Czym jest błonnik?

Błonnik to węglowodany, które nie są trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym. Ze względu na fakt, że nie dostarcza on nam składników odżywczych, przez długi czas był uznawany za zbędny. Dlatego też usuwano go z różnych produktów spożywczych. Był to błąd.

Składnik ten nie jest frakcją jednorodną, gdyż możemy wyróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Do części rozpuszczalnej w wodzie zaliczamy pektyny, obojętne hemicelulozy, gumy, śluzy i polisacharydy algowe. Substancje te możemy znaleźć głównie w owocach i warzywach. Frakcję nierozpuszczalną w wodzie reprezentuje celuloza, lignina oraz hemiceluloza wyodrębniona z kwaśnych roztworów, a ich źródłem są produkty zbożowe.

 

Działanie prozdrowotne

Okazało się, że błonnik:

  • Odtruwa organizm przez wiązanie metali ciężkich .
  • Obniża zawartość cholesterolu we krwi - wiąże go i zwiększa jego wydalanie z organizmu.
  • Zapobiega powstawaniu nowotworów i stanów zapalnych jelita grubego, hemoroidom i otyłości.
  • Ułatwia wydalanie niestrawionych resztek posiłku oraz skraca czas ich przechodzenia przez jelita (pomaga w zaparciach).
  • Reguluje stężenie glukozy we krwi, gdyż opóźnia jej wchłanianie. Dzięki temu unikamy gwałtownych zmian jej stężenia we krwi oraz napadów głodu.
  • Poprawia procesy trawienne oraz wpływa na zmniejszenie wykorzystania energii z żywności – błonnik wyścielając jelito ogranicza kontaktowanie się pokarmu z enzymami trawiennymi, ogranicza głód i sprzyja gubieniu niechcianych kilogramów.

 

Źródła błonnika

Błonnik wchodzi w skład ścian komórek roślinnych zatem jego podstawowym źródłem są owoce i warzywa, a także przetwory zbożowe i rośliny strączkowe. Zgodnie z zaleceniami WHO w naszej diecie powinno znaleźć się od 27 do 40 g błonnika pokarmowego dziennie. Zatem warto przyjrzeć się własnej diecie i zmodyfikować kilka nawyków np.

  • Dobrym pomysłem są także kiełków zbóż – są one dobrym dodatkiem do kanapek i sałatek.
  • Nie bójmy się zjeść na obiad brązowego ryżu czy kaszy gryczanej, w końcu świat kuchni nie ogranicza się tylko do ziemniaków.
  • Zamiast pić soki, w których w czasie produkcji błonnik jest usuwany, lepiej zjeść cały owoc albo samemu przyrządzić koktajl owocowy.
  • Zaufajmy roślinom strączkowym, sałatka z ciecierzycy czy soja są dobrym urozmaiceniem rutyny kulinarnej, a przy okazji świetnie wpływają na zdrowie.


Błonnik pokarmowy ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Jednak należy przestrzegać zaleceń i nie spożywać więcej tego składnika niż wskazuje WHO. Nadmiar błonnika  pokarmowego przez dłuższy czas może doprowadzić do niedoborów wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Oprócz deficytów niektórych składników mogą wystąpić biegunki i wzdęcia, a w dłuższej perspektywie może dojść do odwodnienia organizmu. Jednakże przy zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie możemy cieszyć się zdrowiem bez skutków ubocznych, a przy okazji zdobyć wymarzoną sylwetkę.