oto jedne z trzech składników odżywczych ;) które pomagają mi w walce z wagą ich zastosowanie jest ogromne najbardziej lubie stosować pestki w sałatkach i jako osobna przekąska gdy cos mi się chce ;)
dziś przedstawiam Wam 3 produkty!!
![]()
1. Kwasy tłuszczowe w dyni
Dynia to warzywo bogate w wiele cennych składników odżywczych, m.in. w kwasy tłuszczowe. Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane do budowy witaminy D,
hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również
w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów
w ludzkim ciele.
Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, zaliczany
jest do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. nie jest syntetyzowany
przez organizm i dlatego powinien stanowić składnik zdrowej diety.
Występuje przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Kwas oleinowy jest
jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który uczestniczy w wielu
reakcjach enzymatycznych. W pestkach dyni występuje także kwas
palmitynowy, który nie ulega rozpadowi na jony, lecz spala się,
funkcjonując w organizmie jako źródło energii, potrzebnej do przebiegu
reakcji biologiczno-chemicznych.
2. Witaminy w pestkach dyni
Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo
witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E,
witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C
oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo
witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako
urozmaicenie zdrowej diety. Witamina E to w organizmie ważny
przeciwutleniacz. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do
komórek. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni
czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina B1 odgrywa
zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Niedobór witaminy B1 może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego oraz pokarmowego.
Inne witaminy z gruby B zawarte w pestkach dyni to
witaminy B2 i B6. Witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania w
organizmie, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a
wraz z witaminą A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon
śluzowych, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Witamina B6 natomiast ułatwia rozkład aminokwasów, uczestniczy w
przemianie tłuszczów i cukrów, tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny i
prostaglandyn – hormonów, które regulują procesy fizjologiczne
organizmu. Poza tym zawarta w pestkach dyni witamina B6 umożliwia
magazynowanie energii i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli
pragniesz ustabilizować ciśnienie krwi, wspomóc pracę serca i zwiększyć
odporność organizmu, koniecznie sięgnij po pestki dyni.
3. Pestki dyni w diecie
Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym
wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy
zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni
zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie
pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz
łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.
Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i
selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie
homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na
wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i
paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.
Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C,
która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C
wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia
gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie
dziąseł.
Warto dodawać pestki dyni do codziennych posiłków także ze względu na
obecną w nich witaminę D. Witamina D bierze udział w metabolizmie
kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy.
Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek
nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji
obronnych organizmu.
To tylko niektóre pozytywy, płynące ze
spożywania pestek dyni. By zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu,
warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw. Nie tylko urozmaicą one
smak posiłków, ale też poprawią twoje samopoczucie i dostarczą cennej
porcji witamin.
OLEJ KOKOSOWY
Spalanie tłuszczu: Tłuszcz
nasycony, który może przyspieszyć utratę (najbardziej niebezpiecznego)
tłuszczu brzusznego. Istnieją doniesienia o dwóch, rzetelnych,
przeprowadzonych z udziałem ludzi badaniach, wykazujących, że zarówno u
kobiet jak i mężczyzn, już tylko dwie łyżki stołowe oleju kokosowego
dziennie (30 ml), mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć zawartość
tłuszczu brzusznego.
Poprawa funkcjonowania mózgu:
słynne obecnie badanie, którego rezultaty opublikowano w 2006 r. w
czasopiśmie Neurobiology of Aging, wykazało, że podawanie
średniołańcuchowych triglicerydów (występujących najliczniej w oleju
kokosowym) 20 pacjentom z chorobą Alzheimera lub łagodnym upośledzeniem
funkcji poznawczych, prowadziło u nich do istotnego zwiększenia stężenia
ciał ketonowych (już w ciągu 90 minut po podaniu) związanego z wyraźną
poprawą zdolności poznawczych u pacjentów z łagodniejszym zaburzeniem
funkcji poznawczych
Usuwanie wszy głowowych: stwierdzono,
że połączenie oleju kokosowego z olejkiem anyżowym aplikowane w postaci
sprayu, wykazywało się większą skutecznością niż środek owadobójczy –
permetryna (w stężeniu 0,43%).
Gojenie ran: od niepamiętnych czasów ran.
Trzy spośród zidentyfikowanych mechanizmów leżących u podłoża
wspomnianych efektów leczniczych to: zdolność do przyspieszania procesu
ponownego pokrywania obszaru rany nabłonkiem, zwiększanie aktywności
enzymów antyoksydacyjnych oraz stymulacja większego usieciowania włókien
kolagenowych w naprawianej tkance
Wykazano, że olej kokosowy działa synergistycznie z tradycyjnie
stosowanym terapiami, takimi jak te oparte na soli srebrowej
sulfadiazyny, przyspieszając gojenie się ran oparzeniowych.
Alternatywa dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych: dowiedziono, że olej kokosowy posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Działanie przeciwwrzodowe: co
ciekawe, wykazano, że mleczko kokosowe (zawierające składniki oleju
kokosowego), jest tak skuteczne jak tradycyjny lek – sukralfat, jako
towarzyszący podawaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych środek
przeciwwrzodowy.
Działanie przeciwgrzybicze: w 2004 r., 52 izolaty grzybów z rodzaju Candida
poddano działaniu oleju kokosowego. Ustalono, że najbardziej wrażliwy
na ten środek okazał się, cieszący się najgorszą sławą, gatunek Candida albicans. Badacze stwierdzili, że „w obliczu pojawiającej się lekooporności gatunków w rodzaju Candida do leczenia zakażeń grzybiczych stosować się powinno olej kokosowy”
Podnoszenie poziomu testosteronu:
odkryto, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w jądrach
szczura, prowadząc do uzyskania istotnie wyższego poziomu testosteronu.
Ograniczenie rozrostu prostaty: stwierdzono, że olej kokosowy ogranicza indukowany testosteronem łagodny rozrost prostaty u szczurów
Poprawa profilu lipidowego krwi: olej kokosowy konsekwentnie poprawia stosunek LDL:HDL we krwi spożywających
ten olej osób. Z tego też względu, olej kokosowy nie powinien być
dłużej odrzucany jako „tłuszcz nasycony, który prowadzi do niedrożności
tętnic”.
Wchłanianie substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach: niedawno ustalono, że olej kokosowy w większym stopniu niż olej szafranowy zwiększa wchłanianie karotenoidów pomidora.[x]
Poprawia zdrowia kości:
wykazano, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kości, co może
zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości objętej osteoporozą.