A więc ruszamy z tymi wypiekami, bardzo smaczna choć raczej nie dietetyczna wersja tarty z jabłkami i kruszonką. Upiekłam i jeszcze ciepłą zjedzono, ja żeby nie było spróbowałam kawałeczek co by Wam napisać czy warta polecenia.
Składniki na formę średnicy 27cm:
3 szkl. przesianej mąki pszennej
2 żółtka
1 kostka startego na tarle masła
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
Wszystko razem szybko zagnieść (nie obawiać się że ciasto ma kruchą konsystencję), wyłożyć 2/3 ciasta na formę silikonową (jeśli jest to forma silikonowa nie wymaga już żadnego podkładu z papieru do pieczenia czy smarowania tłuszczem, spokojnie nic Wam się nie poskleja). Nakłuwamy po całości widelcem, co by zapobiec wyrastaniu ciasta. Wsadzić na godzinę do lodówki (1/3 zawinąć w woreczek foliowy i wsadzić do lodówki, posłuży jako kruszonka). Teraz zajmiemy się nadzieniem.
Składniki:
80dkg już obranych, startych na grubych oczkach wyciśniętych z nadmiaru soku jabłek (u mnie odmiana Champion, bardzo słodkie i soczyste nie wymagające już dosładzania cukrem)
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
1 czubata łyżka bułki tartej
Wszystko razem wymieszać.
Po godzinie chłodzenia wyjmujemy ciasto z formą i wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika temp. 180st (pieczenie góra-dół). Po 15min wysuwamy blachę z piekarnika nakładamy równomiernie jabłka, kruszymy po całości resztą ciasta która nam została, wsuwamy jeszcze na 25min żeby się góra dopiekła na złoty kolor. Upieczone posypujemy cukrem pudrem i jemy na ciepło lub zimno. Smacznego
I druga tarta ta już bardziej dietetyczna i super smaczna
Tarta z mąki pełnoziarnistej z pieczarkami, wędliną i żółtym serem, idealna na zimno lub na gorąco
Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
1 całe jajko
0,5szkl. jogurtu naturalnego (u mnie domowego)
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, wyłożyć do silikonowej formy, po nakłuwać gęsto widelcem by zapobiec wyrastaniu ciasta, wsadzić na 30min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Podsmażyć na teflonowej patelni (nie używając tłuszczu) około 15sztuk pieczarek pokrojonych drobno, z jedną cebulą posiekaną i kilkoma plastrami wędliny (u mnie wędzonka) pokrojonymi w kostkę, przyprawić solą, 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku,świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przygotowujemy polewę:
2 jajka wymieszać ze szklanką jogurtu naturalnego i garścią startego na grubych oczkach sera żółtego, dodać natkę pietruszki, sól, pieprz, ząbek zmiażdżonego czosnku.
Schłodzoną tarte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st(pieczenie dół-góra) na 15min. Po 15 min wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy i zalewamy polewa jajeczną, wierzch dekorujemy plasterkami pieczarek i kawałkami czerwonej papryki. Wstawiamy do piekarnika na około 20min na temp 200st. (pieczenie góra-dół). I gotowe:) Smacznego.
Już po raz ostatni wspominam o tej Firmie Firan WISAN. Co za nierozgarnięta firma, masakra, dość ze czas realizacji zamówienia wychodzi 3 tyg. i nikły z nimi kontakt, to kiedy zdecydowałam się zrezygnować z ich usług ktoś mailowo odpisał że nie ma problemu, firany zostały anulowane. A to proszę bardzo wczoraj mi przyjeżdża kurier właśnie z tym zamówieniem. No szklak by człowieka trafił.! Oczywiście nie odebrałam tych zakichanych firan, bo uzgodniłam z WISANEM że wycofują zamówienie.
A tu jeszcze kolejny sprzęt do łazienki, jak róż i fiolet to na wszystkim Mimo że to już trzeci w tym miesiącu to jednak najlepszy, dzięki za radę ObyDo7, nie ma jak te z mikrofibry włochate mopy.
No i moje wczorajsze debiutanckie wariacje z tartymi
Ale na tym nie koniec, na dniach będą też inne wersje tartych
rozeta999
1 kwietnia 2014, 14:44cudne dzieła
Sandraa94
1 kwietnia 2014, 14:30Jak ja zazdroszczę Ci takiej ręki do ogrodu,kuchni, super ! ;-)
paula12398
1 kwietnia 2014, 14:03Mniaaam! Ale pysznie :D. Może wypróbuję xdd
agulina30
1 kwietnia 2014, 13:57przy Tobie Perfekcyjna Pani Domu wymięka!!!!
Grubaska.Aneta
1 kwietnia 2014, 14:01Wow! Mocny komplement:) Po mału ten pamiętnik zamienia się w blog kulinarny :)
wiola7706
1 kwietnia 2014, 22:32Świeta racja . Równie chętnie czytam (i drukuje i przetestuję Twoje przepisy ) co Twoje sukcesy w odchudzaniu. Podziwiam Cię. Ja bym jadła te pyszności i tyła.
Justynak100885
1 kwietnia 2014, 13:21Chyba wyprobuje przepisy jak goście zawitaja! Obydwie wersje muszą być pyszne ;))
hipcia2014
1 kwietnia 2014, 13:18Dlaczego tu tak pysznie u Ciebie? Oj obiad mam dopiero za godzinkę :(
LadyXXXL
1 kwietnia 2014, 12:51jeden minus mopa ze trzeba ściągać i płukać ale osobiście sobie bardzo chwale są świetne
basiaaak
1 kwietnia 2014, 12:41Robisz smaka :) a jak tam Twoje zdrówko? i wizyty u lekarzy?
MamaGwiazdy
1 kwietnia 2014, 12:40Mam taki sam mop:) Róż i już:)
Anett1993
1 kwietnia 2014, 12:23super czekam na wiecej pomysłów na tarty ! :)
martini244
1 kwietnia 2014, 12:09Fajne przepisy,choc jak dla mnie za duzo roboty heheh Mam tego samego mopa(podobnego),sprawdza sie fajnie na panelach,ale w lazience juz nie;/
Grubaska.Aneta
1 kwietnia 2014, 12:13E tam nic prostszego, zagnieść szybko ciasto, ostudzić, podpiec , wrzucić nma wierzch jakiś farsz i znów zapiec i gotowe;)
martini244
1 kwietnia 2014, 12:27U mnie wszystkie wypieki(chleb i ciasto na pizze) robi moj M i chyba mu to zlece,bo ja chyba nigdy nic nie upieklam....A tarty sa pyszne a domowe napewno zdrowsze;)
Patisonek_89
1 kwietnia 2014, 11:51Czasami zaglądam do Ciebie i jestem pełna podziwu ile Ty masz energii w sobie i w ogóle tak fajnie tu u Ciebie! :)
mamaszymonka1984
1 kwietnia 2014, 11:30Boziu! Chyba przestanę tu zaglądać bo za każdym razem chcę pochłonąć monitor! :))))
emigako
1 kwietnia 2014, 11:26Za 6 miesięcy też upiekę dla dzieciaków. Teraz chyba bym się nie oparła, strasznie słaba ta moja silna wola.
wiola7706
1 kwietnia 2014, 22:35i moja i moja .
Asiunia88
1 kwietnia 2014, 11:08Ja kocham tarty z masa bydyniowa i owocami na wierzchu np. maliny, truskawki, borowki itp. Co prawda może nie zbyt dietetyczna, ale niebo w gębie... Może jakiś taki przepis?
Grubaska.Aneta
1 kwietnia 2014, 11:21Jak tylko przyjdzie sezon na ogrodowe maliny i truskawki to i przepisik z fotką się pojawi.:)
wiola7706
1 kwietnia 2014, 10:52Matkooo aleś Ty zdolna. Przepisy juz wydrukowałam . Wielkie Dzięki. Czekam na więcej. :-))
anik198627
1 kwietnia 2014, 10:15pysznie wyglądają te tarty :) Pozdrawiam
sobotka35
1 kwietnia 2014, 09:58Uwielbiam tarty wytrawne:)Mniam:)))Bardzo polecam tą:https://vitalia.pl/zielony_srodek/cukinia/tarta_serowa_z_cukinia_feta/przepis.html Miłego dnia:)
NaMolik
1 kwietnia 2014, 09:52obie wygladaja pysznie :)
piteraaga
1 kwietnia 2014, 09:36To teraz tylko trzeba wypróbować te przepisy - dziękuję.