Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Recenzja


obiecałam napisać o ogórkach. Świetne , tylko za słone, ale to po trosze moja wina...pan pod filmikiem podaje ile czego, ale ja stwierdziłam, że to mi " wygląda" na za mało soli. No i sypnęłam tyle soli ile pan na filmie, czyli " dobrą łyżkę" - widać mam większe łyżki albo sól bardziej słoną. Bo ogórki są mocno słone...ale dadzą się zjeść i te podchodzą mi zdecydowanie bardziej niż " wodne małosolne", zatem wrzucam link do bloga pana Tomka.  A nawet cały filmik się zamontował :D No to przed filmikiem trochę moich obrazków, krakowskich.

No to miłego początku weekendu, ja już zaliczyłam dzisiejszy spacer , wypiję kawę ( bo się chmurzy) i wezmę się za robienie dżemu, marmolady, konfitury ( wybrane podkreślić) z limonek - udało mi się kupić 3 kg za 5 zł. Namiętnie opijam się teraz wodą z limonkami ale z części zrobię coś. Ahoj!!!

  • kitkatka

    kitkatka

    21 maja 2021, 22:19

    Chociaż jedna rzecz ruskim się udała. Na kilogram ogórków daję płaską łyżeczkę soli. Cuduję też z dodatkami i przyprawami. Worki można zamienić na jakiekolwiek pojemniki. Tomka bardzo lubię i korzystam z jego podpowiedzi. Buziol

    • kitkatka

      kitkatka

      21 maja 2021, 22:20

      Robiłam tez w worku cukinię. Buziol

    • Beata465

      Beata465

      21 maja 2021, 22:48

      ło matko to ja walnęłam soli jak na 6 kg ogórków :D ja go odkryłam niedawno, ale podoba mi się jego " gotowanie na ekranie" :D

    • kitkatka

      kitkatka

      22 maja 2021, 00:12

      Tomek jest rybakiem a jego żona zawodowym kucharzem. Pasjonat gotowania. Brał tez udział w jakimś programie o gotowaniu z Gesslerową ale stwierdził, że gotowanie typu knajpianego czyli ze stoperem w ręku to nie jego bajka. On ma świetny ten kanał i przepisy. Nawet Okrasa go zaprosił do wspólnego gotowania. Tomek to już legenda. Gotuje i podaje przepisy dla normalnych ludzi. Chyba w Polsce nie ma konkurencji. Bo on jest autentyczny. Buziol

    • Beata465

      Beata465

      22 maja 2021, 06:58

      No właśnie dla " normalnych" :D :D to nie wiem czy ja mogę gotować wg jego porad :D

    • kitkatka

      kitkatka

      22 maja 2021, 14:19

      Możesz. Według mnie jesteś całkiem normalna. Buziol

  • Kaliaaaaa

    Kaliaaaaa

    21 maja 2021, 21:55

    Jutro kupię ogórki-jak będą gruntowe:) Nigdy nie robiłam małosolnych, za dużo babrania, za dużo czekania....i w końcu jest rozwiązanie;)

    • Beata465

      Beata465

      21 maja 2021, 22:12

      Mnie nie bardzo smakują typowe małosolne, za to te...pycha( dla mnie) i do tego...chrupiące. Mniam

  • DARMAA

    DARMAA

    21 maja 2021, 21:14

    Robiłaś wg. tego przepisu? Rzeczywiście dobre i tak szybko gotowe?

    • Beata465

      Beata465

      21 maja 2021, 21:50

      Tak, błyskawicznie i są piękne zieloniutkie, nie tak jak z wody...źółtozielone

  • izabela19681

    izabela19681

    21 maja 2021, 18:44

    Właśnie przyniosłam ogórki gruntowe z myślą aby takie na sucho zrobić. Moczę je teraz w wodzie z sodą aby pozbyć się z nich chemii (kupowałam po prostu w Biedrze).

    • Beata465

      Beata465

      21 maja 2021, 20:31

      Róp , róp :D ja się nawcinałam ogórów na podwieczorek :D

  • Marynia1958

    Marynia1958

    21 maja 2021, 17:46

    Jutro takie robię

  • kilarka

    kilarka

    21 maja 2021, 17:34

    Ja znam te ogórki z worka, są spoko 🙂

    • Beata465

      Beata465

      21 maja 2021, 17:45

      I takie mogę jeść ...wodnych nie lubię ( małosolnych) :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.