Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Persymona?


Wiem, drugi wpis dziś, i wiem że wynajduję jakieś dziwne dla was nazwy owoców które są praktycznie w ogóle nie dostępne w Polsce, aczkolwiek u mnie są więc będę z nich korzystać i też dlatego że mają dużą zawartość błonnika ;)

Troszkę o tej Persymonie, jak w opisie :
OWOC PERSYMONY ( inaczej zwany kaki, sharon, jabłkiem orientu lub hurmą wschodnią), pochodzi z Chin, uprawiany jest jednak aktualnie w Chinach, Japonii, Brazylii, Korei a także innych ciepłych krajach Azji Środkowej. Diospyros - czyli botaniczna nazwa persymony w języku greckim oznacza "pokarm bogów". Owoc persymony jest koloru ciemnopomarańczowego, ma charakterystyczne cztery liście na górze owocu. Najlepiej próbować miękkiego owocu, z odmian zawierających mało lub niezawierających pestek wcale. Smak jest swoistym połączeniem jabłka i gruszki z domieszką dyni.
Owoc kaki zawiera wysoki poziom błonnika, związków fenolowych, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Są także bogate w witaminę C i beta-karoten. Uważa się, że regularne spożywanie owoców zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy. Badania przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w owoce persymony poprawia spalanie tłuszczów w organizmie.

Granat!

Właściwości zdrowotne granatu znane są już od wieków. W medycynie starożytnych Chin uznawany był za "skoncentrowane życie". Granat zawiera całkiem sporo witaminy C, poza tym zawiera umiarkowane ilości potasu, żelaza i fosfor. Jest doskonałym naturalnym środkiem przedłużającym młodość, chroniącym serce i wzmacniającym potencję :). Granatów powinniśmy jeść jak najwięcej - szczególnie teraz kiedy dostępne są w sklepach!

Papaja! :D
PAPAJA, zwana również melonowcem właściwym pochodzi z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Ten bardzo smaczny, miękki i soczysty owoc. Jej miąższ przypomina odrobinę melona, jednak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty i mniej mdły w smaku. Po rozkrojeniu papai zdecydowanie polecam wyjąć z niej pestki - które mimo iż jadalne są odrobinę gorzkie w smaku. Obecnie papaję uprawia się głównie w USA i Meksyku, skąd jest eksportowana do innych krajów. W Polsce robi się coraz bardziej popularna, jednak niestety jej cena często bywa jednak wciąż dość wysoka.


Papaja ma doskonałe właściwości wspomagające nasz organizm. Enzymy w niej zawarte ułatwiają trawienie i podobno przedłużają młodość... Dodatkowo wyciąg z liści papai wspomaga walkę z rakiem - specjalne czynniki hamują wzrost guzów. Ponadto pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, krzepnięcie krwi i serce.
Przy takich właściwościach wprost nie można nie kochać tego owocu!

Chyba dziś się wybiorę do sklepu po owocki ;) Szkoda tylko że tam u was to jest takieeee drogie. :(
  • superokol

    superokol

    21 stycznia 2012, 11:17

    Wszystko wygląda ciekawie:D

  • Prayka

    Prayka

    20 stycznia 2012, 21:44

    Kalorie liczę na http://www.tabele-kalorii.pl/ a jak nie wiem ile co waży to korzystam z www.ilewazy.pl :) Całkiem dobre stronki. Ogólnie miałam wagę kuchenną, więc dokładnie wiedziałam ile czego zjadłam, ale niestety popsuła się. Muszę zakupić nową :/

  • Prayka

    Prayka

    20 stycznia 2012, 18:54

    No niestety, ale z drugiej strony ja np. nie palę, nie pije piwa, na imprezy nie jeżdżę, więc drogie owoce m i się należą :)

  • Nimma

    Nimma

    20 stycznia 2012, 16:37

    Zazdroszczę :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.