Witajcie... Wasza koleżanka przez chwil kilka się nie oddzywała, ale melduje, że jest bardzo dobrze. Zmieniły mi się nawyki jedzeniowe. Zakupiłam otręby pszenne, owsiane, płatki owsiane i oglądam blogi śniadaniowo- kolacyjne i piekę robię gotuję. Rano wstaję i smażę placuszki owsiane, wieczorami ciasta dietetyczno otrębowe mmm mam nawet fotek kilka. Naprawdę posiłki są zdrowe i bardzo dobre w smaku, ubóstwiam Oleńke i jje bloga. Dziewczyna ma super opinie, zdjecia i pomysły, dużo modyfikuje, a w tym roku dostała się na dietetykę, także walczyła z kg i się jej udało ;D Złapało się pierwszą jedynkę ;/ i mam nadzieję, że ostatnią. Żyje się dalej i trzeba poprawić ;] Ten week był cudaśny, pod względem okazji, imprez, spotkań i ludzi. Jak sobie rano pomyślałam co się wydarzyło to śmiałam sie i śpiewałam w łazience rodzinka była zdumiona. A więc jabłecznik na cieście krucho ootrębowym poezjaaaaaaaaaaa, placuszki owsiane przepyszneeeeeeeeeeeeee no i omlet biszkoptowo otrębowy palce lizać kocham otrębyyy ;> Dzisiaj były w planie pierogi otrębowe ze śliwkami, ale nie ma śliwek mnóstwo nauki spr i kartkówek dowalili niestety i zrobię w piątek albo sobotę mmm a teraz relacja foto za jakość przepraszam ;)
Porcje ciasta trzeba podwoić lub nawet potroić żeby ciasta starczyło na 1 keksówkę !!!!
http://littlebrainchild.blogspot.com/2012/08/307-szarlotka-na-kruchym-otrebowym.html Składniki (na 1 małą keksówkę jednorazową):
ciasto:
- 3 łyżki zmielonych otrąb,
- łyżeczka mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- płaska łyżeczka masła,
- cukier/słodzik do smaku (tutaj 6 tabletek słodziku),
- szczypta soli,
masa jabłkowa:
- 1 duże jabłko (około 250g po obraniu),
- pół łyżeczki cynamonu,
- cukier/słodzik (tutaj 3 tabletki słodziku)
masa bezowa:
- białko,
- łyżeczka kisielu lub skrobii,
- cukier/słodzik do smaku (tutaj 2 tabletki słodziku)
+
dodatkowo łyżeczka kakao do wysypania spodu ciasta
Przygotowanie: ciasto: zmieszać suche składniki,
dodać masło, rozrobić, następnie powoli dodawać jogurt kontrolując
konsystencję. Ciasto powinno dobrze odchodzić od miski. Kiedy będzie już
gotowe włożyć do lodówki. Teraz można zająć się
jabłkami:
obrane i pokrojone w drobną kostkę (radzę zetrzeć na tarce, całość
będzie się lepiej trzymała) jabłko wymieszać z cynamonem i posłodzić.
Odstawić. Teraz wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy (ja robię to
między dwoma warstwami papieru do pieczenia) na grubość około 4/5mm i
wykładamy foremkę. Część ciasta należy zostawić na kruszonkę. Wyłożone
ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i posypujemy kakaem. Na to
kładziemy jabłka. Na nie wykładamy
masę bezową, której
wykonanie jest banalne. Trzeba ubić białko, do niego dodać kisiel i
posłodzić. Na gotowe ciasto rozkładamy kruszonkę i pieczemy w 220
stopniach przez około 40 minut pilnując, żeby się nie przypaliło. Pod
koniec pieczenia można wyłączyć górną grzałkę.
Biszkoptowy pełnoziarnisty omlet z dżemem i owocami.
Składniki:
- 5 łyżek zmielonych otrąb
- łyżka mąki pszennej
- 3 białka (lub 2 całe jajka)
- cukier/słodzik do smaku (u mnie 5 tabletek słodziku),
- proszek do pieczenia
- mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany)
- dowolny aromat ( u mnie śmietankowy)
- dżem
- dowolne owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
ubić
białka na sztywno, dodać pozostałe składniki. Usmażyć na suchej
teflonowej patelni (przekładając na talerz po usmażeni jednej strony i
zrzucając go na drugą stronę z powrotem na patelnię) Przełożyć na talerz
, posmarować grubą warstwą dżemu (u mnie domowy truskawkowy),
udekorować owocami. Pycha *_*
PRZY KAŻDYM PRZEPISIE NA STRONIE MACIE WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ
KCAL ITP. ;)
MIAŁO BYC JESZCZE ZDJĘCIE PRZEPYSZNYCH PLACKÓW OWSIANYCH Z JABŁKIEM ALE ZDJĘCIE GDDZIŚ ZNIKNĘŁO WIĘC TYLKO LINK AKURAT INNY BLOG ;P
http://www.lekkowkuchni.pl/2012/04/lekkie-placki-owsiane.html
SMACZNEGO, NAPRAWDĘ WARTE WYPRÓBOWANIA ; ))