Kasza jaglana jest ostatnio nieco zapomnianym produktem. Coraz mniej osób zdaje sobie sprawę, że należy ona nie tylko do lekkostrawnych, ale i wartościowych produktów zbożowych. Zawiera składniki niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu, a także jest doskonałym produktem wspomagającym dietę oczyszczającą.
Bomba witaminowa
Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie - gotowaną na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z bakaliami. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny.
W profilaktyce, leczeniu i rekonwalescencji.
Jedzenie kaszy jaglanej jest ważne w leczeniu wielu chorób. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która leczy chore stawy i zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. W jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.
Kleiki na bazie kaszy jaglanej podawane są też cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. O jej cennych właściwościach możemy się również przekonać przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Jedzenie jej przez 6-7 dni, do ustąpienia objawów choroby. Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.
Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka.
Dieta oczyszczająca
Kasza jaglana świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Dlatego jest też doskonałym produktem oczyszczającym. Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej.
Na słodko i słono.
Kaszę jaglaną można jeść w różnych postaciach:
Na słodko - gotowaną na mleku z jabłkami i cynamonem lub bakaliami.
Można ją ugotować na obiad, zamiast ziemniaków lub ryżu.
Można także dodawać do zup i farszu na gołąbki czy kotlety.
Zachęcam do spróbowania, bo to nie tylko cenna, ale i smaczna potrawa!
wiosna1956
22 września 2009, 22:49ale dobrodziejstwo ta kasza jest smaczna ale jak zdrowa - dzieki za informacje