Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pomysły na pyszne śniadania


Nie jest tajemnicą, że każdy z nas, a zwłaszcza ten, kto chce zgubić zbędne kilogramy, powinien jeść śniadania codziennie. Niektórzy pomijają ten posiłek, co jest wielkim błędem.
Dziś więc przedstawię Wam kilka pomysłów na pyszne śniadania :)

1. Twarożek pomidorowy:

Składniki:

  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • pomidor
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twarożek pokrusz, dodaj jogurt, sól i pieprz do smaku, utrzyj na gładką masę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w drobną kostkę, delikatnie wymieszaj z twarożkiem.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Warto wiedzieć, że twaróg i jogurt zawierają bardzo dużo białka, który jest bardzo pomocny w odchudzaniu. Spożywanie dużej ilości pełnowartościowego białka powoduje, że dostarczane organizmowi kalorie zamieniają się w tłuszcz. Poza tym są bogatym źródłem wapnia, fosforu i witamin z grupy B.


2. Jajecznica z szynką drobiową:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 plastry szynki drobiowej
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło na patelni. Wrzuć szynkę pokrojoną w małe kwadraciki oraz drobno posiekany szczypiorek. Rozbij ostrym nożem skorupki jajek i zawartość wylewaj na patelnię. Dodaj trochę soli oraz pieprzu i mieszaj, aż do momentu ścięcia się jajek.

Warto wiedzieć, że jajko jest niskokaloryczne (ma ok. 70 kcal) i bogate w pełnowartościowe białko, dzięki czemu posiada właściwości odchudzające, tylko niewielką część kalorii zamieniając w tłuszcz i na długo zaspokajając apetyt. Jajko jest też bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K, zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe.

                                      3. Bułeczki śniadaniowe:

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka słodzika
  • 2 łyżki maślanki
  • opakowanie suchych drożdży

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj ciasto ok 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formuj bułeczki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach przez około 15-20 minut (z termoobiegiem).

Takie bułeczki możemy zjeść z serkiem wiejskim, pomidorkiem i sałatą. A do tego kakao :)


Myślę, że pomysły Wam się spodobały i skorzystacie choć z jednego :)

Dajcie też znać, co Wy najczęściej jecie na śniadania :)

Do wieczora Kochane


  • BrzydkaGrubcia

    BrzydkaGrubcia

    29 kwietnia 2013, 17:48

    Pychotka! :) Pozdrawiam!

  • verlassen

    verlassen

    29 kwietnia 2013, 17:44

    dzieki wielkie. ;-)

  • mmerrryl

    mmerrryl

    29 kwietnia 2013, 17:29

    skorzystam z przepisu na bułeczki, dzięki! ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.