Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
D43 i moja nowa miłość oleje tłoczone na zimno


Moje odkrycie z ostatniego miesiąca to oleje, a dokładnie olej z pestek dyni. Dodaje go do sałatek, kanapek wszystkiego co jest podawane na zimno, ponieważ nie nadaje się do podgrzewania (bo był tłoczony na zimno). Wczoraj mąż mi kupił z orzechów arachidowych:). Nie wiem jak ja mogłam żyć używając tylko rzepakowego i oliwy:)!!!!

Dodatkowo zauwazyłam, że dużo łatwiej opanować mi podjadanie, kiedy potrawy, które jem są smaczne tzn. kiedy sobie dogadzam. Oleju używam zgodnie z zaleceniami vitali np. 1 łyżeczka do sałatki.

Motywacja:

Motywacja jest! Nawet udało się trochę wyspać:-).

Jedzienie (vitalia ustaliła mi na 2100 kcal, karmię):

* śniadanie zgodnie z vitalią, figa i dwa daktyle

* 2 śniadanie - wegetarianski rosół (kalorycznie odpowiednik podwieczorku)

* obiad zgodnie z vitalią - trochę za mało kaszy zjadłam

* podwieczorek - kawa bezkofeinowa latte z syropem miętowym, 1/3 pierniczka w kształcie serca (był wielkości dłoni) - dostałam od męża:)

* kolacja zgodnie z vitalią

Picie:

Niestety nie policzyłam.

Ćwiczenia:

Brak.

  • Fryzja

    Fryzja

    15 lutego 2015, 15:34

    Ja na pewno niedługo zafunduję sobie olej rzepakowy nierafinowany z cebulką i chlebem ;) To super zdrowy zestaw i samo zdrowie. Pamiętam go jeszcze z dzieciństwa, babcia polewała nim pierogi. W domu nie używam już żadnego oleju rafinowanego (kujawski też jest rafinowany).

    • am3ba

      am3ba

      15 lutego 2015, 17:41

      Super! :). Ja używam kujawskiego do samżenia. Ale jak jest nierafinowany to mozna nim piec? Bo wchodze na allegro i widze, ze nierafinowane są tłoczone na zimno, a takie nie nadaja sie do pieczenia i smazenia.

    • Fryzja

      Fryzja

      15 lutego 2015, 17:52

      Próbowałaś kiedyś do smażenia masła klarowanego ? Ja używam też do smażenia pewnej strasznej, okropnej rzeczy - smalcu :))))

    • am3ba

      am3ba

      15 lutego 2015, 18:58

      a co z przepisami na muffinki i inne rzeczy kiedy olej jest w skladzie? wszystko zastepujesz maslem sklarowanym?

    • Fryzja

      Fryzja

      15 lutego 2015, 19:07

      Na wiele ciast mam przepisy "alternatywne" , z masłem itp . Jak w przyszłym roku będę piekła pączki to na oleju zwykłym, a nie na łoju :) Po prostu olej - naprawdę bardzo rzadko rzadko :) Będę wpisywać te przepisy sukcesywnie do pamiętnika.

    • am3ba

      am3ba

      15 lutego 2015, 19:09

      Super, dzięi za tyle informacji:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.