Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Malinowa chmurka


zgodnie z życzeniem i z powodu zamknięcia blogów wrzucam przepis na malinową chmurkę 

- 4  żółtka

- 1/2 szklanki cukru pudru

- niecała łyżeczka proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

-  1 1/3 szklanki  mąki pszennej (najlepiej tortowa do wypieków)

- 135 g  masła

 Powyższe składniki powinny być uprzednio schłodzone.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kolejno cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz masło- po czym szybko zagniatamy. Uformowaną kulę ciasta kruchego wstawiamy na 30 min do lodówki, a następnie wałkujemy i wyklejamy nim blachę (23×33). Pieczemy w 180 stopniach przez 15- 20 minut.

Jeśli jesteście osobami bardzo zajętymi albo po prostu nie lubicie „babrać się” w cieście  (polecam jako odstresowanie !) możecie użyć maślanych herbatników i nimi wyłożyć blachę.

 - Galaretka Malinowa –

 - 3 galaretki malinowe

- 500 g malin świeżych bądź mrożonych

 Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, czekamy aż ostygną. Następnie wrzucamy maliny i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.

-Trik – Jeżeli używacie malin mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Zmrożone maliny wrzucone do wystudzonej mikstury z galaretką powodują jej natychmiastowe tężenie, oszczędzamy zatem na czasie:

 - krem-

 - 2 śmietany kremówki (co najmniej 30 %)

- 1 serek mascarpone

- 4 łyżki cukru pudru

- cukier waniliowy

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukry a następnie powoli mieszając dodajemy serek mascarpone.

 - Chrupiąca beza z migdałami-

- 4  białka

- szczypta soli

-  200 g  cukru

- paczka płatków migdałowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Na blachę (taką samą na której piekliśmy spód) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 90 min  w 110  stopniach. Bardzo ważne jest by bezę dobrze wysuszyć.zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia

-Składanie ciasta-

Na upieczony spód (opcjonalnie herbatniki) wykładamy tężejącą galaretkę. Następnie kładziemy warstwę kremu waniliowego, całość przykrywamy bezową kołderką.

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    20 kwietnia 2018, 09:11

    Pycha!

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    19 kwietnia 2018, 07:17

    Hmm, wydaje sie genialne. Myślisz, ze słabeusze dadzą radę? Doczytałam propozycje o herbatnikach, jednak czy robiłaś te wersje? Boje sie, czy to ciasto wtedy nie jest za mało stabilne?

    • Beata465

      Beata465

      19 kwietnia 2018, 08:15

      nie robię na herbatnikach bo aż tak leniwa nie jestem....a zmielenie herbatników i połączenie ich z masłem zajmuje tyle samo czasu co zagniecenie kruchego :D

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      19 kwietnia 2018, 20:15

      A, bo to trzeba zmielić te herbatniki?! To teraz rozumiem, ze o żadnej niestabilności wtedy nie ma mowy. Blendowalam kiedys herbatniki z masłem na spod do sernika właśnie.

  • aluuzja

    aluuzja

    17 kwietnia 2018, 22:40

    Pytanie z cyklu żółtodziub pyta :-) czy beze dokładasz przed samą konsumpcją czy składasz od razu? Chodzi mi o to, czy beza po kilku godzinach kontaktu z kremem nie robi się kapciowata :-)

    • Beata465

      Beata465

      18 kwietnia 2018, 07:19

      dokładam przed samą konsumpcją ale ...ciasto czasem stoi 24 godziny dobrze wysuszona beza nie nasiąka tak szybko a i krem z dodatkiem serka nie jest aż tak mokry jak sama śmietana...a poza tym w niedzielę było nas 7 ...hehehehehe...po 2 godzinach na blaszce została 1/4 ciasta :D

  • Asik1603

    Asik1603

    17 kwietnia 2018, 22:09

    A gzie focia?? Zjadłabym przynajmniej oczami! Uwielbiam!:))

    • Beata465

      Beata465

      18 kwietnia 2018, 07:20

      :D nie ma ....nie wolno was kusić :P

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    17 kwietnia 2018, 20:28

    Weszlam z mysla, ze bedzie zdjecie. A tu nic. Narobilas mi smaka nie pokazujac czego sobie odmowilam z racji diety...

    • Beata465

      Beata465

      18 kwietnia 2018, 07:20

      :D gdzieś tam zdjęcie jest w moim pamiętniku i to niejedno :D tym razem wrzucałam sam przepis

  • NoWorries

    NoWorries

    17 kwietnia 2018, 20:25

    jadlam -mialam okazje, pycha !!!! :) sama robie i wszystkim zawsze smakuje :)

    • Beata465

      Beata465

      18 kwietnia 2018, 07:21

      bo to pyszne ciasto :D

    • NoWorries

      NoWorries

      18 kwietnia 2018, 10:18

      zgadzam sie !

  • karmelikowa

    karmelikowa

    17 kwietnia 2018, 18:24

    Nie jadłam nie miałam okazji a sama nie lubię piec bo mi nie wychodzi:/ Ale słyszałam że pyszne jest....Pozdrawiam:)

    • Beata465

      Beata465

      18 kwietnia 2018, 07:21

      jest pycha bo niezbyt słodkie :D

  • gosiulek1

    gosiulek1

    17 kwietnia 2018, 17:18

    Aż się ośliniłam. :-O Mam nadzieję, że drugi też wrzucisz. :-))

    • Beata465

      Beata465

      17 kwietnia 2018, 18:10

      tak, wrzucę :D

    • gosiulek1

      gosiulek1

      18 kwietnia 2018, 05:56

      Dziękuję. :-*

  • DARMAA

    DARMAA

    17 kwietnia 2018, 17:05

    Ale kusisz! Lubie piec a co gorsza jeszcze bardziej lubie jeść taki upieczne!

    • Beata465

      Beata465

      17 kwietnia 2018, 18:09

      a skąd....to reakcja na prośbę :D

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    17 kwietnia 2018, 13:13

    Robiłam raz właśnie Twojego przepisu: niebo w gębie!

    • Beata465

      Beata465

      17 kwietnia 2018, 14:07

      :P rób dalej trening czyni mistrza....następna wrzucę orzechową korę...też na prośbę :D

  • sachel

    sachel

    17 kwietnia 2018, 12:53

    Uwielbiam :)

  • Ta-Zuza

    Ta-Zuza

    17 kwietnia 2018, 11:49

    Dlaczego zamykasz blogi?

    • Beata465

      Beata465

      17 kwietnia 2018, 12:53

      to nie ja tylko onet zlikwidował adres i wszystkie blogi które miały w adresie onet.blog zniknęły

  • filipAA

    filipAA

    17 kwietnia 2018, 10:32

    Super placek piekłam nie jeden raz bardzo smaczny

  • alinan1

    alinan1

    17 kwietnia 2018, 10:18

    a czemuż to ach czemuż zamknęłaś bloga z przepisami? (przepisu nie czytałam, bo robić nie będę, póki co)

    • Beata465

      Beata465

      17 kwietnia 2018, 12:54

      to nie ja :D to onet

    • alinan1

      alinan1

      17 kwietnia 2018, 13:54

      a to gady! Zlikwidowali ludziom blogi?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.