Proszę bardzo jak obiecałam podaję przepis na tort. Nie dałam rady wczoraj bo mi portal szalał, teraz jest ok i myślę że wszystko się ładnie zapisze .
Składniki
na 3 krążki bezowe:
- 8 białek
- 20 dag cukru kryształu
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka
ubić na bardzo sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać cukier kryształ i sok
cytrynowy. Ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści.
Przesiać cukier puder z mąką ziemniaczaną , dodać do piany.
Na papierze do pieczenia narysować 3 jednakowe koła (o średnicy ok. 22 cm) i
rozłożyć na nich równo masę bezową. Następnie włożyć do piekarnika i piec , czy
też raczej suszyć , na dwóch poziomach jednocześnie (dwa krążki na dole , jeden
na górze) , w temp. 120-140 st.C przy lekko uchylonych drzwiczkach (można
włożyć drewnianą łyżkę) albo w niższej temperaturze 80-120 st.C przy
zamkniętych drzwiczkach piekarnika , przez ok. 2 godziny. Po tym czasie
wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (ja
zostawiłam na noc).
Krem:
- 3/4 litra śmietanki kremówki (30%)
- cukier waniliowy
- 1-4 łyżek cukru pudru (do smaku , ale lepiej żeby krem był lekko
niedosłodzony)
Dodatkowo:
- kwaśny dżem lub konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)
- kandyzowane wiśnie lub odcedzone ze słoika – do dekoracji
Śmietankę ubić z cukrami
i „śmietan-fixem” na sztywno. Podzielić na 3 części. 1/3 kremu wyłożyć równo na
jeden bezowy krążek , na wierzchu delikatnie posmarować konfiturą , przykryć
drugim krążkiem (nie dociskać , bo może popękać) , pokryć drugą częścią kremu ,
ponownie posmarować konfiturą , przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch udekorować
resztą kremu i wiśniami
Ja zgodnie z zyczeniem mojej zębolog nie dawałam konfitury . Smacznego
siostrazdlugareka
15 listopada 2016, 18:35Wytrąciłaś mi broń z ręki . Miałam ci zawieźć białka jak mi zostaną a tu przepis dałaś .
Beata465
15 listopada 2016, 23:00sama se piecz :D julianie
Magdalena762013
14 listopada 2016, 01:02Ja beze robię z samych białek i cukru. Robiłaś kiedys? Czy zawsze z sokiem i mąką? Co dają te dodatki? Jestem ciekawa czy mozna robic bezy z barwnikiem spożywczym. To byłoby tez cos intrygującego:).
Beata465
14 listopada 2016, 07:57Nie , robię też z samych białek i cukru ale wydaje mi się że ta jest bardziej ....delikatna , tzn. łatwiej łamliwa, niektórzy właśnie lubią taką bezę. O ile się nie mylę to sok cytrynowy " wzmaga sztywność" białek a mąki to tu jest tyle co kot napłakał :D . Co do barwników to pewnie można , makaroniki robi się na bazie bezy a przecież są wersje kolorowe , więc muszą je barwić :D
Magdalena762013
14 listopada 2016, 08:57Dzięki za podpowiedzi:)
dorciaw1980
13 listopada 2016, 13:56A moglabys podac tez przepis na ten krem kawowy? Albo ajerkoniakowy jesli znasz??? Bo dzemy, konfitury itp jakos dla mnie w siastach niejadalne...ale przepis na bezy super, na pewno wyprobuje ktoregos dnia...
Beata465
13 listopada 2016, 14:35krem kawowy robię bardzo prosto ...ubijam śmietankę 30 % opakowanie, do serka mascarpone dodaję bardzo gorzką kawę ( czyli sporo kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody) gorzkość musisz wypróbować sama, potem delikatnie trzeba wymieszać serek ze śmietanką , przełożyć, udekorować i ...wcinać :D
aniaczeresnia
13 listopada 2016, 10:13Pycha!
Beata465
13 listopada 2016, 10:39mogę zrobić dla fana hiszpana ...ja w pieluchach domowych jednak wolę kawowy :D
commo
12 listopada 2016, 19:43Dzięki dobra kobieto za ten przepis. Za bezę dam się pokroić, sprzedać i takie tam. Jak wyzdrowieję to zrobię ( jak mi wyjdzie).
Beata465
12 listopada 2016, 21:52Wyjdzie wyjdzie ...tylko ją dobrze wysusz ...teraz upiekłam trzy krązki na raz...ale następnym razem będę piekła pojedynczo , bo będę potrzebowała większe blaty bezowe :D
kitkatka
12 listopada 2016, 19:35Moja znajoma do hiszpana robiła jeszcze 5 różnych, innych warstw. Wiem, że były tam galaretki w różnym smaku i kształcie (krojone ręcznie we wzroki) oraz 3 kremy, różne owoce, bakalie i co tam kto chciał. Twoja wersja to jeszcze taka ludzka. Zrobiłam w życiu 3 torty i uważam, że tyle mi wystarczy. Ciasta wszelakie z własną improwizacją uwielbiam piec ale torty to nie moja bajka. Pozdrówka
Beata465
12 listopada 2016, 21:50Ja nie jestem fanką tortów ...bezowy ale z malinami albo kremem kawowym uwielbia moje najnowsze dziecko ...makowy to ulubieniec małża ( chociaż on jest w stanie pożreć wszystko co ciastowate i przed nim na nogach nie ucieka) , więc torty robię baaardzo rzadko ...no ale hiszpan to tylko beza i śmietana a te dodatki to ...beza fantazja :D
kitkatka
12 listopada 2016, 21:56Nie wiem czy ona miała fantazję ale dla mnie było tego wszystkiego za dużo i ogólny smak ginął w tym śmietniku. Taki tort jak Twój jest akurat dla podniebienia. Pozdrówka
Beata465
13 listopada 2016, 09:08właśnie ta " fantazja" to nadmiar jak to powiedziałaś :D:D beza nie lubi...zbyt wielu smaków
Asik1603
12 listopada 2016, 18:08Beatko, ja też jestem nieźle zakręcona na punkcie pieczenia. Uwielbiam wyszukane ciasta i desery, a dekorowanie to dla mnie cudowna zabawa. Czekam na Twoje kolejne pomysły
Beata465
12 listopada 2016, 19:17nooo mam na oku testowanie dwóch nowych ciekawych ciast ...i pora nastawiać piernik :D może zrobię to jutro , dzisiaj zgłębiałam inną wiedzę ..oraz myłam podłogi ...dla relaksu ;)
annastachowiak1
12 listopada 2016, 17:3564,- kosztowało Cię nadzienie do rogali......Ile sztuk z tego zrobiłas?
Beata465
12 listopada 2016, 17:44aaa rogali mi wyszło 32 zużyłam trochę ponad połowę masy ...resztą masy nadziałam normalne strucle makowe , które też już rozparcelowałam :D jedna poszła jako prezent imieninowy dla siostry
Beata465
12 listopada 2016, 16:27aaa ja wzięłam tortową 36 % i nie dodawałam śmietan fixu , dzisiaj gość pożarł ostatni kawałek tortu ...beza nie nasiąkła a śmietana trzymała się doskonale :D
annastachowiak1
12 listopada 2016, 15:2464,- nadzienie,ale na ile sztuk?
Beata465
12 listopada 2016, 16:2664 czego? bo ja nie zauważyłam takiej liczby :D
Ankarkaa
12 listopada 2016, 15:07Dzięki; -)
Beata465
12 listopada 2016, 15:22bardzo proszę :D