Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tort hiszpański


Proszę bardzo jak obiecałam podaję przepis na tort. Nie dałam rady wczoraj bo mi portal szalał, teraz jest ok i myślę że wszystko się ładnie zapisze .

Składniki na 3 krążki bezowe:
- 8 białek
- 20 dag cukru kryształu
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać cukier kryształ i sok cytrynowy. Ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści. 
Przesiać cukier puder z mąką ziemniaczaną , dodać do piany.
Na papierze do pieczenia narysować 3 jednakowe koła (o średnicy ok. 22 cm) i rozłożyć na nich równo masę bezową. Następnie włożyć do piekarnika i piec , czy też raczej suszyć , na dwóch poziomach jednocześnie (dwa krążki na dole , jeden na górze) , w temp. 120-140 st.C przy lekko uchylonych drzwiczkach (można włożyć drewnianą łyżkę) albo w niższej temperaturze 80-120 st.C przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika , przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (ja zostawiłam na noc).

Krem:
- 3/4 litra śmietanki kremówki (30%)
- cukier waniliowy
- 1-4 łyżek cukru pudru (do smaku , ale lepiej żeby krem był lekko niedosłodzony)

Dodatkowo:
- kwaśny dżem lub konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)
- kandyzowane wiśnie lub odcedzone ze słoika – do dekoracji

Śmietankę ubić z cukrami i „śmietan-fixem” na sztywno. Podzielić na 3 części. 1/3 kremu wyłożyć równo na jeden bezowy krążek , na wierzchu delikatnie posmarować konfiturą , przykryć drugim krążkiem (nie dociskać , bo może popękać) , pokryć drugą częścią kremu , ponownie posmarować konfiturą , przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch udekorować resztą kremu i wiśniami

Ja zgodnie z zyczeniem mojej zębolog nie dawałam konfitury . Smacznego

  • siostrazdlugareka

    siostrazdlugareka

    15 listopada 2016, 18:35

    Wytrąciłaś mi broń z ręki . Miałam ci zawieźć białka jak mi zostaną a tu przepis dałaś .

    • Beata465

      Beata465

      15 listopada 2016, 23:00

      sama se piecz :D julianie

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    14 listopada 2016, 01:02

    Ja beze robię z samych białek i cukru. Robiłaś kiedys? Czy zawsze z sokiem i mąką? Co dają te dodatki? Jestem ciekawa czy mozna robic bezy z barwnikiem spożywczym. To byłoby tez cos intrygującego:).

    • Beata465

      Beata465

      14 listopada 2016, 07:57

      Nie , robię też z samych białek i cukru ale wydaje mi się że ta jest bardziej ....delikatna , tzn. łatwiej łamliwa, niektórzy właśnie lubią taką bezę. O ile się nie mylę to sok cytrynowy " wzmaga sztywność" białek a mąki to tu jest tyle co kot napłakał :D . Co do barwników to pewnie można , makaroniki robi się na bazie bezy a przecież są wersje kolorowe , więc muszą je barwić :D

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      14 listopada 2016, 08:57

      Dzięki za podpowiedzi:)

  • dorciaw1980

    dorciaw1980

    13 listopada 2016, 13:56

    A moglabys podac tez przepis na ten krem kawowy? Albo ajerkoniakowy jesli znasz??? Bo dzemy, konfitury itp jakos dla mnie w siastach niejadalne...ale przepis na bezy super, na pewno wyprobuje ktoregos dnia...

    • Beata465

      Beata465

      13 listopada 2016, 14:35

      krem kawowy robię bardzo prosto ...ubijam śmietankę 30 % opakowanie, do serka mascarpone dodaję bardzo gorzką kawę ( czyli sporo kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody) gorzkość musisz wypróbować sama, potem delikatnie trzeba wymieszać serek ze śmietanką , przełożyć, udekorować i ...wcinać :D

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    13 listopada 2016, 10:13

    Pycha!

    • Beata465

      Beata465

      13 listopada 2016, 10:39

      mogę zrobić dla fana hiszpana ...ja w pieluchach domowych jednak wolę kawowy :D

  • commo

    commo

    12 listopada 2016, 19:43

    Dzięki dobra kobieto za ten przepis. Za bezę dam się pokroić, sprzedać i takie tam. Jak wyzdrowieję to zrobię ( jak mi wyjdzie).

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 21:52

      Wyjdzie wyjdzie ...tylko ją dobrze wysusz ...teraz upiekłam trzy krązki na raz...ale następnym razem będę piekła pojedynczo , bo będę potrzebowała większe blaty bezowe :D

  • kitkatka

    kitkatka

    12 listopada 2016, 19:35

    Moja znajoma do hiszpana robiła jeszcze 5 różnych, innych warstw. Wiem, że były tam galaretki w różnym smaku i kształcie (krojone ręcznie we wzroki) oraz 3 kremy, różne owoce, bakalie i co tam kto chciał. Twoja wersja to jeszcze taka ludzka. Zrobiłam w życiu 3 torty i uważam, że tyle mi wystarczy. Ciasta wszelakie z własną improwizacją uwielbiam piec ale torty to nie moja bajka. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 21:50

      Ja nie jestem fanką tortów ...bezowy ale z malinami albo kremem kawowym uwielbia moje najnowsze dziecko ...makowy to ulubieniec małża ( chociaż on jest w stanie pożreć wszystko co ciastowate i przed nim na nogach nie ucieka) , więc torty robię baaardzo rzadko ...no ale hiszpan to tylko beza i śmietana a te dodatki to ...beza fantazja :D

    • kitkatka

      kitkatka

      12 listopada 2016, 21:56

      Nie wiem czy ona miała fantazję ale dla mnie było tego wszystkiego za dużo i ogólny smak ginął w tym śmietniku. Taki tort jak Twój jest akurat dla podniebienia. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      13 listopada 2016, 09:08

      właśnie ta " fantazja" to nadmiar jak to powiedziałaś :D:D beza nie lubi...zbyt wielu smaków

  • Asik1603

    Asik1603

    12 listopada 2016, 18:08

    Beatko, ja też jestem nieźle zakręcona na punkcie pieczenia. Uwielbiam wyszukane ciasta i desery, a dekorowanie to dla mnie cudowna zabawa. Czekam na Twoje kolejne pomysły

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 19:17

      nooo mam na oku testowanie dwóch nowych ciekawych ciast ...i pora nastawiać piernik :D może zrobię to jutro , dzisiaj zgłębiałam inną wiedzę ..oraz myłam podłogi ...dla relaksu ;)

  • annastachowiak1

    annastachowiak1

    12 listopada 2016, 17:35

    64,- kosztowało Cię nadzienie do rogali......Ile sztuk z tego zrobiłas?

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 17:44

      aaa rogali mi wyszło 32 zużyłam trochę ponad połowę masy ...resztą masy nadziałam normalne strucle makowe , które też już rozparcelowałam :D jedna poszła jako prezent imieninowy dla siostry

  • Beata465

    Beata465

    12 listopada 2016, 16:27

    aaa ja wzięłam tortową 36 % i nie dodawałam śmietan fixu , dzisiaj gość pożarł ostatni kawałek tortu ...beza nie nasiąkła a śmietana trzymała się doskonale :D

  • annastachowiak1

    annastachowiak1

    12 listopada 2016, 15:24

    64,- nadzienie,ale na ile sztuk?

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 16:26

      64 czego? bo ja nie zauważyłam takiej liczby :D

  • Ankarkaa

    Ankarkaa

    12 listopada 2016, 15:07

    Dzięki; -)

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2016, 15:22

      bardzo proszę :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.