Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Wojna warzyw


Na fb zobaczyłam reklamę, ignorowałam przez około 2 tygodnie, w końcu się skusiłam. Na box rekrut się skusiłam, ten mniejszy, około 6-7 kg warzyw, niektóre wiadomo co + niespodzianki. Żadna marchewka nie miała dwóch nóg, ani żaden kartofel nie był w kształcie serca:( ale wszystkie są świeże i mam zapas na kilka dni.

Moja niespodzianka=kurkuma (wiem o niej tylko tyle, co podsłuchałam u mojego stomatologa, że ona barwi zęby na żółto)

Co byście z niej zrobiły?

Edit: ogromnie dziękuje za wszystkie pomysły, kurkumę przerobiłam już na pastę i był już test smaku, jednoosobowy, bo S. poprosił, żeby jego jedzenie od tej pasty trzymać z daleka. Pyszna jest, dodana do kaszy i warzyw. Ale wyszło jej tyle co kot napłakał😥

  • kronopio156

    kronopio156

    7 marca 2021, 20:41

    Bardzo barwi, potwierdzam. Nawet sproszkowana. Więc lepiej pić przez słomkę (słomka za zębami) w przypadku dodawania do soków.

  • Aldek57

    Aldek57

    7 marca 2021, 16:20

    Podaję źródło wiedzy i zastosowania o kurkumie https://www.pepsieliot.com/szukalka/kurkuma

  • Ajcila2106

    Ajcila2106

    7 marca 2021, 14:14

    Kurkuma barwi wszystko na żółto, czyli do obierania trzeba ubrać rękawiczki, a i deska trochę cierpi;) Ale polecam zrobić pastę z kurkumy i dodawać gdzie się da, zawsze z odrobiną pieprzu. Ja osobiście dodaję ją do domowej pasty bulionowej i do koktajli, oraz do barwienia ryżu i kasz:) Nie zauważyłam żeby w tej formie, jako dodatek, barwiła zęby.

  • Milly40

    Milly40

    7 marca 2021, 13:54

    Z kurukuma, imbiru i cytrusów oraz miodu, robi się tzw antygrypinę.

  • barbra1976

    barbra1976

    7 marca 2021, 13:15

    Z niej nic, w plastrach dodaję do zupy razem z pieprzem i imbirem. Barwi bardzo, deska żółta. Więc nie gryźć na surowo 😆

    • beaataa

      beaataa

      7 marca 2021, 13:31

      :( w takim razie zamrożę i po kawałeczku pododaje do kaszy np. Albo wywalę

    • barbra1976

      barbra1976

      7 marca 2021, 14:09

      Nie mroz, ona się fajnie przechowuje. I nie wywalaj, przeciwzapalna jest 😃

  • Berchen

    Berchen

    7 marca 2021, 12:48

    pierwszy raz widze:) w tej formie:)

  • luckaaa

    luckaaa

    7 marca 2021, 12:44

    Ja dodałam w proszku do rosołu . Wyglada jak z kurczaka wiejskiego za dawnych czasów 😀

    • Berchen

      Berchen

      7 marca 2021, 12:49

      zawsze tak robie, troche kolor poprawia tez cebula w calosci razem gotowana.

  • Luckyone13

    Luckyone13

    7 marca 2021, 12:39

    Podpatrz może u Naturalnej, ona chyba z kurkumy tworzy. Ja piję średnio 5 x w tyg kurkumę micelizowaną do obiadu 😉 świeżej nigdy nie miałam.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.