Średnia wartość kaloryczna kasztana szacuje się około 180 kalorii na 100g i jest porównywalna do płatków zbożowych.
Koncentrat minerałów
Bogaty w potas (600 mg na 100g), szczególnie polecany sportowcom. Dzięki wysokiej zawartości magnezu (45 mg na 100g) zalecany przy stresie i zmęczeniu. Nie można pominąć również zawartości wapna (40 mg na 100g- dla porównania ryż dostarcza 9 mg na 100g), żelaza (1,3 mg na 100g), ponadto fosfor (85 mg na 100g), miedz (0,25 mg na 100g), sód (7 mg na 100g) jak i licznych mikroelementów.
Koktajl witamin
100g dostarcza tyle samo witaminy co 100g cytryny. Ponadto witaminy : B1, B2, E.
Błonnik oraz białko
Dzięki swojemu bogactwu w błonnik (5 do 7g na 100g) i gęstej konsystencji, kasztan bardzo skutecznie zaspokaja apetyt.
Zawiera również proteiny (2,6 do 3g na 100g) , które w połączeniu z produktami mlecznymi lub mięsem zapewniają organizmowi doskonałą równowagę odżywczą.
Lipidy - tłuszcze
2,0 % na 100g, dla porównania orzechy zawierają 58%
2/3 lipidów to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.
Cukry
40% na 100g (w świeżych kasztanach), dla porównania ryż ma 76%, fasolka zielona 50%
Są to cukry złożone o tzw. wolniejszym wchłanianiu - zaleta dla uprawiających sport oraz uczących się.
Gluten
Jak się je pory?
Do jedzenia nadają się całe pory, poza piętką i górnymi odcinkami liści. Jego dwubarwność wiąże się z zawartością olejków eterycznych i intensywnością smaku. Najbardziej delikatna w smaku jest jego biała część, natomiast zielona jest ostrzejsza. Zielone części pora często traktuje się jako bezwartościowe i niesmaczne ? niesłusznie, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Por ? kopalnia zdrowia
- Pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności (100 gram pora dostarcza tylko 61 kalorii) sprawdzają się więc doskonale podczas odchudzania.
- Zawierają dużo soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki.
- Są dobrym źródłem witamin:
- C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne)
- A (odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci, widzenie o zmroku i zdrową skórę),
- E (ważna w leczeniu męskiej niepłodności, zaburzeń pracy mięśni i chorób serca),
- B1 (poprawia pamięć, koncentrację i krążenie krwi),
- B2 (zapewnia dobry wzrok i rozwój układu nerwowego),
- PP (bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, hamuje toksyczne działanie leków)
- Pory mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniajszają ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
- Poza tym bardzo dobrze wpływają na układ odpornościowy i oddechowy, stabilizują poziom cukru we krwi, wpływają dobroczynnie na układ trawienny oraz mają właściwości bakteriobójcze.
- Działają alkalizująco (zasadotwórczo), dlatego zalecane są osobom skarżącym się na dolegliwości reumatyczne.
- Pory pobudzają laktację i przeciwdziałają zastojom mleka u karmiących matek. Jednak wykazano, że po zjedzeniu przez matkę pora, jej mleko może charakteryzować się specyficzną wonią i smakiem, przez co dziecko będzie je piło niechętnie. Mleko takie może również być przyczyną kolki jelitowej u dziecka.
- Wspomagają oczyszczanie organizmu, dzięki czemu są używane przy zatruciach pokarmowych, czy np. zatruciach grzybami.
- Mają właściwości antyseptyczne ? przy skaleczeniu, czy pęknięciu skóry należy przyłożyć liść białej części na ranę i zawinąć bandażem.
Kto nie powinien sięgać po pora?
Por ma właściwości wzdymające, dlatego jest przeciwwskazany dla osób, stosujących dietę lekkostrawną, cierpiących na choroby wątroby, miewających bóle jelitowe i wzdęcia. Dzieciom poniżej 3 roku życia lepiej nie podawać tego aromatycznego warzywa jako dania głównego.
Madeleine90
16 grudnia 2012, 19:52koniecznie muszę spróbować tych kasztanów:) jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam:) mam nadzieje, że znajdę je w jakimś sklepie:)
zemra79
16 grudnia 2012, 18:57uwielbiam takie cieplutkie kasztany prosto z piekarnika. tylko male ostrzezenie - pamietac nalezy aby je naciac przed wlozeniem do piekarnika - moj facet raz zapomnial......i mialam niezla strzelanine w kuchni bo nie wiedzilismy co sie dzieje i on otworzyl piekarnik - kasztany mialam nawet w najmniejszych zakatkach kuchni!!!!! a pory tez mniam, mniam, mniam, ostatnio dodaje prawie do kazdego posilku a jesli ktos lubi potrawy z makaronow to wprost rewelacja!!
TAINTA
16 grudnia 2012, 16:10właśnie dzisiaj w Kauflandzie widziałam te kasztany i biłam się z myślami wziąć - nie wziąć!!!!następnym razem wezmę ;-)) pora uwielbiam najlepiej w surówce !!!
blue.beans
16 grudnia 2012, 14:22Ja nie jestem fanką kasztanów - jakoś mi za bardzo ziemniaki przypominają ;)) Ale że takie zdrowe - nie wiedziałam!
bloodygirl
16 grudnia 2012, 13:27ale się uśmiałam z Twojego komentarza o lodach :D:D nie jadłam nigdy kasztanów...
marcelka55
16 grudnia 2012, 13:21Oj zasmakowały Ci te kasztany, zasmaowały :)
kasiakasia71
16 grudnia 2012, 09:27Bardzo przydatne informacje
MllaGrubaskaa
16 grudnia 2012, 08:08Ciekawe :))
cambiolavita
16 grudnia 2012, 00:35Swietne informacje, naprawde ostatnio mialam sie zebrac, zeby poczytac o wlasciwosciach kasztanow, ale zapominalam, a tu prosze, znalazlam to co potrzebowalam u CIebie w pamietniku! :)
CzarnaPerla1300
15 grudnia 2012, 23:18Oj Oj POR kopalnią :)))