Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Cicho


cichuteńko zapraszam was do matki natury, a ja zaraz spełzam na kawę i zrobić eklerki...bo chlebki już czekają na pieczenie. Miłej soboty 

Dzisiejsze " obrazki" to w zasadzie studium pąków kasztanowca ...ale one mnie tak zachwycają w wieczornym słońcu ...a poza tym, z dnia na dzień się zmieniają . No ale już nie marudzę ...ahoj!!!

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    25 kwietnia 2020, 19:06

    Baczna obserwatorko: mam pytanie zawczasu. Co w Polsce kwitnie najpierw bez czy kasztan?

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 19:42

      haaaaaaaa...podchwytliwe pytanie ...myślę że to zależy od miejsca :D ale powiem że u mnie w ogródku bez jest na tym samym etapie rozwojowym co niektóre kasztanowce w parku ...

    • MagiaMagia

      MagiaMagia

      25 kwietnia 2020, 20:39

      chodzi o filetowy bez. jak juz przyuwazysz to ci powiem jak sie sprawy maja w Belgii gdzie obie rosliny sa egzotyczne ;)

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 20:55

      ale mówisz o filetowym ciemnym? z tymi ogromnymi płatkami czyli tzw. pełnym czy o pospolitym :D ja mam na podwórku pospolity, czyli ten drobny i kwiatostany już są tyle że nie rozwinięte ( podobnie jak kasztanowce w parku)

    • MagiaMagia

      MagiaMagia

      25 kwietnia 2020, 21:36

      o tym pospolitym.

  • slubna26

    slubna26

    25 kwietnia 2020, 18:36

    Uwielbiam kasztany 😁

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 19:46

      Ja kocham jaśmin i właśnie się dopatrzyłam, że moi dzicy młodzi sąsiedzi wyrąbali krzew jaśminu, który rósł między nami ( niestety pień był po ich stronie)

  • bogusia557

    bogusia557

    25 kwietnia 2020, 18:29

    Daj przepis na tę droźdzówkę, plisss

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 19:45

      Bardzo proszę. CIASTO: 500g mąki pszennej 150g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli brak, można zastąpić olejkiem migdałowym 150g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy NADZIENIE: 700g rabarbaru - po obraniu 75g cukru - do zasypania rabarbaru Składniki na średnią blachę 25x30cm. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem i odstawić na 1 godz., aby puścił sok. Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie przypala się i nie zrobi się twarda i sucha. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - ugniatać palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować przed samym sypaniem na ciasto, wtedy zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 C ok.50 min. Po upieczeniu, zostawić na 15 min w uchylonym piekarniku. Mąkę stosuję tortową . zamiast migdałów można dać mielone orzechy, można zwiększyć o te 50 g mąkę ...można dać cynamon ...do śliwek polecam kruszonkę cynamonową :D

  • lukrecja7

    lukrecja7

    25 kwietnia 2020, 16:46

    drożdżowiec wyszedł obłędny, kruszonka przepyszna jeszcze takiej nie jadłam z migdałami, zamiast rabarbaru miałam śliwki, też dobre - pozdrawiam!

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 16:54

      raduje się wielce :D :D ja drożdżowe ze śliwkami lubię bardziej niż z rabarbarem :D

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    25 kwietnia 2020, 14:59

    Och jak tam slicznie, w tym parku. Tesknie za Radomiem. A do kasztanowcow mam slabosc z wiadomej przyczyny:)

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 15:21

      A pięknie jest pięknie , a było jeszcze piękniej przed jego " rewitalizacją" wycięli masę drzew...mam nadzieję, że doczekam się aż przestrzeń znowu się ...zagęści

  • commo

    commo

    25 kwietnia 2020, 11:46

    W normalnych czasach jak widziałam pąki kasztanowca to już czułam atmosferę matur. A tu w tym roku jakoś dziwnie.

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:11

      bo z tymi kasztanowcami to dziwnie ...na jednych ( pierwsze zdjęcie) już widać pąki kwiatowe , na innych dopiero z pąków liście wylezą ....noo temat do przemyśleń jest :D . Pamiętasz przesąd o kasztanowcach i maturach? Jeśli kasztany zakwitną przed rozpoczęciem matur to się ją zda :D

    • commo

      commo

      25 kwietnia 2020, 12:13

      Tak, pamiętam od własnej.

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:14

      ja nie zwracam uwagi na przesądy...ale ten o kasztanach się sprawdził ...bo egzaminy maturalne skończyłam bardzo szybko :D i tylko dwa ustne musiałam zdać

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    25 kwietnia 2020, 10:53

    Genialne jest to studium pąka!! A smakowitym kąskiem jest zdjęcie ze syercząvymi gałązkami, ze stolikami w tle:). A o eklerkach jeszcze nie pisałaś chyba? Jak je robisz? Ciasto parzone?jakimkrem- na bydyniu? Opowiedz, opowiedz.

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:09

      zakochałam się w tych pąkach ...nawet jeden w " łatwo odnajdowalnym miejscu" stał się moim ulubieńcem....te pąki na boku pnia mnie powaliły, przyznam że nie widziałam nigdy, żeby tak " zaszczepki" wyrastały na kasztanowcu. Elery z ciasta parzonego a krem będzie ze śmietany kremówki i serka mascarpone, posypany po wierzchu prażonymi , siekanymi orzechami laskowymi :P

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    25 kwietnia 2020, 08:52

    Chyba upieke cos z ciasta ptysiowego... po tym wpisie!

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:07

      a pewnie ...ja już zdążyłam załamać kumpelę, która jeszcze w łóżku ( jak twierdzi depresja lekka ją obsiadła) a ja już radośnie oznajmiłam że i chleby gotowe i eklery się pieką :D , przy okazji chyba w poniedziałek zrobię ptyśki z pieczarkowym nadzieniem bo Paszczur młodszy przyjeżdża albo pizzę z chorizo :D i do tego czerwony barszczyk :D

    • MagiaMagia

      MagiaMagia

      25 kwietnia 2020, 14:13

      dzis po prawie miesiecznym polowaniu zdobylam buraczki: tez bedzie barszcz! na emigracji jest z tym dobrem ogolnie trudniej... a teraz to jest prawie nieosiagalne warzywo.

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      26 kwietnia 2020, 09:28

      Ptysie z pieczarkami? Pizza z chorizo? Ależ u Beatki smakowicie!

    • Beata465

      Beata465

      26 kwietnia 2020, 14:17

      a jak się człowiek tak nudzi ...to wymyśla :D

    • MagiaMagia

      MagiaMagia

      26 kwietnia 2020, 15:17

      upieklam jednak babke drozdzowa. wyglada smakowicie i taka jest (bo juz sprawdzalam na Wielkanoc).

    • Beata465

      Beata465

      26 kwietnia 2020, 15:58

      :D :D ja jutro dziecku też drożdżowo zrobię ..jak wspomniałam..pizzę :D

  • alinan1

    alinan1

    25 kwietnia 2020, 08:41

    pięknie! Ja czekam na kwiaty kasztanów - uwielbiam... Rzuć z 10 eklerków, please....(mniammniam)

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 08:44

      no problem :D :D chociaż za te eklerki mam obiecane - uduszenie :D

    • alinan1

      alinan1

      25 kwietnia 2020, 08:49

      któż to taki "Potfór"??? Nie dam Cię udusić, obronię wielkimi cycami!!!

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:05

      broń ....bo eklery już stygną ( chleby już ostygły) zaraz będę czyniła do nich krem :D do eklerów nie do chleba

    • Kasztanowa777

      Kasztanowa777

      25 kwietnia 2020, 15:00

      Wlasnie, Beatko, daj choc popatrzec na te eklerki!

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 15:20

      a pewnie że dam :D :D

  • mada2307

    mada2307

    25 kwietnia 2020, 08:39

    Te pąki to zdjęcia wcześniejsze?

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 08:44

      niii to są wtorkowe pączki....we czwartek wyglądały już inaczej ...ale to później :D

    • mada2307

      mada2307

      25 kwietnia 2020, 10:25

      Tak coś czulam, że to "stare" zdjęcia

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:06

      co racja to racja ...trzydniowe to już" czerstwe" :D

    • Beata465

      Beata465

      25 kwietnia 2020, 12:13

      a za stolikami to pomarańczowe to hala ...która stoi w moich oknach :D i dlatego moja chałupa jest niewidoczna, a i ja teraz z moich okienek drzew w parku nie widzę buuuuuuuuuuuuuuuuuuu

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.