zgodnie z życzeniem i z powodu zamknięcia blogów wrzucam przepis na malinową chmurkę
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa do wypieków)
- 135 g masła
Powyższe składniki powinny być uprzednio schłodzone.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kolejno cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz masło- po czym szybko zagniatamy. Uformowaną kulę ciasta kruchego wstawiamy na 30 min do lodówki, a następnie wałkujemy i wyklejamy nim blachę (23×33). Pieczemy w 180 stopniach przez 15- 20 minut.
Jeśli jesteście osobami bardzo zajętymi albo po prostu nie lubicie „babrać się” w cieście (polecam jako odstresowanie !) możecie użyć maślanych herbatników i nimi wyłożyć blachę.
- Galaretka Malinowa –
- 3 galaretki malinowe
- 500 g malin świeżych bądź mrożonych
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, czekamy aż ostygną. Następnie wrzucamy maliny i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.
-Trik – Jeżeli używacie malin mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Zmrożone maliny wrzucone do wystudzonej mikstury z galaretką powodują jej natychmiastowe tężenie, oszczędzamy zatem na czasie:
- krem-
- 2 śmietany kremówki (co najmniej 30 %)
- 1 serek mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukry a następnie powoli mieszając dodajemy serek mascarpone.
- Chrupiąca beza z migdałami-
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- paczka płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Na blachę (taką samą na której piekliśmy spód) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 90 min w 110 stopniach. Bardzo ważne jest by bezę dobrze wysuszyć.zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia
-Składanie ciasta-
Na upieczony spód (opcjonalnie herbatniki) wykładamy tężejącą galaretkę. Następnie kładziemy warstwę kremu waniliowego, całość przykrywamy bezową kołderką.
aniaczeresnia
20 kwietnia 2018, 09:11Pycha!
Magdalena762013
19 kwietnia 2018, 07:17Hmm, wydaje sie genialne. Myślisz, ze słabeusze dadzą radę? Doczytałam propozycje o herbatnikach, jednak czy robiłaś te wersje? Boje sie, czy to ciasto wtedy nie jest za mało stabilne?
Beata465
19 kwietnia 2018, 08:15nie robię na herbatnikach bo aż tak leniwa nie jestem....a zmielenie herbatników i połączenie ich z masłem zajmuje tyle samo czasu co zagniecenie kruchego :D
Magdalena762013
19 kwietnia 2018, 20:15A, bo to trzeba zmielić te herbatniki?! To teraz rozumiem, ze o żadnej niestabilności wtedy nie ma mowy. Blendowalam kiedys herbatniki z masłem na spod do sernika właśnie.
aluuzja
17 kwietnia 2018, 22:40Pytanie z cyklu żółtodziub pyta :-) czy beze dokładasz przed samą konsumpcją czy składasz od razu? Chodzi mi o to, czy beza po kilku godzinach kontaktu z kremem nie robi się kapciowata :-)
Beata465
18 kwietnia 2018, 07:19dokładam przed samą konsumpcją ale ...ciasto czasem stoi 24 godziny dobrze wysuszona beza nie nasiąka tak szybko a i krem z dodatkiem serka nie jest aż tak mokry jak sama śmietana...a poza tym w niedzielę było nas 7 ...hehehehehe...po 2 godzinach na blaszce została 1/4 ciasta :D
Asik1603
17 kwietnia 2018, 22:09A gzie focia?? Zjadłabym przynajmniej oczami! Uwielbiam!:))
Beata465
18 kwietnia 2018, 07:20:D nie ma ....nie wolno was kusić :P
MagiaMagia
17 kwietnia 2018, 20:28Weszlam z mysla, ze bedzie zdjecie. A tu nic. Narobilas mi smaka nie pokazujac czego sobie odmowilam z racji diety...
Beata465
18 kwietnia 2018, 07:20:D gdzieś tam zdjęcie jest w moim pamiętniku i to niejedno :D tym razem wrzucałam sam przepis
NoWorries
17 kwietnia 2018, 20:25jadlam -mialam okazje, pycha !!!! :) sama robie i wszystkim zawsze smakuje :)
Beata465
18 kwietnia 2018, 07:21bo to pyszne ciasto :D
NoWorries
18 kwietnia 2018, 10:18zgadzam sie !
karmelikowa
17 kwietnia 2018, 18:24Nie jadłam nie miałam okazji a sama nie lubię piec bo mi nie wychodzi:/ Ale słyszałam że pyszne jest....Pozdrawiam:)
Beata465
18 kwietnia 2018, 07:21jest pycha bo niezbyt słodkie :D
gosiulek1
17 kwietnia 2018, 17:18Aż się ośliniłam. :-O Mam nadzieję, że drugi też wrzucisz. :-))
Beata465
17 kwietnia 2018, 18:10tak, wrzucę :D
gosiulek1
18 kwietnia 2018, 05:56Dziękuję. :-*
DARMAA
17 kwietnia 2018, 17:05Ale kusisz! Lubie piec a co gorsza jeszcze bardziej lubie jeść taki upieczne!
Beata465
17 kwietnia 2018, 18:09a skąd....to reakcja na prośbę :D
Kasztanowa777
17 kwietnia 2018, 13:13Robiłam raz właśnie Twojego przepisu: niebo w gębie!
Beata465
17 kwietnia 2018, 14:07:P rób dalej trening czyni mistrza....następna wrzucę orzechową korę...też na prośbę :D
sachel
17 kwietnia 2018, 12:53Uwielbiam :)
Ta-Zuza
17 kwietnia 2018, 11:49Dlaczego zamykasz blogi?
Beata465
17 kwietnia 2018, 12:53to nie ja tylko onet zlikwidował adres i wszystkie blogi które miały w adresie onet.blog zniknęły
filipAA
17 kwietnia 2018, 10:32Super placek piekłam nie jeden raz bardzo smaczny
alinan1
17 kwietnia 2018, 10:18a czemuż to ach czemuż zamknęłaś bloga z przepisami? (przepisu nie czytałam, bo robić nie będę, póki co)
Beata465
17 kwietnia 2018, 12:54to nie ja :D to onet
alinan1
17 kwietnia 2018, 13:54a to gady! Zlikwidowali ludziom blogi?