obiecałam napisać o ogórkach. Świetne , tylko za słone, ale to po trosze moja wina...pan pod filmikiem podaje ile czego, ale ja stwierdziłam, że to mi " wygląda" na za mało soli. No i sypnęłam tyle soli ile pan na filmie, czyli " dobrą łyżkę" - widać mam większe łyżki albo sól bardziej słoną. Bo ogórki są mocno słone...ale dadzą się zjeść i te podchodzą mi zdecydowanie bardziej niż " wodne małosolne", zatem wrzucam link do bloga pana Tomka. A nawet cały filmik się zamontował :D No to przed filmikiem trochę moich obrazków, krakowskich.
No to miłego początku weekendu, ja już zaliczyłam dzisiejszy spacer , wypiję kawę ( bo się chmurzy) i wezmę się za robienie dżemu, marmolady, konfitury ( wybrane podkreślić) z limonek - udało mi się kupić 3 kg za 5 zł. Namiętnie opijam się teraz wodą z limonkami ale z części zrobię coś. Ahoj!!!
kitkatka
21 maja 2021, 22:19Chociaż jedna rzecz ruskim się udała. Na kilogram ogórków daję płaską łyżeczkę soli. Cuduję też z dodatkami i przyprawami. Worki można zamienić na jakiekolwiek pojemniki. Tomka bardzo lubię i korzystam z jego podpowiedzi. Buziol
kitkatka
21 maja 2021, 22:20Robiłam tez w worku cukinię. Buziol
Beata465
21 maja 2021, 22:48ło matko to ja walnęłam soli jak na 6 kg ogórków :D ja go odkryłam niedawno, ale podoba mi się jego " gotowanie na ekranie" :D
kitkatka
22 maja 2021, 00:12Tomek jest rybakiem a jego żona zawodowym kucharzem. Pasjonat gotowania. Brał tez udział w jakimś programie o gotowaniu z Gesslerową ale stwierdził, że gotowanie typu knajpianego czyli ze stoperem w ręku to nie jego bajka. On ma świetny ten kanał i przepisy. Nawet Okrasa go zaprosił do wspólnego gotowania. Tomek to już legenda. Gotuje i podaje przepisy dla normalnych ludzi. Chyba w Polsce nie ma konkurencji. Bo on jest autentyczny. Buziol
Beata465
22 maja 2021, 06:58No właśnie dla " normalnych" :D :D to nie wiem czy ja mogę gotować wg jego porad :D
kitkatka
22 maja 2021, 14:19Możesz. Według mnie jesteś całkiem normalna. Buziol
Kaliaaaaa
21 maja 2021, 21:55Jutro kupię ogórki-jak będą gruntowe:) Nigdy nie robiłam małosolnych, za dużo babrania, za dużo czekania....i w końcu jest rozwiązanie;)
Beata465
21 maja 2021, 22:12Mnie nie bardzo smakują typowe małosolne, za to te...pycha( dla mnie) i do tego...chrupiące. Mniam
DARMAA
21 maja 2021, 21:14Robiłaś wg. tego przepisu? Rzeczywiście dobre i tak szybko gotowe?
Beata465
21 maja 2021, 21:50Tak, błyskawicznie i są piękne zieloniutkie, nie tak jak z wody...źółtozielone
izabela19681
21 maja 2021, 18:44Właśnie przyniosłam ogórki gruntowe z myślą aby takie na sucho zrobić. Moczę je teraz w wodzie z sodą aby pozbyć się z nich chemii (kupowałam po prostu w Biedrze).
Beata465
21 maja 2021, 20:31Róp , róp :D ja się nawcinałam ogórów na podwieczorek :D
Marynia1958
21 maja 2021, 17:46Jutro takie robię
Beata465
21 maja 2021, 20:29:D
kilarka
21 maja 2021, 17:34Ja znam te ogórki z worka, są spoko 🙂
Beata465
21 maja 2021, 17:45I takie mogę jeść ...wodnych nie lubię ( małosolnych) :D