Temat: masło czy margaryna?

W diecie co rusz pojawia się masło śmietankowe. Nie lubię masła i stąd moje pytanie czy można je zastąpić margaryną?
Margaryna jest mniej kaloryczna. W 100g masła jest 660kcal a w Ramie (którą uwielbiam) 620. A może wersję olivio (432)? A co z Florą pro-active(328)? Warto ją stosować?
Swoją drogą ciekawe z jakiego tłuszczu jest robiona Delma skoro ma tylko 180kcal.
Pani filipinka - jak najbardziej może Pani zamienić masło na margarynę. Najlepiej wybierać margaryny miękkie, dobrej jakości, kalorycznością zbliżone do zaproponowanego w jadłospisie masła.

Pozdrawiam.
Pasek wagi
Moje pytanie jest takie  czy mogę nie smarować  pieczywa  wogóle?
Pani betii1966, może Pani nie smarować pieczywa. Warto jednak mieć na uwadze, że tłuszcz jest także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli więc zrezygnuje Pani z masła, to w jego miejsce powinna Pani wprowadzić np. olej. Oczywiście nie mam tutaj na myśli smarowania pieczywa olejem, lecz raczej skropienie nim sałatek lub pojedynczych warzyw, które występują w diecie.

Pozdrawiam

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.