Temat: warzywa w diecie

Które warzywa można jeść bez ograniczeń a na które należy uważać?
Pasek wagi
Warzywa są zdrowe i niskokaloryczne, jak najbardziej można więc dodawać je do posiłków, najlepiej wybierać surową kalarepę, rzodkiewkę, paprykę.

Serdecznie pozdrawiam
Pasek wagi
a co z brokułami, kalafiorem, fasolka szparagowa, marchewka, kukurydzą, itd? Mówimy o warzywach gotowanych na parze np? których unikać?
Pasek wagi
Radzę wybierać warzywa surowe, najlepiej te, które wymieniłam wcześniej i raczej jako przegryzkę niż posiłek, którym mamy się "najeść". Gotowana, nawet na parze fasolka, marchewka czy kukurydza może wprowadzić sporą dawkę kalorii do diety.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.