Pamiętnik odchudzania użytkownika:
stanpis1

kobieta, 52 lat, Ełk

162 cm, 84.20 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

14 stycznia 2013 , Komentarze (6)

Chleb z kaszy, ryżu i otrąb. Coś o nim wiecie ? Ktoś używał ? 
Cytuję ze stronki http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php:

CHLEB TYPU KR-IRL

Receptura opracowana i opisana przez

INSTYTUT Naukowo-Badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca
w Krakowie

—  —  —  —

Wszystkie rodzaje maki tj. pszenna, żytnia, orkiszowa i inne, w procesie obróbki (przemiału ziarna) zmieniają strukturę. Skutkiem jest rozerwanie wiązań międzycząsteczkowych w skrobi, powodując tym samym szybsze uwalnianie się większej ilości glukozy do krwi. Taki stan rzeczy powoduje, co oczywiste, podniesienie się poziomu cukru we krwi tuż po spożyciu takiego pieczywa, do wartości porównywalnej z wartością po spożyciu cukru białego tj. sacharozy.

Dlatego chleb pszenno-żytni, po jego spożyciu podnosi poziom cukru we krwi bardzo wysoko (jak biały cukier tj. 74% wzrostu), a gloryfikowany (obecnie wypiekany) chleb razowy z dodatkiem przyciemniającego go karmelu o ok. 42% wzrostu, co uzasadnia i tłumaczy rozszerzanie się nie tylko plagi otyłości, ale również cukrzycy typu 2.

INSTYTUT NAUKOWO-BADAWCZY IM. PROF. RYSZARDA LORENCA W KRAKOWIE, zaproponował alternatywę dla dotychczas znanego przez nas chleba. Zaprojektowany tutaj chleb typu KR-IRL, ugotowany, a następnie upieczony z kaszy i ryżu, pozwala zwalczać wyżej wymienione choroby zwłaszcza, że składniki zestawiamy i kontrolujemy osobiście. Spożywając chleb typu KR-IRL, uzyskujemy także wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu.

Wzorcowy przepis wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki).

Przykład 1.
Przepis: uzupełniony i zaktualizowany.

Kaszę jaglaną __400g. oraz ryż biały lub brązowy, również __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE, KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ:
Wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB PSZENNYCH i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI oraz CUKRZYCY typu 2. P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu.

CHLEB SKOMPONOWANY W OPARCIU O TAKIE SKŁADNIKI, RÓWNIEŻ PRZYPRAWY:
Może być pieczony (w piekarniku 200-250oC na papierze do pieczenia) lub smażony (150-200oC na patelni z dodatkiem kilku kropli tłuszczu i wody). Produkt taki zawiera około 10% białka, 2% tłuszczu roślinnego, około 70-80% naturalnych energetycznych węglowodanów (niskich) oraz witaminy, składniki mineralne, błonnik i wodę o zawartości zgodnej z użytymi składnikami.

PRZYGOTOWANY CHLEB WZBOGACAMY I PRZYPRAWIAMY, SOLĄ KAMIENNĄ LUB MORSKĄ:
Także, pieprzem (czarnym też kolorowym) oraz jednoskładnikowymi ziołami wg uznania. Spożywanie: CHLEBA typu KR-IRL, gwarantuje nam trwale szczupłą sylwetkę, ogromnie dużo energii, 0% toksyn, wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu, sprawne i kreatywne funkcjonowanie narządów wewnętrznych organizmu.

Na fotografii chlebki (ja mówię placuszki), które wypiekamy w naszym domu, zgodnie z recepturą opracowaną przez naukowców z Instytutu.

PROCES ODZYSKU GLUKOZY WYDŁUŻA SIĘ:
Zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom. Chleb typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym. WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !!

CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH:
I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste realizujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.

Chlebki smakują znakomicie i można je spożywać obłożone wszystkim tym, co układamy na kromce tradycyjnego chleba. Smakują oczywiście zupełnie inaczej niż znany nam chleb powszedni.


Mamy zatem: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

Szczegółowa identyfikacja CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki): 
1. białko roślinne 10,5% 
2. tłuszcz roślinny 2,9% 
3. węglowodany 78,9%, tzw. NISKIE węglowodany, tj. GLUKOZA naturalna. 
4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E 
5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan 
6. błonnik 3,2% 
7. woda ok. 5-7%

POZIOM CUKRU, PO SPOŻYCIU TAKIEGO CHLEBA, PRZEZ OK. 4-5 GODZIN UTRZYMUJE SIĘ: 
We krwi, w kategoriach zalecane i dozwolone, powodując tym samym TRWAŁE UCZUCIE PEŁNEJ SYTOŚCI !! Człowiek odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości. Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są bezsprzecznie w najlepszym gatunku.

CHLEB typu KR-IRL, (tzw. mni chlebki): 
Po upieczeniu smakuje, jak luksusowy produkt zbożowy, pieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie po 1-2 kromek średniej wielkości (80-200 g), jako wariant odżywienia "minimum". Spożycie CHLEBA typu KR-IRL GWARANTUJE powrót do sylwetki bez nadwagi i otyłości w okresie 3-8 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu tj. polepszenie kreatywności myślenia, również dużą energię eliminującą zmęczenie.

TAKIE ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, A WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE: 
(Koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekracza 2,00 zł). Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego iż; Chleb typu KR-IRL, syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. gwarantując przy tym odżywienie, BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!

Ta wiedza to puenta zdrowego i energetycznego życia. Świadkami są: Chińczycy 1,2 mld ludzi, Hindusi 900 mln ludzi, oraz cały DALEKI WSCHÓD. ICH twórcza ENERGIA, POSTĘP jaki czynią, nie mają sobie równych na ŚWIECIE. Energię i odżywienie MÓZGU, uzyskują przecież GŁÓWNIE z RYŻU i wszystkich KASZ. Są to oczywiście węglowodany, tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26%wzrostu.

CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM: 
ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA. 80% ENERGII (niskie węglowodany) antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego, biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

P. S. CHLEB typu KR-IRL, PIECZEMY OSOBIŚCIE, CZYLI TOKSYNY = 0% : 
Polepszacze, konserwanty, spulchniacze oraz inne dodatki, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy. Realizacja tego przepisu stanowi istotny prozdrowotny, przełom w żywieniu organizmu człowieka. Dobre samopoczucie i NISKIE KOSZTY są nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo żyć.

CHLEB typu KR-IRL, MOŻNA RÓWNIEŻ PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

 

Część materiału pochodzi ze strony Instytutu :

http://www.instytutirl.com.pl/index6.php


13 stycznia 2013 , Komentarze (5)

Idąc za radami mojej ekologicznej siostry weszłam na blog smakoterapia.pl i znalazłam taki przepis:

CZEKOLADA bez CZEKOLADY


Skład:

klarowane masło (ok 100g)

karob ok. 1-1,5 lyżki  - takie zbozowe kakao

 daktyle bez pestek 

ugotowana kasza jaglana (ok. 2 kopiastych łyżek)

odrobina wanilii 

 

Do rozpuszczonego, sklarowanego masła dodaj karob (w zależności od gustu, czekoladę możesz zrobić bardziej lub mniej wytrawną), wymieszaj. Następnie dodaj daktyle, zmielone w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej (zastępują cukier, ilość wg Twojego smaku). Teraz dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze wanilię i gotowe!

Jeśli chcesz żeby czekolada miała szansę stwardnieć musisz znacznie zwiększyć ilość masła.

 Jest to smaczne i podobno zdrowe.

12 stycznia 2013 , Komentarze (5)

Jedzenie kaszy lub ryżu chociaż raz dziennie - dzięki temu nie mam wzdętego brzucha. Pije herbatkę z cytrynką zgodnie z porą roku. Rozgrzewa mnie to i łagodzi kwasy żołądkowe. Waga odwdzięcza się. Już od kilku dni wskazuje 87kg lub trochę mniej.
Moja córka zachwala ćwiczenia Ewy Chodakowskiej. Te wpadły mi w oko:
http://www.youtube.com/watch?v=D8QDI6QjnuI
Na pierwszy raz wytrzymałam tylko 10 minut, ale będę zwiększać dawkę sukcesywnie.

6 stycznia 2013 , Komentarze (11)

W NOWY ROK WESZŁAM  Z WAGĄ 88KG. 
WSZYSTKO CZAS ZACZĄĆ OD NOWA. 
ZAWALCZYĆ O ZDROWIE PRZEDE WSZYSTKIM.
 ZACZYNAM OD JEDZENIA KASZ I RYŻU, HERBATY Z CYTRYNA ,
 MINIMALNEJ PORCJI RUCHU - JEST JUŻ WIDNIEJ , CZAS NA SPACERY.
no i dowód zbrodni :

4 października 2012 , Komentarze (9)

Warto się uprzeć. Waga spada elegancko. Jest od wczoraj 82,5kg. Nie przestaję chodzić.

26 września 2012 , Komentarze (3)

Nie do końca to moja zasługa tylko bólu zębów, ale udało się spaść poniżej 85kg. Zaprzepaścić nie można. Spaceruję codziennie. Moja rodzinka je coraz bardziej dietetycznie, bo córki chcą dbać o linię. pomalutku jakoś to idzie.

16 września 2012 , Komentarze (5)

Ciągle 86kg .....
chciałam jeść zdrowo - surówki i owoce itp. Niestety nie mogę już jeść surowych jabłek -  powodują u mnie bóle jelit. A ja kocham jeść jabłka :(
Surówka tak , ale w małej ilości, jest do zniesienia. Co tu jeść ?

5 września 2012 , Komentarze (8)

Spacery i koszenie trawy, regularne posiłki. waga 86kg.
Dorzucam zdjęcie, które znalazłam u jednej z vitalijek, a które jest dla mnie motywacją do ruszenia tyłka z fotela (bo ja to tak mam jak na tym pierwszym zdjęciu, a chcę mieć tak jak na trzecim) :

31 sierpnia 2012 , Komentarze (1)

Przesiedziałam go na szkoleniu po 7 godzin dziennie. Jadłam byle co i waga wzrosła do 86,5kg.

25 sierpnia 2012 , Komentarze (1)

Starałam się jeść regularnie mało
i codziennie wychodzić
z domu.
Daje to wagę 85,7kg.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.