Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
21.02.2013 - fotomenu





Dziś zrobione 12 km.


Pogoda znów do d... Ja nie wiem ale ta wiosna zamierza w tym roku przyjść czy nie?


Przemyślałam sprawę w związku z wczorajszymi wynikami z tych kalkulatorów. Na pewno nie ma opcji, żebym jadła mniej. Lubię jeść, nie lubię być głodna, poza tym ja zmieniam żywienie na zawsze a nie jestem na diecie. Nie zamierzam dlatego teraz bujać się z jakąś dietą 1000 kcal a potem martwić się czy będę umiała z niej dobrze wyjść, żeby jojo nie było. Schudłam w końcu już ponad 20 kg to i kolejne 15 dam radę a to, że leci wolno to w sumie nie tak źle. Nie ukrywajmy byłam wielka i mam bardzo rozciągniętą skórę a im wolniej tracę na wadze tym większe szanse, że nie zostaną mi żadne zwisy i luźne fałdy.
Staram się chodzić jak najczęściej, według aplikacji, której używam spalam średnio koło 400-600 kcal dziennie przy tym chodzeniu.
Koleżanka ma mi pożyczyć maszynę do ćwiczeń 'narty'. Jak będę ją miała to dodatkowe ćwiczenia wpadną.


Kupiłam dziś owoce mineola.

Minneola, Mineola - Tangelo (Citrus tangelo) - owoc powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem.
 Cechą charakterystyczną Minneoli jest jej kształt, końcówka owocu jest wydłużona, lekko wybrzuszona, w formie podobna do dzwonu lub gruszki. Skórka jest gładka i błyszcząca, o kolorze intensywnie pomarańczowym.  Dekoracyjne owoce są bardzo słodkie, soczyste z lekką nutą kwasowości. Minneola posiada łatwość oddzielenia się skórki od segmentów miąższu, których może być około 12-14.
Mineola zawiera dużo witamin, szczególnie witaminę C i A, kwas foliowy, pektyny, spore ilości składników mineralnych (potasu i wapnia), białko, węglowodany, tłuszcze i cukier. Zawartość witamin podnosi odporność naszego organizmu, pomaga chronić przed infekcją, przeziębieniem i grypą. W owocu znajdujemy przeciwutleniacze odpowiedzialne za blokowanie wolnych rodników, stanowi to ochronię przed wieloma poważnymi chorobami m.in. przed nowotworem i miażdżycą.
Mineola nadaje się do jedzenia nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również wzbogaca każdą potrawę o ciekawe nuty smakowe. Owoce mineoli mogą być wykorzystywane do sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Dekoruje się nimi ciasta, kremy i torty. Owoce doskonałe są na soki, dżemy i konfitury.




Menu:

8.10

- 2 kołodzieje z kremowym serkiem, pomidorem, cukinią, rzodkwią



10.55 w pracy
- 2 grzanki z domowego chleba z serkiem topionym i jajkiem

17.00
- pieczarki z jogurtem
- ryba na parze
- kalafior na parze
- fasolka szparagowa na parze



19.00
- 2 grzanki z masłem fistaszkowym



20.00
- sałata, pomidorki koktajlowe, jajka, koperek




Płyny:
- 4 kawy
- 3 pu-erh

Przekąski:
- pistacje, migdały, cukierki czekoladowe (w pracy)
- 1 mineola












  • Ulacz4991

    Ulacz4991

    21 lutego 2013, 23:31

    Same pyszności u tutaj:) heh pan na ostatanim zdjęciu ma super tego tatuaża na żeberkach ;p

  • kasiakasia71

    kasiakasia71

    21 lutego 2013, 23:03

    Nie jadłam jeszcze takiego owocu.Masz racje-jak udało się20 to spoko dasz rade i te 15

  • Elson

    Elson

    21 lutego 2013, 22:25

    dziś myślałam, że mi łeb urwie... idę w sobotę do tkmaxxa muszę sobię jakąs nową kurtkę sprawic. ta sałatka na kolacje mnie natknęła- do robienia prostych ale smacznych rzeczy:)

  • Madeleine90

    Madeleine90

    21 lutego 2013, 22:16

    mineola :) pierwsze słysze, a ja naiwna myślałam, że wszystkich owoców już próbowałam:) schab robi się bardzo łatwo, przyprawiasz solą, pieprzem. do tego można oczywiście dorzucić inne przyprawy na które akurat masz ochotę, może być czosnek, majeranek cokolwiek:) potem trzeba odstawić na trochę żeby się zamarynowało i po prostu upiec:) moja mama ma takie naczynie do beztłuszczowego pieczenia z przykrywką, ale można też w rękawie:) na każde 1kg miesa 1 godzina pieczenia:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.