Mięso - jeść czy nie jeść?
FILM DOKUMENTALNY Panuje opinia, że czerwone mięso szkodzi, powoduje raka i znacznie skraca życie. Michael Mosley podchodzi do tych zarzutów sceptycznie. Postanawia sprawdzić, czy czerwone mięso (wołowina, jagnięcina i wieprzowina) oraz mięso przetworzone (jak boczek, szynka i różnego rodzaju wyroby mięsne, np. kiełbasa) są rzeczywiście tak niedobre, jak się to ludziom wmawia. Mosley o zdanie pyta naukowców i lekarzy.
Cukry kontra tłuszcze
Dokumentaliści poszukują odpowiedzi na jedno z najbardziej palących pytań współczesnej dietetyki, co jest gorsze: tłuszcze czy cukry. Bliźniacy i lekarze, Chris i Xand Van Tullekenowie, przechodzą na miesięczną dietę, która ma im pomóc rozstrzygnąć tę kwestię. Przez cztery tygodnie Xand będzie jadł produkty o wysokiej zawartości cukrów jak słodycze czy napoje gazowane. Chris natomiast będzie pochłaniał tłuszcze w postaci masła, serów, mięs, śmietany i majonezu. Badania wykażą wpływ każdej z diet na ich umysły i ciała.
LittleWhite
20 lutego 2015, 22:53Da się to obejrzeć przez internet ?
Krynia1952
20 lutego 2015, 22:00Dzięki za namiar :)
Grubaska.Aneta
20 lutego 2015, 12:23Miłego weekendu życzę.
Fryzja
20 lutego 2015, 09:34Ja bez eksperymentów wiem, że cukier jest o wiele gorszy :) Z mięsem jest ten problem, że je się go za dużo i podłej jakości.
alexxx1
20 lutego 2015, 10:28taka prawda,ale filmy są fajne i dowiadujemy się dzięki nim o naprawdę ciekawych rzeczach
zzielonejgorki
20 lutego 2015, 09:14ja polecam jeszcze cykle "Co nas tuczy" i "Co nas odchudza" :)