Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bardzo specjalny wpis :D


dla wszystkich chętnych na bułki :D 50 dag mąki ( tortowej) , 50 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłego mleka, 100 g miękkiego masła, łyżeczka soli, dwa jajka, sezam. 

Drożdże rozkruszyć, dodać dwie płaskie łyżeczki cukru, zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, rozetrzeć, lekko oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok 10 -15 min. 

Jajka ubić na puszystą masę. Do jajek dodać resztę przesianej mąki, sól, miękkie masło ( nie rozpuszczam masła, ale musi być naprawdę miękkie) , wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko i wyrobić( ja robię to w misie robota, przy użyciu haka do ciasta drożdżowego) im dłużej, tym lepiej ..co najmniej 20 min.  Wyrobione ciasto , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 min w ciepłe miejsce. Jeśli w domu jest chłodno ciasto musi wyrastać dłużej. Wyrośnięte ciasto odgazować..tj, po prostu wsadzić w nie rękę i spuścić powietrze :D . Z ciasta odrywać spore kawałki, rozpłaszczać na dłoni, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mnie z tej porcji wyszło 10 sporych bułeczek. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C . 

Smacznego 

Ps. Jeśli chcecie je jeść zaraz po upieczeniu, przekrójcie je trzymając bułeczkę w rękawicy kuchennej, bo inaczej poparzycie dłoń :D 

  • malutkikruk

    malutkikruk

    22 września 2016, 20:59

    Widzę zmianę po weselu Twoich Dzieciów- wpisy stały się mniej odchudzające, i jeszcze bardziej apetyczne:))))

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 21:27

      waga stanęła i stoi :D a młodsze małpie cały czas wraca jak bumerang do chałupy na papu :D

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    22 września 2016, 16:43

    Swietnie - dzięki.

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 17:40

      proszę bardzo :D

  • Asik1603

    Asik1603

    22 września 2016, 14:06

    A jakbym się się uśmiechnęła o przepis na te niebiańskie drożdżóweczki z lukrem:))) Nie jestem specjalistką od drożdżowego.

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 15:51

      przepis ten sam co powyżej tylko dodatkowo 150 g cukru, soli szczypta a nie łyżeczka, jajek 3 - 1 całe , 2 żółtka- ubić je z cukrem, dalej tak jak powyżej :D:D nie posypywać po wierzchu sezamem bo będą lukrowane :D

    • EwaFit

      EwaFit

      22 września 2016, 21:02

      skad ty to wiesz Beata? masz przepisy w głowie czy co? ja nie umiem tego spamiętać....150g tego, 1 jajo, 2 żółtka,,,,,i ileś gram tamtego dla mnie to nauka na pamięć....

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 21:28

      niektóre, często robione już mam zapisane na osobistym " twardym" dysku :D

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    22 września 2016, 13:54

    wiec to takie mocno maslane drozdzowe? ale to musi byc dobre... szkoda ze mnie do takiego pieczenia jest sie bardzo trudno zmobilizowac...

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 15:55

      nniom...mówiłam, że zmodyfikowałam, w oryginale ciasto było z oliwą i bez jajek...ale nie takie mięciutkie :D

    • aniaczeresnia

      aniaczeresnia

      22 września 2016, 16:08

      to Twoje to musi byc odlot...

  • sachel

    sachel

    22 września 2016, 12:24

    Dziękuję!!! W sobotę będę piec. To znaczy będę piekła.

    • Beata465

      Beata465

      22 września 2016, 15:53

      piecz na zdrowie i na pokuszenie ...rodzinki i znajomych

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.