Temat: węglowodany - zamiana

Często mam w przepisie 60, 70 g ryżu. Ponieważ taką ilość trudno ugotować, korzystam z woreczków. Wtedy natomiast mam kłopot z zagospodarowaniem reszty. Z drugiej strony brakuje mi w obiadach warzyw. Czy mogłabym zużywać pół woreczka ryżu, a część - 10, 20 g - zastąpić odpowiednią pod względem kalorycznym ilością warzyw surowych (kapusta kiszona, sałata, papryka) lub gotowanych na parze na półtwardo (brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, brukselka, marchew), bez zwiększania dodatku tłuszczu?
myślę, że tak.
ja dopiero zaczynam i mam troszkę inny problem: te 60 g ryżu to jest przed, czy po ugotowaniu?
Pozdrawiam!!
Tu mogę pomóc - waga produktów (jeżeli inaczej nie zaznaczono) podawana jest przed obróbką, czyli chodzi o suchy ryż. Co do ryżu, kasz i makaronów to dobra wiadomość, ale podobnie jest z mięsem, owocami, warzywami, co już nie wypada korzytnie (np. banan w skórce, mięso przed ugotowaniem) :) W przypadku fasoli jest podane, czy chodzi o suche nasiona, czy np. z puszki.
Pani magull, nie powinna Pani zastępować ryżu warzywami. Jeśli nie jest Pani w stanie na raz zjeść całego posiłku, to proszę podzielić go na 2 części i jedną z nich zjeść troszeczkę później.
Natomiast jeśli chodzi o warzywa (np. rzodkiewki, pomidory, ogórki, kapustę, paprykę, marchewkę), to może je Pani dodatkowo uwzględnić w posiłku. Są one niskokaloryczne i nie zaburzą bilansu diety. Z kolei rośliny strączkowe dostarczają już więcej kalorii, dlatego nie powinny być samoistnie wprowadzane do diety.

Pani Zirael, tak jak wyjaśniła Pani magull, podana masa odnosi się do produktu surowego.
czemu trudno ugotowac...? ja nie mam problemu... kupujesz ryz w paczce nie woreczkach... i sobie gotujesz tyle lyzek ile trzeba ;)
> czemu trudno ugotowac...? ja nie mam problemu...
> kupujesz ryz w paczce nie woreczkach... i sobie
> gotujesz tyle lyzek ile trzeba ;)

dokładnie.
paczke zryzem tez mozna otworzyc a reszte zuzyc pozniej
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.