Na fb zobaczyłam reklamę, ignorowałam przez około 2 tygodnie, w końcu się skusiłam. Na box rekrut się skusiłam, ten mniejszy, około 6-7 kg warzyw, niektóre wiadomo co + niespodzianki. Żadna marchewka nie miała dwóch nóg, ani żaden kartofel nie był w kształcie serca:( ale wszystkie są świeże i mam zapas na kilka dni.
Moja niespodzianka=kurkuma (wiem o niej tylko tyle, co podsłuchałam u mojego stomatologa, że ona barwi zęby na żółto)
Co byście z niej zrobiły?
Edit: ogromnie dziękuje za wszystkie pomysły, kurkumę przerobiłam już na pastę i był już test smaku, jednoosobowy, bo S. poprosił, żeby jego jedzenie od tej pasty trzymać z daleka. Pyszna jest, dodana do kaszy i warzyw. Ale wyszło jej tyle co kot napłakał😥
kronopio156
7 marca 2021, 20:41Bardzo barwi, potwierdzam. Nawet sproszkowana. Więc lepiej pić przez słomkę (słomka za zębami) w przypadku dodawania do soków.
Aldek57
7 marca 2021, 16:20Podaję źródło wiedzy i zastosowania o kurkumie https://www.pepsieliot.com/szukalka/kurkuma
Ajcila2106
7 marca 2021, 14:14Kurkuma barwi wszystko na żółto, czyli do obierania trzeba ubrać rękawiczki, a i deska trochę cierpi;) Ale polecam zrobić pastę z kurkumy i dodawać gdzie się da, zawsze z odrobiną pieprzu. Ja osobiście dodaję ją do domowej pasty bulionowej i do koktajli, oraz do barwienia ryżu i kasz:) Nie zauważyłam żeby w tej formie, jako dodatek, barwiła zęby.
Milly40
7 marca 2021, 13:54Z kurukuma, imbiru i cytrusów oraz miodu, robi się tzw antygrypinę.
barbra1976
7 marca 2021, 13:15Z niej nic, w plastrach dodaję do zupy razem z pieprzem i imbirem. Barwi bardzo, deska żółta. Więc nie gryźć na surowo 😆
beaataa
7 marca 2021, 13:31:( w takim razie zamrożę i po kawałeczku pododaje do kaszy np. Albo wywalę
barbra1976
7 marca 2021, 14:09Nie mroz, ona się fajnie przechowuje. I nie wywalaj, przeciwzapalna jest 😃
Berchen
7 marca 2021, 12:48pierwszy raz widze:) w tej formie:)
luckaaa
7 marca 2021, 12:44Ja dodałam w proszku do rosołu . Wyglada jak z kurczaka wiejskiego za dawnych czasów 😀
Berchen
7 marca 2021, 12:49zawsze tak robie, troche kolor poprawia tez cebula w calosci razem gotowana.
Luckyone13
7 marca 2021, 12:39Podpatrz może u Naturalnej, ona chyba z kurkumy tworzy. Ja piję średnio 5 x w tyg kurkumę micelizowaną do obiadu 😉 świeżej nigdy nie miałam.