"
DIETA PROTEINOWA
-Protal ( proteiny +naprzemienne, franc. proteines + alternatives) nie
jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała ,
nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy .
Składa się z czterech następującyh po sobie etapów:
Protal 1
Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na
efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak
głodówka lub
dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw.
Protal 2
Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie
proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi.
Protal 3
faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się
efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w
którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy
utracony kilogram.
Protal 4
Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie ,
niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety
proteinowek w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i
niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i
precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas.
MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ
W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.
Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest
wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a
to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie ,
wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego
jadłospisu.
-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i
rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez
dodatku tłuszczu
-podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła,
przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda
(umiarkowanie)
Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO.
Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.
Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie.
Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie
je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze
wszystkich figurujących na liście składników .
MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA
Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać,
bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów
łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę,
kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z
cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki
pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas
trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i
okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.
MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI
Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości
utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20
razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i
dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo
obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:
-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu
Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu –niewymienny i bezdyskusyjny
MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI
Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w
tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co
czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień
czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i
przez całe życie.
Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu
Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej
przyszłości.