- Dołączył: 2007-07-10
- Miasto:
- Liczba postów: 180
28 marca 2012, 08:08
Witam was dziewczynki postanowiłam od dzisiaj przejść na diete glikemiczną bo mam dość tych moich kilogramów i chciałam się zapytać o moje menu czy jest ok.na śniadanie zjem 2 kromeczki chleba pełnoziarnistego i kubeczek twarożku piątnica za 3 godziny jogurt naturalny z musli, a na obiad makaron durum z kurczakiem i szpinakiem a nie wiem co na kolację czy może być jakiś owoc.I czy ogólnie cały posiłek ma nie przekroczyć 55 IG, dopiero ogarniam powoli tą dietę i dużo rzeczy jeszcze nie wiem.proszę o pomoc
- Dołączył: 2011-08-15
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 27
28 marca 2012, 08:11
widzę ze juz postanowione, ale czy nie lepiej przejsc po prostu na zdrową diete. Mniej jesc , mało przetworzone produkty , unikac standardowo słodkiego, fast food, białego chleba i wiecej wody i herbat. Duzo ruchu. i waga sama spada :)
28 marca 2012, 08:17
Właśnie, nie lepiej zwykłe mż? :)
- Dołączył: 2011-12-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3677
28 marca 2012, 08:30
Dieta oparta ścieśle o indeks glikemiczny do dieta Montignaca i tam masz wszystkie zasady kiedy, ile i co :)
28 marca 2012, 08:36
Z tym, że dieta Montignaca to dieta na odchudzanie, dość restrykcyjna. Dieta glikemiczna może za to być stosowana przez cale życie - to po prostu dieta zdrowa i zbilansowana (o ile nie je się ciągle tego samego). Glikemiczna moim zdaniem lepsza ;)
Wygląda dobrze, pod warunkiem, że makaron jest ugotowany na półtwardo....
Pooglądaj tabele IG, będziesz wiedziała jakich produktów unikać.
- Dołączył: 2011-12-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3677
28 marca 2012, 08:47
A czym się w zasadzie różni dieta glikemiczna od diety Montigniaca?
Edytowany przez .piggy. 28 marca 2012, 08:48
28 marca 2012, 09:28
O ile sie dobrze orientuję, to Montignac wprowadza dość duże ograniczenie dziennie spożywanych kalorii. W diecie glikemicznej tego nie ma - chodzi tylko o unikanie skoków poziomu cukru we krwi...
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
28 marca 2012, 09:41
Na kolacje polećam serek wiejski z chlebem pelnoziarnistym albo graham
28 marca 2012, 09:50
Montignaca też można (a nawet powinno się) stosować przez całe życie. Dieta składa się z dwóch faz gdzie pierwsza to okres chudnięcia a druga to stabilizacja i utrzymanie wagi, zasady II fazy powinny wejść na stałe w nasze życie :)
Ja dopiero zaczynam Montignaca (stosuje od kilku dni) dlatego nie jestem ekspertem i wciąż popełniam błędy przy komponowaniu posiłków i łączeniu ze sobą poszczególnych produktów, ale wydaje mi się, że główną różnicą między tą dietą a glikemiczną polega na tym, że w I fazie Montignaca ściśle oddziela się węglowodany od tłuszczów.
tienna, w książkach Montignaca jest wyraźnie napisane, że nie ma mowy o żadnym liczeniu kalorii- za proces chudnięcia bądź przybierania na wadze odpowiedzialne jest IG i łączenie produktów :)
Edytowany przez pear. 28 marca 2012, 09:52