Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
SAŁATKA Z GORGONZOLI I GRUSZKI



- ser z niebieską pleśnią (Gorgonzola, Roqufort lub nasz rodzimy Lazur)
- dojrzałe gruszki
- sałata, cykoria lub rukola
- orzechy włoskie

To jak ją przyrządzam zależy od okazji ... i sera.
Jako przekąska lub przystawka na imprezy rewelacyjnie wygląda podana na małych liściach sałaty lub cykorii - wtedy gruszka w kostkę (i skropiona cytryną żeby nie ściemniała) a ser pokruszony, w kostkę lub plasterki i wszystko przybrane orzechami włoskimi natką pietruszki lub rukolą i skropione oliwą z oliwek. 

Pyszna jest sama, ale też  na chlebie lub ( tak jadłam wczoraj) na gorącym toście z razowego chleba. 

Niestety dla nas gorgonzola jest b. kaloryczna więc raczej mało i raz na jakiś czas...

  • AnnaSpelniona

    AnnaSpelniona

    25 lutego 2014, 20:07

    wow dziekuje jestes kochana

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.