Temat: Porcja 1 z 2

Witam :) Przy przepisach, w których nad składnikami jest napisane "porcja 1 z 2" - jedna porcja=jeden posiłek=ilość gram i składników podanych przy danym przepisie? Czy też może z tej ilości składników / gramatura składników powinnam stworzyć porcję, którą  dzielę na pół i powstają dwie porcje, na dwa dni?

Wydaje mi się, że chodzi o pierwszą opcję, ale wolę się upewnić ;)

Ach i jeszcze jedno - wszystkie ilości składników są podane na surowo- przed ugotowaniem?

Pozdrawiam serdecznie :)

wydaje mi się, że 1 z 2 czyli należy zrobić jeszcze raz tyle. A składniki ważymy przed obróbką 

Masz przepis np kurczak w sosie bla bla z bla bla i nacisnij na nige i wtedy po prawej masz przelicznik czy chcesz skladniki na 1 czy 2 porcje. Docelowo sa na 1. A waga jest na sucho podana.Np ja mialam w tym tygodniu 2x kasze i w przepisie mam 100g (7,7 łyżki) i na liscie zakupów mam 200 g kaszy (pol opakowania).

Pasek wagi

Dziękuję ślicznie :)

Dziękuję jeszcze raz wszystkim (dziewczyna)

Tak, ilość składników podana jest zawsze na 1 porcję. Jeśli więc gotuje Pani na 2 dni, to ilości z tych 2 dni należy zsumować.

Jeśli chodzi o gramaturę, to zawsze odnosi się ona do produktu surowego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.