Czym jest błonnik?
Błonnik to węglowodany, które nie są trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym. Ze względu na fakt, że nie dostarcza on nam składników odżywczych, przez długi czas był uznawany za zbędny. Dlatego też usuwano go z różnych produktów spożywczych. Był to błąd.
Składnik ten nie jest frakcją jednorodną, gdyż możemy wyróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Do części rozpuszczalnej w wodzie zaliczamy pektyny, obojętne hemicelulozy, gumy, śluzy i polisacharydy algowe. Substancje te możemy znaleźć głównie w owocach i warzywach. Frakcję nierozpuszczalną w wodzie reprezentuje celuloza, lignina oraz hemiceluloza wyodrębniona z kwaśnych roztworów, a ich źródłem są produkty zbożowe.
Działanie prozdrowotne
Okazało się, że błonnik:
- Odtruwa organizm przez wiązanie metali ciężkich .
- Obniża zawartość cholesterolu we krwi - wiąże go i zwiększa jego wydalanie z organizmu.
- Zapobiega powstawaniu nowotworów i stanów zapalnych jelita grubego, hemoroidom i otyłości.
- Ułatwia wydalanie niestrawionych resztek posiłku oraz skraca czas ich przechodzenia przez jelita (pomaga w zaparciach).
- Reguluje stężenie glukozy we krwi, gdyż opóźnia jej wchłanianie. Dzięki temu unikamy gwałtownych zmian jej stężenia we krwi oraz napadów głodu.
- Poprawia procesy trawienne oraz wpływa na zmniejszenie wykorzystania energii z żywności – błonnik wyścielając jelito ogranicza kontaktowanie się pokarmu z enzymami trawiennymi, ogranicza głód i sprzyja gubieniu niechcianych kilogramów.
Źródła błonnika
Błonnik wchodzi w skład ścian komórek roślinnych zatem jego podstawowym źródłem są owoce i warzywa, a także przetwory zbożowe i rośliny strączkowe. Zgodnie z zaleceniami WHO w naszej diecie powinno znaleźć się od 27 do 40 g błonnika pokarmowego dziennie. Zatem warto przyjrzeć się własnej diecie i zmodyfikować kilka nawyków np.
- Dobrym pomysłem są także kiełków zbóż – są one dobrym dodatkiem do kanapek i sałatek.
- Nie bójmy się zjeść na obiad brązowego ryżu czy kaszy gryczanej, w końcu świat kuchni nie ogranicza się tylko do ziemniaków.
- Zamiast pić soki, w których w czasie produkcji błonnik jest usuwany, lepiej zjeść cały owoc albo samemu przyrządzić koktajl owocowy.
- Zaufajmy roślinom strączkowym, sałatka z ciecierzycy czy soja są dobrym urozmaiceniem rutyny kulinarnej, a przy okazji świetnie wpływają na zdrowie.
Błonnik pokarmowy ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Jednak należy przestrzegać zaleceń i nie spożywać więcej tego składnika niż wskazuje WHO. Nadmiar błonnika pokarmowego przez dłuższy czas może doprowadzić do niedoborów wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Oprócz deficytów niektórych składników mogą wystąpić biegunki i wzdęcia, a w dłuższej perspektywie może dojść do odwodnienia organizmu. Jednakże przy zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie możemy cieszyć się zdrowiem bez skutków ubocznych, a przy okazji zdobyć wymarzoną sylwetkę.
Komentarze
wie58
27 marca 2019, 19:02
:)
wie58
23 listopada 2016, 16:53
Dobrze wiedzieć
babciabasia3
14 października 2014, 04:57
Korzystam .
bdldorotko
13 lutego 2014, 10:51
Błonnik. Mógłby być tak rozchwytywany jak tłuszcz, ale nie jest i cieżko go znaleźć w dużych ilosciach
MarzeniaSieSpelniaja
20 października 2013, 11:16
dobrze wiedzieć.
Buiikikaesu
26 czerwca 2013, 09:55
Błonnik - to jest to!
Antonetta1989
29 maja 2013, 10:47
Stosuję i sobie chwalę.
minny70
21 kwietnia 2013, 23:02
ciekawy artykuł,musze kupic sobie w tabletkach
bibi0507
21 kwietnia 2013, 09:02
Bardzo ciekawe. Nie wiedziałam, że nadmiar owoców i warzyw może szkodzić.
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:43
ciekawe
anuszka1981
17 kwietnia 2013, 18:44
O trzeba się przeprosić z soją i kiełkami :)))
kinnkaa
8 kwietnia 2013, 19:34
jest skuteczny
karmell
3 kwietnia 2013, 13:38
Co do podanego dziennego spożycia błonnika się nie zgodzę, bo zależy od wieku, np dzieci od 10-18 lat powinny jeść ok 20 mg błonnika na dobę. Natomiast dorośli do 65 roku życia 25 mg. W późniejszym wieku należy obniżyć do 20 mg. Dużo błonnika jest także w SAŁACIE, warto dodać liść lub dwa na kanapkę. Bardzo dużo błonnika znajdziemy w SUSZONYCH MORELACH, ŚLIWKACH, MIGDAŁACH, SOI, FASOLI, PŁATKACH JĘCZMIENNYCH. Może ktoś znajdzie coś dla siebie odpowiedniego. :)
Aria.
1 kwietnia 2013, 14:29
Tak to wszystko szczera prawda;)
mariolka1960
1 kwietnia 2013, 12:23
od jakiegos czasu jem go duzo ,smakuje i naprwde pomaga
chudomaniaczka
26 marca 2013, 20:35
Noo, błonnik to mój brat! :D
Enchantress
25 marca 2013, 08:16
Dobre wiadomosci dla poczatkujacych.
angel2601
23 marca 2013, 14:52
Staram się trzymać dietę bogatą w błonnik :))
PaniCapulet
19 marca 2013, 09:23
Dobry artykuł, ale przydatny dla osób, które o błonniku nic nie wiedzą - ja nie dowiedziałam się z niego niczego nowego.
walsieziomek
18 marca 2013, 21:29
ciekawy artykuł ...