Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was artykuł, w którym porozmawiamy na temat depresji, psychologii i wpływu diety na naszą kondycję psychiczną.
Urbanizacja, rozwój technologiczny i kulturowy, pogoń za samorealizacją, ciągły brak czasu, niewłaściwe nawyki żywieniowe, spożywanie wysokokalorycznych i przetworzonych produktów spożywczych są czynnikami, które bez wątpienia oddziałują na zdrowie psychiczne i sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Wśród nich coraz powszechniejsze stają się depresja i zaburzenia lękowe, które są już epidemiami o zasięgu globalnym. Cały czas wzrasta liczba osób korzystających z usług lekarzy psychiatrów. Według przewidywań liczba osób leczonych psychiatrycznie będzie zwiększała się w ciągu najbliższych dekad.
Stosowane leczenie farmakologiczne nie zawsze przynosi jednak oczekiwane efekty. W konsekwencji coraz większe zainteresowanie zdobywają działania niefarmakologiczne. W ostatnich latach rośnie znacząco liczba badań dotyczących wpływu żywienia na stan psychiczny osób z zaburzeniami psychicznymi.
W ten sposób powstała nutripsychiatria (psychiatria żywieniowa) - nowa dziedzina naukowa, badająca wpływ jakości żywienia i składników odżywczych na zdrowie psychiczne. Dziś wiadomo już, że żywienie w psychiatrii jest tak samo ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie jak w kardiologii, gastrologii czy endokrynologii.
Dieta a depresja
Większość opublikowanych dotąd badań dotyczy roli żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w rozwoju i leczeniu depresji. Przykładowo, z badań obserwacyjnych wynika, że dieta śródziemnomorska wykazuje ochronne działanie przed wystąpieniem depresji, natomiast zachowania żywieniowe określane jako zachodni wzorzec diety zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na depresję.
W innym badaniu wykazano, że dieta bogata w owoce, warzywa oraz ryby była związana z mniejszym ryzykiem depresji, a dieta z większą podażą węglowodanów prostych i obfitująca w produkty wysokoprzetworzone zwiększała ryzyko jej wystąpienia. Wiele badań sugeruje ponadto pozytywny wpływ wprowadzania modyfikacji dietetycznych w redukcji objawów depresji.
Wpływ poszczególnych składników odżywczych na zdrowie psychiczne:
Cynk - udowodniono, że niedobór cynku jest związany z nasileniem objawów depresyjnych, a jego suplementacja połączona z przyjmowaniem leków przeciwdepresyjnych odgrywa rolę w stabilizowaniu nastroju. Głównymi źródłami cynku w diecie są: jaja, pełne ziarna zbóż, chude mięso, ryby, owoce morza, mleko, jogurt, kasza gryczana, fasola, kiełki, orzechy, pestki dyni.
Kwasy omega-3 - wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezbędne do rozwoju i funkcjonowania mózgu, w tym biorą udział w dojrzewaniu komórek nerwowych. W badaniach wykazano, że pacjenci leczeni na depresję, stosujący suplementację kwasów omega-3, osiągnęli lepszą redukcję objawów depresji w porównaniu z osobami nie stosującymi suplementacji.
Udowodniono także znacząco mniejszą koncentrację kwasów omega-3 w osoczu osób chorych na zaburzenia depresyjne. Dobrymi źródłami kwasów omega-3 w diecie są: ryby (szczególnie łosoś, śledź, makrela, pstrąg tęczowy, sardynki), owoce morza, olej rzepakowy, olej sojowy, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni.
Witamina D - potwierdzono związek niskiego stężenia witaminy D we krwi z ryzykiem wystąpienia depresji. Suplementacja witaminy D jest skuteczna w redukowaniu objawów depresji, szczególnie u pacjentów z klinicznie bardziej nasiloną depresją. Utrzymywanie prawidłowego stężenia witaminy D we krwi zabezpiecza przed nawrotami choroby, dlatego wskazane jest badanie stężenia tej witaminy we krwi u wszystkich pacjentów chorujących na depresję oraz zastosowanie odpowiedniej suplementacji u pacjentów z nieprawidłowym wynikiem.
U zdrowych osób dorosłych, opalających się z odsłoniętymi przedramionami i nogami przez co najmniej 15 minut dziennie, między godziną 10:00 a 15:00, bez kremu ochronnego w okresie od maja do września, suplementacja nie jest konieczna (chociaż nadal jest zalecana i bezpieczna). Natomiast jeśli powyższe wytyczne dotyczące nasłonecznienia nie są spełnione, zalecana jest suplementacja 800-2000 jm/dobę, w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D przez cały rok.
Źródłami witaminy D są: węgorz, śledź, łosoś, halibut, pstrąg tęczowy, makrela, jaja, pełne mleko i produkty mleczne.
Kwas foliowy - ma znaczenie w leczeniu depresji, między innymi dzięki udziałowi w syntezie neuroprzekaźników. Osoby cierpiące na depresję często mają niższe stężenie folianów we krwi w porównaniu do osób zdrowych. W wielu badaniach niski poziom folianów wiązał się z gorszą odpowiedzią na przeciwdepresyjne leczenie farmakologiczne. Niedobór kwasu foliowego odgrywa także rolę w mechanizmach zaburzeń lękowych, agresji i nadpobudliwość.
Na niedobory folianów są najczęściej narażone kobiety w ciąży, osoby starsze, które zażywają leki mogące wpływać na metabolizm kwasu foliowego, osoby z zaburzeniami wchłaniania witamin, stosujące niewłaściwą dietę, nadużywające alkoholu, palące papierosy oraz pijące duże ilości kawy, a także dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu. Dobrymi źródłami kwasu foliowego w żywności są: ciecierzyca, szpinak, sałata, fasola biała, korzeń i natka pietruszki, jaja kurze, brukselka, jarmuż, brokuły, słonecznik, sezam, produkty pełnoziarniste, orzechy, owoce cytrusowe.
Witamina B12 - jej niedobór przyczynia się do powstawania stanów depresyjnych, a take stanów maniakalnych, chorób otępiennych czy ostrych stanów psychotycznych. Witamina B12 występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, rybach, mleku, jajach, serach.
Witamina B6 - jest niezbędna do produkcji neuroprzekaźników, m.in. serotoniny z tryptofanu, dopaminy i noradrenaliny. Serotonina jest hormonem wpływającym na regulację snu, apetytu, ciśnienia krwi oraz temperatury ciała. Niski jej poziom może powodować agresywność, zaburzenia depresyjne, zmęczenie, zwiększoną wrażliwość na ból. Dobrymi źródłami witaminy B6 w żywności są: otręby pszenne, ryby, mięso z piersi indyka, kasza gryczana, ryż, ziemniaki, papryka czerwona, orzechy włoskie.
Jak zadbać o dobre samopoczucie?
Przygotowaliśmy dla Was kilka uniwersalnych wskazówek, które znajdą zastosowanie nie tylko w kontekście poprawy zdrowia psychicznego:
1. Zawsze jedz śniadanie - spożycie śniadania wpływa korzystnie na rozpoczęcie dnia w pełni sił i na odpowiedni nastrój. Śniadanie najlepiej zjeść do godziny od pobudki.
2. Pamiętaj o regularności posiłków - spożywaj 4-5 posiłki dziennie, w regularnych odstępach czasu. Regularność posiłków pozytywnie wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu redukuje ryzyko wystąpienia spadków energii w ciągu dnia, pojawienia się zmęczenia, apatii, braku chęci do działania.
3. W Twojej diecie nie może zabraknąć owoców, warzyw, ryb, chudego mięsa, orzechów i olejów roślinnych.
5. Pamiętaj o węglowodanach - nie można ich unikać! Z dietą należy dostarczać głównie węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym. Powinny to być węglowodany obecne m.in. w ziarnach zbóż, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, ryżu brązowym, pełnoziarnistych makaronach , ziemniakach i nasionach roślin strączkowych. Glukoza jest głównym substratem energetycznym dla komórek nerwowych, więc nie może jej zabraknąć. Wykazano, że spożycie węglowodanów przyczynia się do wzrostu stężenia tryptofanu w mózgu, a w rezultacie serotoniny - “hormonu szczęścia”.
6. Układ nerwowy i jelita są ze sobą w ścisłej zależności i wzajemnie na siebie oddziałują. Stany zapalne występujące w jelitach i brak równowagi mikrobioty jelitowej są czynnikami, które mają znaczący wpływ na częstość występowania zaburzeń psychicznych (np. depresji i schizofrenii). Dlatego też warto więc zadbać o dostarczanie organizmowi bakterii probiotycznych, które wytwarzają w jelitach korzystne dla zdrowia związki, a także działają antagonistycznie na mikroorganizmy chorobotwórcze.
7. Pij kawę - ale w odpowiednich ilościach - najlepiej nie więcej niż 3 filiżanki dziennie. Kofeina jest uważana za najbardziej rozpowszechniony na świecie psychostymulant, który spożywany w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na wydolność psychiczną i fizyczną. Spożycie kofeiny w umiarkowanych ilościach sprzyja poprawie nastroju, koncentracji, czujności oraz zwiększonej zdolności zapamiętywania. Jednak spożywanie wysokich dawek kofeiny może powodować nadmierną aktywność, niepokój, bezsenność.
8. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu - woda znajdująca się w organizmie odgrywa rolę w prawidłowym przebiegu wszystkich procesów życiowych, ponieważ stanowi podstawowy składnik wszystkich płynów ustrojowych i tkanek. Zapotrzebowanie na wodę wynosi ok. 30-35 ml/ kg masy ciała/dobę. Należy pamiętać, że odwodnienie może wpływać na zmniejszenie objętości masy mózgu, osłabienie zdolności poznawczych, refleksu, czujności i koncentracji. Prowadzi też do zmian nastroju.
Coraz większa grupa badań wskazuje na wyraźne powiązanie pomiędzy sposobem odżywiania a predyspozycją do rozwoju zaburzeń psychicznych i pogorszenia nastroju. Mam nadzieję, że wkrótce odpowiednio dobrana dieta i właściwa suplementacja stanie się kanonem postępowania zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu zaburzeń psychicznych. Należy jednak pamiętać o tym, że dieta nie może zastąpić farmakologii i psychoterapii.
Zebraliśmy także kilka pomysłów od naszych Użytkowników na to, jak zadbać o swoją kondycję psychiczną, szczególnie jesienią. Rozwiązanie Tomka to ćwiczenia w formie spacerów z kijkami i praca twórcza, Agazur57 suplementuje witaminę D3 i DHEA i również poleca ruch, a Naturalna! (która swoją drogą jest autorką świetnego pamiętnika https://vitalia.pl/pamietnik/blog/Jestem-naturalna) zwłaszcza jesienią stosuje duże ilości kawy, rekomenduje także odstawienie cukru, zadbanie o mikrobiom jelitowy czy, dla chętnych, terapię zimnymi prysznicami! :)
Na sam koniec, pozostając w temacie psychologii, chcielibyśmy zaprosić Was do ciekawego badania. Jeżeli korzystacie z Vitamotywacji, to koniecznie zajrzyjcie tutaj: https://vitalia.pl/Vitamotywacja, Marta przygotowała dla Was ciekawą niespodziankę ;)
Bibliografia:
Dorota Łojko, Marta Stelmach-Mardas, Aleksandra Suwalska. Czy dieta w chorobie dwubiegunowej ma znaczenie? Psychiatr. Pol. 2018; 52(5): 783–795
Ewelina Gulas, Grzegorz Wysiadecki, Dominik Strzelecki, Oliwia Gawlik-Kotelnicka, Michał Polguj. Jak mikrobiologia może wpływać na psychiatrię? Powiązania między florą bakteryjną jelit a zaburzeniami psychicznymi. Psychiatr. Pol. 2018; 52(6): 1023–1039
Krzysztof Szczygieł, Jerzy Samochowiec. Wpływ żywienia na zdrowie psychiczne w opinii psychiatry. Varia Medica 2019 tom 3, nr 4, strony 289–296.
Wilczyńska Agnieszka. Kwasy tłuszczowe w diecie człowieka a jego funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne. "Neuropsychiatria i Neuropsychologia" (Vol. 7, nr 1 (2012) s. 35-42).
Opie RS, Itsiopoulos C, Parletta N, et al. Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutr Neurosci. 2017; 20(3): 161–171
Berk M, Williams LJ, Jacka FN, et al. So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? BMC Med. 2013; 11: 200
Lai JS, Hiles S, Bisquera A, et al. A systematic review and meta-analysis of dietary patterns and depression in community-dwelling adults. Am J Clin Nutr. 2014; 99(1): 181–197
Jacka FN, O’Neil A, Itsiopoulos C, et al. A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‚SMILES’ trial). BMC Med. 2017; 15(1): 23
Dietetyk i psychodietetyk. Ukończyła dietetykę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz psychodietetykę na Uniwersytecie SWPS. Szczególnie interesuje się dietetyką kliniczną oraz wpływem czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe. Prywatnie uwielbia literaturę kryminalną, podróże, poznawanie kuchni świata oraz jazdę na nartach.
Komentarze
parabola102
11 grudnia 2020, 09:34
Bardzo ciekawy artykuł. Zgadza się z posiłkami, jak jem lżejsze, bogatsze w witaminy, to aż chce się żyć. Sport również poprawia mi samopoczucie.
serce.justyna
19 października 2020, 09:23
Ciekawy artykuł
agazur57
18 października 2020, 20:38
DHEA tylko dla osób po 40-tce, bo w zasadzie uzupełnia braki estrogenów.
edimazur75
12 października 2020, 19:11
Polecam sport - bieganie, siłownia czy basen. Adrenalina leczy każdą depresję i niweluje kortyzol.
Wieder
14 października 2020, 18:21
Sport nie leczy depresji. Depresję leczy się u psychiatry oraz psychoterapeuty.
tara55
10 października 2020, 15:20
Fajny artykuł. Napewno z wielu informacji skorzystam. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Całą Vitalię. :-)))
mkuklinski
12 października 2020, 08:51
Dziękujemyyy :)