9 stycznia 2011, 22:59
W diecie co rusz pojawia się masło śmietankowe. Nie lubię masła i stąd moje pytanie czy można je zastąpić margaryną?
Margaryna jest mniej kaloryczna. W 100g masła jest 660kcal a w Ramie (którą uwielbiam) 620. A może wersję olivio (432)? A co z Florą pro-active(328)? Warto ją stosować?
Swoją drogą ciekawe z jakiego tłuszczu jest robiona Delma skoro ma tylko 180kcal.
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
10 stycznia 2011, 11:24
Pani filipinka - jak najbardziej może Pani zamienić masło na margarynę. Najlepiej wybierać margaryny miękkie, dobrej jakości, kalorycznością zbliżone do zaproponowanego w jadłospisie masła.
Pozdrawiam.
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Sobótka
- Liczba postów: 12
15 lutego 2011, 19:22
Moje pytanie jest takie czy mogę nie smarować pieczywa wogóle?
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 413
16 lutego 2011, 08:43
Pani betii1966, może Pani nie smarować pieczywa. Warto jednak mieć na uwadze, że tłuszcz jest także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli więc zrezygnuje Pani z masła, to w jego miejsce powinna Pani wprowadzić np. olej. Oczywiście nie mam tutaj na myśli smarowania pieczywa olejem, lecz raczej skropienie nim sałatek lub pojedynczych warzyw, które występują w diecie.
Pozdrawiam