Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ROKPOL, GORGONZOLA itp.



Sos pomidorowy z rokpolem (lazurem, gorgonzolą itp)

To w moim domu najpopularniejsza wersja sosu pomidorowego do makaronu i... chyba najlepsza dla początkujących smierduchożerców :)

 

- oliwa

- czosnek (ile lubisz)

- puszka pomidorów (krojonych albo całych) lub kilka świeżych (mięsistych)

- rokpol (20-50gr)

- pieprz i bazylia (suszona albo świeża)

Na rozgrzanej oliwie poddusić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory i poddusić kilka minut. Następnie pokruszony lub pokrojony ser i mieszać aż ser się rozpuści.

Podawać KONIECZNIE z makaronem. :)

Do rokpola pysznie pasują tez bakłażany (sos pomidorowo bakłażanowo rokpolowy wstawiałam pisząc o bakłażanach)

 

Teraz  wersja klasyczna ( dobra np do  szparagów) ale najpierw radzę polubić sam smak :) No i trzeba wziąć pod uwagę że jest BAAAAARDZO kaloryczna :)


sos rokpolowo kaloriowy :)))))

- oliwa

- czosnek (ile lubisz)

- rokpol albo gorgonzola (ok.100gr)

- trochę słodkiej śmietanki (w zależności od gęstości sera)

- pieprz

 Na rozgrzanej oliwie poddusić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokruszony ser. Na maleńkim gazie mieszać aż ser się rozpuści, po czym wlewać powoli, ciągle mieszając, śmietankę (tyle żeby uzyskać pożądaną gęstość. Kiedy wszystkie składniki się połączą sos jest gotowy. Podawać z makaronem albo po prostu polać nim szparagi lub grillowane plastry bakłażana ....albo kawałki gruszki PYCHA :)

 

Już kiedyś o tym pisałam ale radzę popróbować też niebiesko-pleśniowce (podgryzane albo w formie sałatki z sałatą) z gruszkami lub winogronami i orzechami włoskimi... gruszka rokpol orzechy włoskie ( i np rukola) to naprawdę obłędne połączenie :)... a jeśli do tego dodać jeszcze wytrawne białe wino i faceta...... mrrrrrr i smacznego ;)

 

 

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.