Temat: Ryż brązowy vs ryż pełnoziarnisty

Witam, 

Chciałabym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy ryżem brązowym a pełnoziarnistym. Znalazłam w sklepie ryż brązowy, który trzeba gotować 30 minut oraz ryż pełnoziarnisty, który gotuje się 10 minut. Jako osoba niecierpliwa wolałabym korzystać z tego drugiego, ale nie mam pewności że ma podobne do brązowego wartości odżywcze.

Pozdrawiam, Magda

Ryż brązowy jest ryżem naturalnym, najmniej przetworzonym bo pozbawionym tylko niejadalnej łuski. Jest on zatem bogaty w składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, cynk itp) i witaminy (niacyna, foliany, wit z grupy B) . Ryż pełnoziarnisty jest gorsza odmianą o czym wskazuje choćby krótszy czas gotowania. Dlatego też bardziej polecałabym ryż brązowy.

a czy każdy ryż brązowy ma takie same wartości odżywcze? Czy może jest różnica pomiędzy producentami? Czym się kierować przy zakupie?

Ryż brązowy ma praktycznie zawsze takie same wartości odżywcze niezależnie od producenta, a nawet jeśli są jakieś różnice, to są one na tyle niewielkie, że nie trzeba się nimi przejmować.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.