Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ciekawostki


KASZTAN JADALNY



WARTOŚCI ODŻYWCZE

Owoc energetyczny 
Średnia wartość kaloryczna kasztana szacuje się około 180 kalorii na 100g i jest porównywalna do płatków zbożowych.

Koncentrat minerałów
Bogaty w potas (600 mg na 100g), szczególnie polecany sportowcom. Dzięki wysokiej zawartości magnezu (45 mg na 100g) zalecany przy stresie i zmęczeniu. Nie można pominąć również zawartości wapna (40 mg na 100g- dla porównania ryż dostarcza 9 mg na 100g), żelaza (1,3 mg na 100g), ponadto fosfor (85 mg na 100g), miedz (0,25 mg na 100g), sód (7 mg na 100g) jak i licznych mikroelementów.

Koktajl witamin 
100g dostarcza tyle samo witaminy co 100g cytryny. Ponadto witaminy : B1, B2, E.

Błonnik oraz białko
Dzięki swojemu bogactwu w błonnik (5 do 7g na 100g) i gęstej konsystencji, kasztan bardzo skutecznie zaspokaja apetyt. 
Zawiera również proteiny (2,6 do 3g na 100g) , które w połączeniu z produktami mlecznymi lub mięsem zapewniają organizmowi doskonałą równowagę odżywczą.

Lipidy - tłuszcze 
2,0 % na 100g, dla porównania orzechy zawierają 58%
2/3 lipidów to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

Cukry 
40% na 100g (w świeżych kasztanach), dla porównania ryż ma 76%, fasolka zielona 50%
Są to cukry złożone o tzw. wolniejszym wchłanianiu - zaleta dla uprawiających sport oraz uczących się.

Gluten 

Wreszcie , kasztany są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią.





POR


Jak się je pory?
Do jedzenia nadają się całe pory, poza piętką i górnymi odcinkami liści. Jego dwubarwność wiąże się z zawartością olejków eterycznych i intensywnością smaku. Najbardziej delikatna w smaku jest jego biała część, natomiast zielona jest ostrzejsza. Zielone części pora często traktuje się jako bezwartościowe i niesmaczne ? niesłusznie, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Por ? kopalnia zdrowia

  • Pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności (100 gram pora dostarcza tylko 61 kalorii)  sprawdzają się więc doskonale podczas odchudzania.
  • Zawierają dużo soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki.
  • Są dobrym źródłem witamin:

- C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne)
- A (odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci, widzenie o zmroku i zdrową skórę),
- E (ważna w leczeniu męskiej niepłodności, zaburzeń pracy mięśni i chorób serca), 
- B1 (poprawia pamięć, koncentrację i krążenie krwi), 
- B2 (zapewnia dobry wzrok i rozwój układu nerwowego),
- PP (bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, hamuje toksyczne działanie leków)

  • Pory mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniajszają ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
  • Poza tym bardzo dobrze wpływają na układ odpornościowy i oddechowy, stabilizują poziom cukru we krwi, wpływają dobroczynnie na układ trawienny oraz mają właściwości bakteriobójcze.
  • Działają alkalizująco (zasadotwórczo), dlatego zalecane są osobom skarżącym się na dolegliwości reumatyczne.
  • Pory pobudzają laktację i przeciwdziałają zastojom mleka u karmiących matek. Jednak wykazano, że po zjedzeniu przez matkę pora, jej mleko może charakteryzować się specyficzną wonią i smakiem, przez co dziecko będzie je piło niechętnie. Mleko takie może również być przyczyną kolki jelitowej u dziecka.
  • Wspomagają oczyszczanie organizmu, dzięki czemu są używane przy zatruciach pokarmowych, czy np. zatruciach grzybami. 
  • Mają właściwości antyseptyczne ? przy skaleczeniu, czy pęknięciu skóry należy przyłożyć liść białej części na ranę i zawinąć bandażem.

Kto nie powinien sięgać po pora?
Por ma właściwości wzdymające, dlatego jest przeciwwskazany dla osób, stosujących dietę lekkostrawną, cierpiących na choroby wątroby, miewających bóle jelitowe i wzdęcia. Dzieciom poniżej 3 roku życia lepiej nie podawać tego aromatycznego warzywa jako dania głównego.

  • Madeleine90

    Madeleine90

    16 grudnia 2012, 19:52

    koniecznie muszę spróbować tych kasztanów:) jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam:) mam nadzieje, że znajdę je w jakimś sklepie:)

  • zemra79

    zemra79

    16 grudnia 2012, 18:57

    uwielbiam takie cieplutkie kasztany prosto z piekarnika. tylko male ostrzezenie - pamietac nalezy aby je naciac przed wlozeniem do piekarnika - moj facet raz zapomnial......i mialam niezla strzelanine w kuchni bo nie wiedzilismy co sie dzieje i on otworzyl piekarnik - kasztany mialam nawet w najmniejszych zakatkach kuchni!!!!! a pory tez mniam, mniam, mniam, ostatnio dodaje prawie do kazdego posilku a jesli ktos lubi potrawy z makaronow to wprost rewelacja!!

  • TAINTA

    TAINTA

    16 grudnia 2012, 16:10

    właśnie dzisiaj w Kauflandzie widziałam te kasztany i biłam się z myślami wziąć - nie wziąć!!!!następnym razem wezmę ;-)) pora uwielbiam najlepiej w surówce !!!

  • blue.beans

    blue.beans

    16 grudnia 2012, 14:22

    Ja nie jestem fanką kasztanów - jakoś mi za bardzo ziemniaki przypominają ;)) Ale że takie zdrowe - nie wiedziałam!

  • bloodygirl

    bloodygirl

    16 grudnia 2012, 13:27

    ale się uśmiałam z Twojego komentarza o lodach :D:D nie jadłam nigdy kasztanów...

  • marcelka55

    marcelka55

    16 grudnia 2012, 13:21

    Oj zasmakowały Ci te kasztany, zasmaowały :)

  • kasiakasia71

    kasiakasia71

    16 grudnia 2012, 09:27

    Bardzo przydatne informacje

  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    16 grudnia 2012, 08:08

    Ciekawe :))

  • cambiolavita

    cambiolavita

    16 grudnia 2012, 00:35

    Swietne informacje, naprawde ostatnio mialam sie zebrac, zeby poczytac o wlasciwosciach kasztanow, ale zapominalam, a tu prosze, znalazlam to co potrzebowalam u CIebie w pamietniku! :)

  • CzarnaPerla1300

    CzarnaPerla1300

    15 grudnia 2012, 23:18

    Oj Oj POR kopalnią :)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.