- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
15 marca 2011, 11:28
Często mam w przepisie 60, 70 g ryżu. Ponieważ taką ilość trudno ugotować, korzystam z woreczków. Wtedy natomiast mam kłopot z zagospodarowaniem reszty. Z drugiej strony brakuje mi w obiadach warzyw. Czy mogłabym zużywać pół woreczka ryżu, a część - 10, 20 g - zastąpić odpowiednią pod względem kalorycznym ilością warzyw surowych (kapusta kiszona, sałata, papryka) lub gotowanych na parze na półtwardo (brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, brukselka, marchew), bez zwiększania dodatku tłuszczu?
15 marca 2011, 16:42
myślę, że tak.
ja dopiero zaczynam i mam troszkę inny problem: te 60 g ryżu to jest przed, czy po ugotowaniu?
Pozdrawiam!!
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
15 marca 2011, 18:04
Tu mogę pomóc - waga produktów (jeżeli inaczej nie zaznaczono) podawana jest przed obróbką, czyli chodzi o suchy ryż. Co do ryżu, kasz i makaronów to dobra wiadomość, ale podobnie jest z mięsem, owocami, warzywami, co już nie wypada korzytnie (np. banan w skórce, mięso przed ugotowaniem) :) W przypadku fasoli jest podane, czy chodzi o suche nasiona, czy np. z puszki.
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 413
16 marca 2011, 15:49
Pani magull, nie powinna Pani zastępować ryżu warzywami. Jeśli nie jest Pani w stanie na raz zjeść całego posiłku, to proszę podzielić go na 2 części i jedną z nich zjeść troszeczkę później.
Natomiast jeśli chodzi o warzywa (np. rzodkiewki, pomidory, ogórki, kapustę, paprykę, marchewkę), to może je Pani dodatkowo uwzględnić w posiłku. Są one niskokaloryczne i nie zaburzą bilansu diety. Z kolei rośliny strączkowe dostarczają już więcej kalorii, dlatego nie powinny być samoistnie wprowadzane do diety.
Pani Zirael, tak jak wyjaśniła Pani magull, podana masa odnosi się do produktu surowego.
30 marca 2011, 14:23
czemu trudno ugotowac...? ja nie mam problemu... kupujesz ryz w paczce nie woreczkach... i sobie gotujesz tyle lyzek ile trzeba ;)
- Dołączył: 2008-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9897
31 marca 2011, 21:46
> czemu trudno ugotowac...? ja nie mam problemu...
> kupujesz ryz w paczce nie woreczkach... i sobie
> gotujesz tyle lyzek ile trzeba ;)
dokładnie.
- Dołączył: 2010-08-11
- Miasto: Elbląg
- Liczba postów: 1517
12 kwietnia 2011, 19:30
paczke zryzem tez mozna otworzyc a reszte zuzyc pozniej