Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ptasie mleczko dietetyczne..


Wklejam Wam link do fajnej stronki którą znalazłam w Necie z której pochodzi ten przepis. Ptasie wyszło pyszne jak z obrazka. Bardzo nam smakowało, tylko następnym razem ja dodam troszkę więcej cukru bo dla mnie za mało słodkie, a może miodu? Poza tym jest nie tylko małokaloryczne ale i ze zdrowych składników. Za radą autorki galaretkę też zrobiłam sama na bazie soku z aronii.

Obiecany link : http://smak-zdrowia.blogspot.com/

Ptasie mleczko

 

Składniki:

- 4 jajka (240g)
- woda (3x100ml)
- cukier (3x15g)
- żelatyna (4x10g)
- 1 łyżeczka kakao
- sok Garden (1/2l)

Przygotowanie:

Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 15x30cm (lub tortownicę o średnicy 20cm) ? blaszkę wykładamy przeźroczystą folią, żeby ptasie mleczko łatwo się później wyjmowało. Tortownicy nie musimy niczym wykładać, bo łatwo zdjąć bok i gotowe. Jeśli chcecie deser na większą imprezę, to do dużej tortownicy mieści się podwójna porcja.

Do garnka wlewamy pół litra soku Garden (obojętne jaki smak i kolor, ja dałam czarną porzeczkę) i wsypujemy 10g żelatyny, podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nasza galaretka przestygła. Możecie użyć normalnej kupnej galaretki (250kcal/pół litra), ale ja wolę robić sama z niskokalorycznych soków (100kcal/pół litra).

Przygotowujemy 3 szklanki, do każdej wlewamy 100ml wrzątku i do każdej wsypujemy 10g żelatyny, mieszamy po kolei, aż żelatyna się rozpuści.
 

Warstwa biała: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę nakładamy łyżką na dno blaszki/tortownicy i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.

Warstwa żółta: wbijamy 4 żółtka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka będą miały lekko puszystą konsystencję. Dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Żółtą masę nakładamy na białą i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.

Warstwa kakaowa: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę kakao, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę kakaową nakładamy łyżką na żółtą warstwę i wstawiamy na 5-10 minut do zamrażarki.

Na wierzch wylewamy ostudzony sok z żelatyną - naszą galaretkę.

Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.

Wartość energetyczna całego ptasiego mleczka ? 800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 ptasiego, tyle co na talerzyku) ? 65kcal

W ramach ciekawostki na talerzyku po lewej moje ptasie mleczko (65kcal) kontra kostka ptasiego mleczka w czekoladzie (52kcal).


Nie ma nic fajniejszego jak zjeść słodkie bez wyrzutów sumienia - piękne uczucie .

Buziaczki od zaspokojonej słodyczowo Mieci

 

 

  • Karampuk

    Karampuk

    22 kwietnia 2012, 20:42

    nie lubie nic takiego miekkiego w buzi, ( jakkolwiek to brzmi :p)

  • Kenzo1976

    Kenzo1976

    22 kwietnia 2012, 20:15

    Mieciu dziekuję za przepis, kto wie może kiedys skorzystam, córcia lubi takiego typu desery, a garaletkę wręcz wchłania :))))Pozdrawiam niedzielnie, :)

  • hoffnungsvoll

    hoffnungsvoll

    22 kwietnia 2012, 20:09

    Jesteś szalona żeby robić samej ptasie mleczko! Ale nic nie wiem o smaku;-P Jest lepsze od tego kupnego???

  • nanuska6778

    nanuska6778

    22 kwietnia 2012, 19:52

    Mieciu, a jaki to jest sok "Garden"? Poszukam autochtonskiego substytutu:-)

  • chilipapryka

    chilipapryka

    22 kwietnia 2012, 19:45

    do notesu, pycha!!! Zrobie u mamy. Niech widzi,że córka jada tez słodycze:)

  • chilipapryka

    chilipapryka

    22 kwietnia 2012, 19:45

    do notesu, pycha!!! Zrobie u mamy. Niech widzi,że córka jada tez słodycze:)

  • sobotka35

    sobotka35

    22 kwietnia 2012, 19:44

    Bardzo apetyczne to Twoje ptasie:))Chociaż ja słodyczy nie jadam:)A stronka fajna i trafia do moich ulubionych,co by się bliżej z nią zapoznać:)

  • filipinka1

    filipinka1

    22 kwietnia 2012, 19:44

    wow!!! wygląda bardzo smakowicie!!! ja bym się jednak trochę bała bo tam są surowe jajka...

  • mada2307

    mada2307

    22 kwietnia 2012, 19:43

    Wybieram to po lewej, tylko kto mi to zrobi??? Leń jestem straszny.

  • nanuska6778

    nanuska6778

    22 kwietnia 2012, 19:42

    Mieciu, ja robie pyszne ptasie mleczko ze skondensowanego, nieslodzonego mleka i galaretek, owocow. Sa pyszne!!! Ale... prawdziwe Ptasie to prawdziwe Ptasie. Koniecznie z Wedla i koniecznie waniliowe. W tej kwestii nie godze sie na substytuty. Ale... jadam je tylko raz do roku - jak jestem w Polsce:-))) Buziolki PS Pamietaj o przepisie na sernik dla mnie:-)

  • gosiekpunk

    gosiekpunk

    22 kwietnia 2012, 19:41

    ja już parę przepisów robiłam z tej strony, są świetne!!

  • uliczka7

    uliczka7

    22 kwietnia 2012, 19:38

    Wyglada bardzo apetycznie....skorzystam na pewno :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.