- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Za tłusto, za słono i za dużo cukru. Tak w skrócie wyglądają trzy grzechy główne, które są nagminnie popełniane przez osoby starsze. Efekt? Częstsze wizyty u lekarza, powtarzające się słowa takie jak „cholesterol”, „cukrzyca” i „brak odporności”. Jak temu zaradzić? Jaka powinna być prawidłowa dieta seniora? Sprawdźmy to!
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Pamiętaj, że odżywianie jest jedną z najważniejszych spaw życia codziennego dla ludzi w każdym wieku, nie tylko po pięćdziesiątce i później. Jednak „im dalej w las”, tym więcej uwagi trzeba zwrócić na aspekty związane np. z odpornością — ostatnich kilkanaście miesięcy dało na to dobitny przykład.
Pierwszym problemem związanym z osobami starszymi jest permanentny brak zmian. „Bo ja już swoje przeżyłam, tak się przyzwyczaiłam i jak będziesz w moim wieku, to zobaczysz, jak to jest” — to najczęstsza riposta na próbę przeforsowania odmiany, jaką powinien przejść jadłospis dla seniora. Tymczasem zupa z dodatkiem śmietany, smalec ze skwarkami oraz inne, ciężkie tłuszcze zwierzęce królują, bo „to nigdy przecież nie powodowało kłopotów!”.
No właśnie — problem tkwi w możliwościach naszego organizmu, który wraz z upływem czasu ma coraz mniej sposobności na natychmiastową reakcję. Wolniejsze są też procesy przetwarzania pokarmu, między innymi poprzez zmniejszoną produkcję śliny oraz soków trawiennych. Osobny temat to perystaltyka jelit, która również znacząco zwalnia. Jednym z czynników są przemiany w obrębie mikroflory znajdującej się w jelicie grubym, która z kolei odpowiada za przyswajanie do organizmu niektórych składników odżywczych.
Dieta seniora — to nie ulega wątpliwości — w związku z niechybnymi zmianami pojawiającymi się w wyniku upływu czasu, również powinna ulec metamorfozie. To trudne, bo czasem trzeba zrezygnować z ulubionych smaków i standardowych „niedzielnych” kompozycji obiadowych. Niekiedy wystarczą pewne ograniczenia, w innych przypadkach dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie bliźniaczych w smaku substytutów.
Jaka zatem powinna być dieta dla seniora? Jadłospis zdecydowanie warto zbudować w oparciu o produkty nieobciążające pod względem trawiennym. Oznacza to, że do serca warto wziąć sobie termin „lekkostrawnie”, w przeszłości często powtarzany w przypadku leczenia różnych dolegliwości żołądkowych. Niestety, nie każdy produkt tego typu będzie idealnie wpasowywał się w prawidłowe żywienie seniorów, ponieważ oprócz cech związanych z procesami trawiennymi, trzeba zadbać by dieta pokrywała zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne, a także błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom.
Czy dobrym rozwiązaniem będzie modna obecnie dieta bezglutenowa? Nie, dieta bezglutenowa jest wskazaniem u osób cierpiących na celiakię i nie ma powodów do wprowadzania jej ze względu na wiek. Pomocne może okazać się za to sięgnięcie do ciekawych przepisów z diety wegetariańskiej i rybnej - zaangażowanie się w przygotowanie takich posiłków wcale nie musi być trudne, a nowe kompozycje smakowe dadzą wiele radości podczas odkrywania przyjemności z gotowania i eksperymentowania w kuchni.
Osobną kwestią pozostaje odchudzanie. Tu przeszkód pojawia się kilka: wraz z wiekiem coraz łatwiej o otyłość spowodowaną spowolnionym metabolizmem, trudniej jest także naddatki tkanki tłuszczowej zrzucić. Nieodpowiednim rozwiązaniem pozostaje stosowanie diet mocno restrykcyjnych. Bardzo częsty przypadek całkowitej utraty apetytu to także bez wątpienia zły omen, który wymaga sporo pracy przy przywróceniu do równowagi.
Oto nasza dieta dla seniora - na odchudzanie, czyli propozycja dla osób, które cieszą się dobrym zdrowiem i nie muszą stosować jadłospisów leczniczych:
Kluski lane na mleku z bananem Śniadanie ok. 340 kcal
Mąka, Jajko, Mleko, Banan, Cukier (odrobina).
1. Mleko zagotuj.
2. W innym naczyniu wymieszaj jajko, cukier, mąkę i odrobinę mleka.
3. Powstałe ciasto wlewaj porcjami na gotujące się mleko.
4. Gotuj około 2 minut.
5. Dodaj pokrojonego banana.
Kanapka z pastą twarogową, ogórkiem i rzodkiewką II śniadanie ok. 260 kcal
Pieczywo pełnoziarniste, Ser twarogowy chudy, Jogurt naturalny, Ogórek, Rzodkiewka, Szczypiorek
1. Ser utrzyj z jogurtem, szczypiorkiem oraz ulubionymi ziołami i przyprawami.
2. Pieczywo posmaruj pastą.
3. Na wierzch ułóż plasterki ogórka i rzodkiewki.
Kurczak pieczony z ziemniakami, marchewką i brokułami Obiad ok. 400 kcal
Mięso z piersi kurczaka, Ziemniaki, Marchew, Brokuł, Oliwa z oliwek, Przyprawy
1. Mięso z piersi kurczaka oczyść, przypraw (oregano, pietruszką, słodką papryką).
2. Ugotuj na parze.
3. Na parze przygotuj też ziemniaki, marchewkę, brokuły.
4. Po przygotowaniu skrop brokuły i marchewkę oliwą.
5. Możesz użyć więcej przypraw wg upodobania.
Jabłko pieczone a'la szarlotka Podwieczorek ok. 160 kcal
Jabłko, Orzechy włoskie, Cynamon, Rodzynki
1. Włącz piekarnik na 150 stopni.
2. Ze środka jabłka wydrąż gniazda nasienne.
3. Lekko natnij skórkę jabłka.
4. Przełóż jabłko do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 15 minut.
5. Posyp orzechami i rodzynkami, włóż ponownie do piekarnika na 10 minut.
6. Wyjmij naczynie z piekarnika, odchyl naciętą skórkę, posyp cynamonem.
Kolacja ok. 230 kcal Zupa pomidorowa z makaronem
Pietruszka korzeń, Marchew, Koncentrat pomidorowy, Woda, Jogurt naturalny, Makaron pełnoziarnisty, Przyprawy
1. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki i wrzuć do wody.
2. Dodaj koncentrat oraz pieprz, zioła prowansalskie i ugotuj.
3. Pod koniec gotowania wrzuć makaron (możesz ugotować go również osobno).
4. Gdy ugotowana zupa przestygnie, zabiel ją jogurtem.
Przykładowy jadłospis pochodzi z diety Smacznie Dopasowanej, sprawdź ofertę już teraz pod tym linkiem: https://vitalia.pl/dieta/online-5w1.
Warto zauważyć, że dieta dla osoby starszej w wielu przypadkach powinna być uzgadniana zarówno z dietetykiem, jak i lekarzem. Dopiero kompleksowe przebadanie organizmu, np. pod kątem rozwoju cukrzycy lub miażdżycy, daje względny ogląd sytuacji dla specjalisty. Do takiego rozwiązania warto zachęcać wszystkich seniorów. Mimo to można przygotować spis uniwersalnych porad odnośnie suplementacji najważniejszych składników mineralnych i witamin:
Na koniec jeszcze kilka istotnych informacji i ciekawostek dotyczących problemów i rozwiązań w kontekście tego, jak powinno wyglądać żywienie seniorów.
Dieta dla seniora jest ze wszech miar skomplikowanym procesem w przygotowaniu (trzeba brać pod uwagę nie tylko preferencje smakowe i przyzwyczajenia, ale i konkretne choroby), lecz jej wdrożenie wcale nie musi być przysłowiową drogą przez mękę. Czasem wystarczy odrobina dobrej woli, aby nawet osoby mniej zamożne mogły pozwolić sobie na prawidłowy jadłospis dla osoby starszej. Mimo wszystko zawsze dobrze jest podjąć wyzwanie związane ze zmianą żywieniowej rutyny, aby w konsekwencji poczuć się lepiej, zdrowiej i mieć więcej sił do życia!
Komentarze
Arkitika
2 marca 2021, 19:06
SUPER pomysł
tatto_girl
1 marca 2021, 21:20
Dieta dla seniora to byłby strzał w dyszkę.
IlonaUr
28 lutego 2021, 17:03
Super artykuł. Właśnie czytam razem z mamą 😊😊😊
serce.justyna
28 lutego 2021, 17:00
Ciekawy artykuł
alhe11
28 lutego 2021, 07:28
Bardzo dobry artykuł 🤗 Dobrze byłoby , gdyby dieta dla seniora pojawiła się też na Vitalii 😁