Temat: woda gazowana czy niegazowana?

Witam,

mam pytanie dot. wód mineralnych. Czytałam sporo opinii na temat tego, czy lepsze są wody gazowane czy niegazowane, nisko czy wysoce mineralizowane - jednak zdania te są podzielone. W mojej diecie Vitalii pojawia się woda niegazowana i staram się taką pić, lecz prawdę mówiąc o wiele bardziej smakują mi wody gazowane (jestem w stanie pić je częściej i w większych ilościach). Pragnę zapytać czy picie wód mineralnych gazowanych przeszkadza w diecie oraz wody z jak dużą ilością minerałów najlepiej wybierać? Ponadto jestem ciekawa czy temperatura spożywanych wód ma jakieś znaczenie (gdyż preferuję wodę zimną a unikam tej w temperaturze pokojowej).
Plusy ma zarówno woda niegazowana, jak i gazowana. Ta pierwsza, ze względu na to, iż nie zawiera dwutlenku węgla, nie przyczynia się do wzdęć i nieprzyjemnych gazów. Lepiej też zaspokaja pragnienie, ponieważ później niż woda gazowana niweluje uczucie suchości w ustach - musimy więc wypić tej wody więcej, dzięki czemu organizm jest lepiej nawodniony. Z kolei brak dwutlenku węgla nie chroni takiej wody przed rozwojem bakterii. Woda gazowana taką ochronę już posiada. Dlatego po otwarciu butelki, woda niegazowana musi być szybciej wypita.

Jeśli chodzi o występujące w wodzie minerały, to wybór zależy od indywidualnych potrzeb organizmu, np.:
- osoby, którym często towarzyszą skurcze mięśni lub które narażone są na stres - zaleca się wody wzbogacone w magnez i potas
- dla cierpiących na osteoporozę i dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym - zaleca się wody wzbogacone w wapń
- anemikom i kobietom obficie miesiączkującym - poleca się wody wzbogacone w żelazo
- sportowcom, którzy obficie się pocą - wody wzbogacone w sód

Temperatura pitej wody powinna być zbliżona do temperatury pokojowej. Nie stanowi wtedy takiego szoku dla organizmu.

Pozdrawiam

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.