Ja uwielbiam placki z cukinii ale mają tę wadę że trzeba je smażyć na oleju. Ostatnio eksperymentowałam i tą mase "plackową upiekłam. Też dobre. Cukinię tarkujemy na grubych oczkach, solimy i czekamy aż porządnie puści sok, wtedy na sito i wyciskamy. Do takiej masy cukiniowej dodajemy co tylko jest pod ręką (podsmazone pieczarki, cebulę, pokrojoną w kostke kiełbasę, zieloną pietruchę, koperek, pokrojoną drobno paprykę czerwoną) dodajemy przyprawę do lecza, ze 2 jajka trochę gałki muszkatołowej, pieprz, mąki pół na pół z ziemniaczaną tak gdzieś 1/4 tego co jest cukinii (ja na oko robie). Smarujemy brytwannę wysypujemy bułką tarta wkładamy wyrobioną masę i pieczemy tak gdzieś z godzinkę. Bardzo dobre do pomidorów ze śmietaną. Mniam!
LadyZgaga1990
6 września 2012, 12:41
może jakas zapiekanka? wydrążyć cukinie pieczarki ugotowac wrzucic do cukini przyprawic zapiec w piekarniku ew ser na wierzch i gotowe:)
Brokulkowa
6 września 2012, 23:20cukinię dodaję do szaszłyków z grilla bez tłuszczu, rzodkiew, różnokolorowe papryki, pierś z kurczaka przyprawiona i inne warzywa lub owoce;-)
michalina.lublin
6 września 2012, 20:02ja zrobiłam pysznę kotleciki, mało kalorycznę bo tylko 40kcal=100g ( a bardzo lekkie), przepis u mnie w pamiętnku
barbarossa1976
6 września 2012, 18:34kochane jesteście dzięki za propozycje
Asiadm
6 września 2012, 16:27Tak jak dziewczyny tu piszą LECZO !!! dodaj cebulę, paprykę możesz dodać kurczaka i pomidory i leczo jak malowane :)
purpurowypasek
6 września 2012, 14:28Ja dzisiaj pieke z dodatkiem cukinii to: https://vitalia.pl/2012/08/23/bo-gotowac-kazdy-moze/ pyszna jest tez usmazona z jajecznica lub omletem :)
anielica90
6 września 2012, 13:27Leczo! Lub wszystko co Ci do głowy przyjdzie xD zawsze można improwizować i zrobić faszerowaną cukinie np pieczarkami z jajkiem :D
Lubelaska
6 września 2012, 13:16zrób jakieś standardowe leczo, albo cukinię obtocz w jajku i usmaż
TWEETY6711
6 września 2012, 12:59Ja uwielbiam placki z cukinii ale mają tę wadę że trzeba je smażyć na oleju. Ostatnio eksperymentowałam i tą mase "plackową upiekłam. Też dobre. Cukinię tarkujemy na grubych oczkach, solimy i czekamy aż porządnie puści sok, wtedy na sito i wyciskamy. Do takiej masy cukiniowej dodajemy co tylko jest pod ręką (podsmazone pieczarki, cebulę, pokrojoną w kostke kiełbasę, zieloną pietruchę, koperek, pokrojoną drobno paprykę czerwoną) dodajemy przyprawę do lecza, ze 2 jajka trochę gałki muszkatołowej, pieprz, mąki pół na pół z ziemniaczaną tak gdzieś 1/4 tego co jest cukinii (ja na oko robie). Smarujemy brytwannę wysypujemy bułką tarta wkładamy wyrobioną masę i pieczemy tak gdzieś z godzinkę. Bardzo dobre do pomidorów ze śmietaną. Mniam!
LadyZgaga1990
6 września 2012, 12:41może jakas zapiekanka? wydrążyć cukinie pieczarki ugotowac wrzucic do cukini przyprawic zapiec w piekarniku ew ser na wierzch i gotowe:)