- ser z niebieską pleśnią (Gorgonzola, Roqufort
lub nasz rodzimy Lazur)
- dojrzałe gruszki
- sałata, cykoria lub rukola
- orzechy włoskie
To jak ją przyrządzam zależy od okazji ... i
sera.
Jako przekąska lub przystawka na imprezy
rewelacyjnie wygląda podana na małych liściach sałaty lub cykorii - wtedy
gruszka w kostkę (i skropiona cytryną żeby nie ściemniała) a ser pokruszony, w
kostkę lub plasterki i wszystko przybrane orzechami włoskimi natką pietruszki
lub rukolą i skropione oliwą z oliwek.
Pyszna jest sama, ale też na chlebie lub ( tak jadłam wczoraj) na gorącym toście z razowego chleba.
Niestety dla nas gorgonzola jest b. kaloryczna więc raczej mało i raz na jakiś czas...
AnnaSpelniona
25 lutego 2014, 20:07wow dziekuje jestes kochana