Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nie ma nudy, jest robota...


Tak więc wstałam, skoro świt, złapałam za wałek i malowałam, tak się rozkręciłam że pokój odmalowałam w całości, a co, jak już malować to malować:D. Pewnie po wizycie wnuków u dziadka na imieninach będzie od nowa polska ludowa, czyli upaprane ściany i odbite tłuste palce (slina). Potem mop, ścierka i odkurzacz do ręki i uporządkować cały bałagan pomalarski :D



Po południu śmigłam na zakupy maku, sera, masła, śmietan, galaretek itp. itd. Poszło 300zł. Na same ciasta, a gdzie tu jeszcze składniki na sałatki, wędliny, napoje, procenty. W to zaopatrzę się w piątek. A jutro ruszam z wypiekami. Już dziś zamarynowałam sobie 2 kilowy kawał szynki w marynacie winno-czosnkowej Od razu będę Wam wrzucać przepisy z których będę korzystać, bo wiem że wiele z Was o to prosiło. 

Świąteczna szynka mocno winna i mega czosnkowa


Pieczona szynka w marynacie winno – czosnkowej

ładny kawałek szynki wieprzowej
1 spora główka czosnku + kilka dodatkowych ząbków
ok. 3-4 łyżki soli morskiej
opcjonalnie ulubione suszone zioła (majeranek, tymianek, oregano, etc.) – tym razem zrezygnowałam
butelka wytrawnego czerwonego wina

Surową szynkę myję, dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami, trybuję, tak by pozbyć się błon i zbędnego tłuszczu.
Obieram główkę czosnku, przeciskam przez praskę lub bardzo drobniutko siekam. Do czosnku dodaję świeżo zmieloną sól morską i bardzo dokładnie rozcieram szerokim nożem, tak by uzyskać w miarę gładką papkę.
Dodatkowe ząbki czosnku, obrane, kroję na plasterki. W mięsie nacinam nożem niewielkie otwory i wkładam w nie po plasterku czosnku.
Papką solno – czosnkową nacieram mięso ze wszystkich stron. Wkładam do naczynia (najlepiej od razu do żaroodpornego, w którym będzie pieczone), przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki zwykle na całą noc (a przynajmniej na 5-6 godzin).
Następnego dnia do naczynia wlewam czerwone wino (idealnie byłoby gdyby wino zakryło całe mięso, ale zwykle jedna butelka okazuje się do tego zbyt mała) i ponownie przykryte wstawiam do lodówki. Tym razem na ok. 2-3 dni. W połowie czasu marynowania przewracam mięso na drugą stronę.
Wyjmuję z lodówki ok. 1-2 godziny przed wstawieniem do piekarnika.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C. Mięso piekę zanurzone w winnej marynacie. W trakcie pieczenia ponownie obracam mięso. Na kilka minut przed wyłączeniem piekarnika zlewam marynatę, po czym jeszcze dopiekam mięso.
Wstępny czas pieczenia ustalam stosując taki przelicznik: każdy centymetr wysokości mięsa x 10min (max 12 min.). Oczywiście jest to czas tylko szacunkowy i w międzyczasie zaglądam przez szybkę piekarnika, by monitorować dalsze poczynania.

Z tego samego przepisu można przyrządzić np. schab w wersji obiadowej, ale wtedy może okazać się konieczne skrócenie czasu pieczenia, tak by mięso było bardziej soczyste wewnątrz. Zlane wino można użyć jako sos, lub bazę do dalszej sosowej obróbki.

Jutro zabieram się za mielenie sera i maku i powstanie taki oto seromak :) z tego przepisu:

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę (składniki można również zmiksować w malakserze).

Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Po nakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do lekkiego ze złocenia.

Składniki na masę makową:

  • 4 i 2/3 szklanki maku (suchego)
  • 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g rodzynków 
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. 

Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą).

Składniki na masę serową:

  • 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej 
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.

Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wykonanie

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową.

Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).

Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.

Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę (składniki można również zmiksować w malakserze).

Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Po nakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do lekkiego ze złocenia.


Następnie 2 sztuki andruta z czekoladową masą z mleka w proszku . Przepis i wykonanie:

  • Masa z mleka w proszku:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 ml wody
  • 1,5 szkl.mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • dwa małe opakowania wafli (każde po 5 wafli) lub jedno duże (10 wafli)

Margarynę kroimy na mniejsze części i wrzucamy do średniej wielkości garnka. Wlewamy wodę dodajemy cukier oraz kakao. Wszystkie składniki cały czas mieszając zagotowujemy i gotujemy aż wszystko się dokładnie połączy, a cukier rozpuści. Następnie odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia.

Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej mleko w proszku i dokładnie ze sobą łączymy. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą smarujemy wafle.

Należy pamiętać, że ostatni wafel ma "zamykać" całość i nie możemy go posmarować z wierzchu masą.

Teraz owijamy przełożone wafle folią spożywczą i wkładamy do lodówki kładąc na górę ciężką deskę lub garnek napełniony np. wodą. Chodzi o to by wafle były równe, a nie powyginane na wszystkie strony.

Po dokładnym schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kawałki o dowolnych kształtach.

A skoro mam ogromną ilość orzechów włoskich to trzeba je jakoś spożytkować ;).

Tak więc powstaną dwie blachy strucli drożdżowej z nadzieniem orzechowym wg tego przepisu:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki (ciasto jest dość rzadkie). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Przygotować szeroką formę (jak do chleba) o dolnych wymiarach 23 x 13 cm i górnych 28 x 18 cm*. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Po środku struclę naciąć ostrym nożem, aż do samego dna. Posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

Nadzienie orzechowo - rumowe:

  • 300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan,
  • 150 g ciemnego brązowego cukru
  • 120 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko

Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając (można również wymieszać w malakserze). Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą orzechową.

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.

Będzie też orzechowe ciasto czterowarstwowe wg tego przepisu:

Ciasto babkowe, na które składają się 4 pyszne warstwy. Całość - jak dla mnie rewelacja. I smak, i konsystencja, i wilgotność - wszystko :-). Bardzo polecam.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 225 g cukru (dałam mniej) (podzielone na 200 g i 25 g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu (podzielone 1+1)

I warstwa:

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 - 2 łyżki amaretto lub brandy

II warstwa:

  • 25 g startej drobno czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mleka

III warstwa:

  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu

IV warstwa:

  • 25 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka wódki pomarańczowej lub brandy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Keksówkę 28 x 11 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną.

Masło utrzeć w misie miksera z 200 g cukru, cukrem wanilinowym i solą, na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać (koniecznie) z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując tylko do połączenia się składników. Wlać 1 łyżkę rumu, wymieszać.

Masę podzielić na 4 równe części:

- do pierwszej dodać zmielone migdały i amaretto, wylać na dno keksówki

- do drugiej dodać startą czekoladę, kakao, pozostałe 25 g cukru i mleko, wylać na warstwę migdałową, równo rozprowadzić

- do trzeciej dodać zmielone orzechy laskowe, szczyptę cynamonu i pozostałą łyżkę rumu, wylać na masę czekoladową

- do czwartej dodać otartą skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę i brandy/wódkę, wylać na masę orzechową; wygładzić.

Piec około 60 - 70 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180ºC (pierwsze 15 minut piekłam w temperaturze 160ºC). Lekko przestudzić w foremce, wyjąć i wystudzić na kratce.

I będzie też coś owocowego, czyli duża blacha śmietany kremówki na biszkopcie z czereśniami i galaretką wiśniową, tu wersja  z truskawkami:

*Przepis łatwy :

Na dużą blachę/

Upiec biszkopt z 5 jajek. Ubić  dobrze schłodzoną 1 litr śmietany Łowickiej 36% z 2 śmietanfixami, dodać 3 łyżki cukru i na koniec ubijania dwie tężejące galaretki rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody, krótko ubijać żeby się śmietana nie zważyła. Od razu układać owoce i zalać górę dwiema rozpuszczonymi galaretkami wg przepisu na opakowaniu. 

Sałatka będzie taka na dwa półmiski

Sałatka Grzybowa polana

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 I tradycyjna jarzynowa

Będą też galaretki drobiowe

I myślę czy jako danie na ciepło zrobić zapiekankę z tortellini mięsnym, kawałkami szynki, pieczarkami, porem, żółtym serem, zalane sosem jajeczno-śmietanowym i zapieczone, bo robiłam dziś na obiad coś takiego i bardzo fajnie smakuje. 

Na duże naczynie żaroodporne:

2 opakowania tortellini mięsnego ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pół kg pieczarek pokrojonych+, na drugiej patelni 1 duży por posiekany+ 400g szynki drobiowej posiekanej w kostkę. Gotowe  przekładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na spód 1/2 tortellini, 1/2 pora z szynką, potem całość pieczarek, posypujemy startym serem żółtym i zalewamy połową szklanki śmietany 18% zmieszanej z dwoma jajkami, potem pozostała porcja tortellini, por z szynką i starty żółty ser polane połową szklanki śmietany z rozbełtanymi jajkami, na wierzch posypujemy chili, mieloną papryką i pieprzem. Zapiekam w piekarniku 180 st 30-40min.

A teraz coś o diecie i lekarzach...

A więc przestudiowałam tą dietę bezglutenową i zupełnie mnie nie przekonuje, gdzie ja będę biegać za sklepami zaopatrzonymi w produkty bezglutenowe, a robić sobie samej chleb tej wersji czy inne żarełka to bym się szybciej zniechęciła niż to by było warte. Nie to nie dla mnie!. Wolę dietę niskowęglowodanową.

Zarejestrowałam się już na kolejną wizytę do endo na 12go grudnia, kiedy będę już po miesięcznej kuracji tabletkowej, przyjdzie @ i porobię resztę tych badań hormonalnych, a na koniec mam powtórzyć poziom cukru i insuliny. 

Oprócz tego zarejestrowałam się do Ośrodka Medycznego OSTEOMED w Krakowie gdzie prywatnie przyjmuje bardzo dobry diabetolog na 19go listopada, cena wizyty 150zł (tajemnica)


Dieta obecnie twardo w rydzach! Walczymy walecznie póki starczy sił! :D OLEEE!

Zaraz ruszam w trasę po Mojego W. bo siedzi na wykładach z prawka. Ząbek nic a nic nie boli 8)

Ależ dostałam biegunki po tych tabsach o matko z córką (kreci)

  • Enchantress

    Enchantress

    5 listopada 2014, 19:47

    Za dużo słodkości..uciekam bo kusisz :) Miłego wieczoru.

  • Lady085

    Lady085

    5 listopada 2014, 19:46

    oooo JAK super ,ze dodalas przepisy!!moj syn ma niedlugo urodziny i musze wyprobowac ,zwlaszcza te z ciastami :)))))dzieki

  • spelnioneMarzenie

    spelnioneMarzenie

    5 listopada 2014, 19:40

    uwielbiam twoje wypieki :))

  • katinka75

    katinka75

    5 listopada 2014, 19:34

    Prawie jak książka kucharska :p

  • mikolino

    mikolino

    5 listopada 2014, 19:31

    Oj chyba ta zapiekanke z tortellini zrobie, ja robie salatke z tortellini na zimno z chorizo jest pyszna ;-)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      5 listopada 2014, 20:20

      mi się już sałatka z tortellini przejadła gościom pewnie też :/

  • Pczorcikk

    Pczorcikk

    5 listopada 2014, 19:17

    Fajna ta zapiekanka z tortellini aż ślinka cieknie "-)

  • vitalia92

    vitalia92

    5 listopada 2014, 19:15

    o mamunciu ile pysznosci :) jadlabym ;/

  • _Pola_

    _Pola_

    5 listopada 2014, 19:08

    Wow imprezy z taką "wyżerką" to pamiętam z dawnych czasów jak moja babcia żyła i cała rodzina się do niej zjeżdżała :) Musisz się nie dać tym wszystkim pysznością, ciężka przeprawa przed Tobą!

  • lukrecja7

    lukrecja7

    5 listopada 2014, 19:04

    Marta, aż ślinka cieknie na te pyszności - słodyczy nie tykam, ale taką szyneczkę sobie zrobię na długi weekend

  • anusiek.anna

    anusiek.anna

    5 listopada 2014, 19:04

    Ja pieke chleb z maki orkiszowej z przepisu kotlet.tv na bulki orkiszowe.

  • iness7776

    iness7776

    5 listopada 2014, 18:54

    Bardzo podoba mi się przepis na tą szynkę, ja zazwyczaj piekłam schab ewentualnie karkówkę. Ja właściwie tego nie jem tylko mój I. I mam pytanie :) jeśli dobrze zrozumiałam to przygotowanie jej, a właściwie same marynowanie trwa kilka dni. I czy wtedy z mięsem nic się nie zadzieje, mam na myśli czy się po prostu nie zepsuje :)?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      5 listopada 2014, 20:22

      Kochana jak zauważyłaś do marynaty jest użyta spora ilość soli, a co sól robi? powoduje że się nie psuje:)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      5 listopada 2014, 20:22

      niektórzy jak używają soli peklowej to taka szynka powinna leżakować nawet 2 tygodnie, wtedy jest najlepsza:)!

  • irmina75

    irmina75

    5 listopada 2014, 18:52

    w wielu sklepach są stoiska ze zdrową i bezglutenową żywnością, tylko jest bardzo droga.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      5 listopada 2014, 20:24

      możliwe że sa ale nie w mojej okolicy, a do Krakowa gnać na co dzień 25km bo mi coś brakło by przygotować coś tam, to też mi się nie widzi. Gdybym miała taki sklep pod nosem to co innego.

    • irmina75

      irmina75

      6 listopada 2014, 09:52

      a we wsi,nie masz znajomego sklepikarza, który robiąc zakupy w hurtowni, przywoziłby ci taką żywność ? poza tym, możesz choć częściowo stosować tą diete, a zakupy robić na zapas. chleb bezglutenowy ma termin kilku miesięcy

  • 5kgw2ms

    5kgw2ms

    5 listopada 2014, 18:46

    mmmm ta zapiekanka ciekawa , muszę ją kiedyś zrobić:)

  • KiwiBanane

    KiwiBanane

    5 listopada 2014, 18:44

    Anetko u Ciebie jak zawsze bardzo smacznie! A z tymi zakupami to normalnie masakra idziesz kupisz parę rzeczy i już w portfelu o 50 zł mnij. A co do Twoich perypetii z lekarzami to wiem co czujesz bo sama ostatnio szukałam dobrego okulisty, byłam prywatnie w 2 gabinetach portfel uszczuplał o 250 zł a dalej brak diagnozy. Trzymam kciuki za dobre wieści u Ciebie :)

  • meartyna881008

    meartyna881008

    5 listopada 2014, 18:37

    Dałaś mi pomysł na kawałek z szynką. Bo ostatnio się się głowiłam co mam z nim zrobić. :-)

  • MonikaGien

    MonikaGien

    5 listopada 2014, 18:32

    zapiekanka z tortellini mnie zaciekawiła, musze zrobić, wrzuć przepis jak możesz :-) a na dużą blachę biszkoptu z kremówką ile dajesz ml kremówki?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      5 listopada 2014, 18:36

      zaraz dopisze przepis

    • MonikaGien

      MonikaGien

      5 listopada 2014, 19:08

      dziękuję :-)

  • agapoziomka

    agapoziomka

    5 listopada 2014, 18:30

    Za każdym razem jak wchodzę do twojego pamiętnika i patrzę na twoje zdjęcie to przypominasz mi te seksi kociaki z teledysku Donatana My słowianie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.