Zwiększone spożycie żywności wysokoenergetycznej, przetworzonej, brak ruchu, stres - to podstawowe przyczyny epidemii otyłości. Chociaż wszyscy o tym wiemy, wciąż za mało robimy. A statystyki są przerażające:

  • Na całym świecie częstość występowania otyłości w 2014 roku wzrosła ponad dwukrotnie w porównaniu z rokiem 1980.
  • W 2014 roku ponad 1,9 mld osób po 18 roku życia miało nadwagę, a 600 mln było otyłych.
  • W 2013 roku 42 mln dzieci poniżej 5 roku życia miało nadwagę lub było otyłych.
  • W 2014 roku 13 proc. światowej populacji dorosłych (11 proc. mężczyzn i 15 proc. kobiet) było otyłych.
  • W 2014 roku 39 proc. osób dorosłych (38 proc. mężczyzn i 40 proc. kobiet) miało nadwagę.
  • Nadwaga i otyłość są przyczyną większej liczby zgonów na całym świecie niż niedowaga. 
  • Co najmniej 2,8 mln osób umiera co roku z powodu nadwagi lub otyłości. 
  • Przewiduje się, że w 2025 roku 70 mln małych dzieci będzie miało nadwagę lub będzie cierpiało na otyłość.
  • Wraz ze wzrostem BMI zwiększa się ryzyko chorób układu krążenia, głównie chorób serca i udaru mózgu (były one główną przyczyną śmierci w 2012 roku), cukrzycy, zaburzeń układu mięśniowo - szkieletowego (szczególnie choroby zwyrodnieniowej stawów), niektórych nowotworów (nowotworu śluzówki macicy, sutka i okrężnicy).
  • Otyłość dziecięca jest związana z większym ryzykiem otyłości w wieku dorosłym oraz przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności w dorosłości. Otyłe dzieci doświadczają ponadto trudności z oddychaniem, częstszych złamań, wcześniej pojawiają się też u nich markery chorób układu krążenia, symptomy nadciśnienia oraz insulinooporności.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby każdy zajął się zapobieganiem nadwagi i otyłości przede wszystkim indywidualnie, poprzez ograniczenie tłuszczów trans i węglowodanów prostych, zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych, owoców, warzyw, a także roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów. WHO zwraca również uwagę na wdrożenie regularnej aktywności fizycznej (60 minut dziennie dla dzieci i 150 minut tygodniowo dla dorosłych). Co najmniej 30 minut regularnej, umiarkowanej aktywności fizycznej przez większość dni w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, raka jelita grubego i raka piersi. Szczególnie ważne jest zachęcanie do aktywności dzieci i młodzież. Nie tylko zmniejszy to ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi, ale też poprawi sprawność mięśni oraz wzmocni układ krążenia i układ kostny. WHO zaleca, aby dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat były aktywne fizycznie (np. gry zespołowe, bieganie) przez co najmniej 60 minut dziennie. Dodatkowa, umiarkowana aktywność zadziała tylko na plus.

Nie bez znaczenia są akcje społeczne i wpływanie na producentów żywności, zwłaszcza w kwestii obniżenia zawartości tłuszczu, cukru i soli w produktach. Jednak najważniejsza jest nasza świadomość, to jaki przykład będziemy dawać naszym dzieciom i jakie zachowania żywieniowe wpajać. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zatrzymać tę niepokojącą tendencję.

Zdjęcie pochodzi z: 1.