Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
CHLEB TYPU KR-IRL


Chleb z kaszy, ryżu i otrąb. Coś o nim wiecie ? Ktoś używał ? 
Cytuję ze stronki http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php:

CHLEB TYPU KR-IRL

Receptura opracowana i opisana przez

INSTYTUT Naukowo-Badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca
w Krakowie

—  —  —  —

Wszystkie rodzaje maki tj. pszenna, żytnia, orkiszowa i inne, w procesie obróbki (przemiału ziarna) zmieniają strukturę. Skutkiem jest rozerwanie wiązań międzycząsteczkowych w skrobi, powodując tym samym szybsze uwalnianie się większej ilości glukozy do krwi. Taki stan rzeczy powoduje, co oczywiste, podniesienie się poziomu cukru we krwi tuż po spożyciu takiego pieczywa, do wartości porównywalnej z wartością po spożyciu cukru białego tj. sacharozy.

Dlatego chleb pszenno-żytni, po jego spożyciu podnosi poziom cukru we krwi bardzo wysoko (jak biały cukier tj. 74% wzrostu), a gloryfikowany (obecnie wypiekany) chleb razowy z dodatkiem przyciemniającego go karmelu o ok. 42% wzrostu, co uzasadnia i tłumaczy rozszerzanie się nie tylko plagi otyłości, ale również cukrzycy typu 2.

INSTYTUT NAUKOWO-BADAWCZY IM. PROF. RYSZARDA LORENCA W KRAKOWIE, zaproponował alternatywę dla dotychczas znanego przez nas chleba. Zaprojektowany tutaj chleb typu KR-IRL, ugotowany, a następnie upieczony z kaszy i ryżu, pozwala zwalczać wyżej wymienione choroby zwłaszcza, że składniki zestawiamy i kontrolujemy osobiście. Spożywając chleb typu KR-IRL, uzyskujemy także wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu.

Wzorcowy przepis wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki).

Przykład 1.
Przepis: uzupełniony i zaktualizowany.

Kaszę jaglaną __400g. oraz ryż biały lub brązowy, również __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE, KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ:
Wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB PSZENNYCH i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI oraz CUKRZYCY typu 2. P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu.

CHLEB SKOMPONOWANY W OPARCIU O TAKIE SKŁADNIKI, RÓWNIEŻ PRZYPRAWY:
Może być pieczony (w piekarniku 200-250oC na papierze do pieczenia) lub smażony (150-200oC na patelni z dodatkiem kilku kropli tłuszczu i wody). Produkt taki zawiera około 10% białka, 2% tłuszczu roślinnego, około 70-80% naturalnych energetycznych węglowodanów (niskich) oraz witaminy, składniki mineralne, błonnik i wodę o zawartości zgodnej z użytymi składnikami.

PRZYGOTOWANY CHLEB WZBOGACAMY I PRZYPRAWIAMY, SOLĄ KAMIENNĄ LUB MORSKĄ:
Także, pieprzem (czarnym też kolorowym) oraz jednoskładnikowymi ziołami wg uznania. Spożywanie: CHLEBA typu KR-IRL, gwarantuje nam trwale szczupłą sylwetkę, ogromnie dużo energii, 0% toksyn, wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu, sprawne i kreatywne funkcjonowanie narządów wewnętrznych organizmu.

Na fotografii chlebki (ja mówię placuszki), które wypiekamy w naszym domu, zgodnie z recepturą opracowaną przez naukowców z Instytutu.

PROCES ODZYSKU GLUKOZY WYDŁUŻA SIĘ:
Zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom. Chleb typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym. WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !!

CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH:
I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste realizujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.

Chlebki smakują znakomicie i można je spożywać obłożone wszystkim tym, co układamy na kromce tradycyjnego chleba. Smakują oczywiście zupełnie inaczej niż znany nam chleb powszedni.


Mamy zatem: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

Szczegółowa identyfikacja CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki): 
1. białko roślinne 10,5% 
2. tłuszcz roślinny 2,9% 
3. węglowodany 78,9%, tzw. NISKIE węglowodany, tj. GLUKOZA naturalna. 
4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E 
5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan 
6. błonnik 3,2% 
7. woda ok. 5-7%

POZIOM CUKRU, PO SPOŻYCIU TAKIEGO CHLEBA, PRZEZ OK. 4-5 GODZIN UTRZYMUJE SIĘ: 
We krwi, w kategoriach zalecane i dozwolone, powodując tym samym TRWAŁE UCZUCIE PEŁNEJ SYTOŚCI !! Człowiek odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości. Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są bezsprzecznie w najlepszym gatunku.

CHLEB typu KR-IRL, (tzw. mni chlebki): 
Po upieczeniu smakuje, jak luksusowy produkt zbożowy, pieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie po 1-2 kromek średniej wielkości (80-200 g), jako wariant odżywienia "minimum". Spożycie CHLEBA typu KR-IRL GWARANTUJE powrót do sylwetki bez nadwagi i otyłości w okresie 3-8 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu tj. polepszenie kreatywności myślenia, również dużą energię eliminującą zmęczenie.

TAKIE ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, A WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE: 
(Koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekracza 2,00 zł). Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego iż; Chleb typu KR-IRL, syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. gwarantując przy tym odżywienie, BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!

Ta wiedza to puenta zdrowego i energetycznego życia. Świadkami są: Chińczycy 1,2 mld ludzi, Hindusi 900 mln ludzi, oraz cały DALEKI WSCHÓD. ICH twórcza ENERGIA, POSTĘP jaki czynią, nie mają sobie równych na ŚWIECIE. Energię i odżywienie MÓZGU, uzyskują przecież GŁÓWNIE z RYŻU i wszystkich KASZ. Są to oczywiście węglowodany, tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26%wzrostu.

CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM: 
ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA. 80% ENERGII (niskie węglowodany) antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego, biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

P. S. CHLEB typu KR-IRL, PIECZEMY OSOBIŚCIE, CZYLI TOKSYNY = 0% : 
Polepszacze, konserwanty, spulchniacze oraz inne dodatki, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy. Realizacja tego przepisu stanowi istotny prozdrowotny, przełom w żywieniu organizmu człowieka. Dobre samopoczucie i NISKIE KOSZTY są nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo żyć.

CHLEB typu KR-IRL, MOŻNA RÓWNIEŻ PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

 

Część materiału pochodzi ze strony Instytutu :

http://www.instytutirl.com.pl/index6.php


  • Zytong

    Zytong

    17 stycznia 2013, 15:02

    dziękuję :)

  • kosa1103

    kosa1103

    16 stycznia 2013, 23:26

    interesujacy przepis:) pozdrowienia

  • calineczkazbajki

    calineczkazbajki

    16 stycznia 2013, 18:24

    ciekawe

  • womakima

    womakima

    14 stycznia 2013, 22:51

    upiekłam je kiedyś ,ale nie bardzo wyszły i zaprzestałam

  • alam

    alam

    14 stycznia 2013, 21:32

    Ciekawy artykuł. Może się skuszę. Buziaczki!

  • Zytong

    Zytong

    14 stycznia 2013, 21:16

    tak, dwójka :) starsza córcia i młodszy synuś :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.