Temat: Faza spadku- za szybko

Witam,
Nie rozumie dlaczego przeniesiono mnie po 2 tygodniach do fazy spadku.
W pierwszym tygodniu schudłam 1,3kg ale w drugim już tylko 0,1.
Chyba powinnam być ciągle w fazie natarcia skoro przede mną jeszcze tak długa droga do celu.
Pasek wagi
Ja przeszłam do drugiej fazy po pierwszym tygodniu. Dietetyk wyjaśnił, że tak jest prawidłowo. I jest - chudnę tak jak było to zaplanowane. :)
Pasek wagi
Fazy nie są zawsze tej samej długości. jej długość dobierana jest indywidualnie w oparciu nie tylko o pomiary, ale także inne dane. Zatem prosze się nie martwić zmianą fazą i dalej robić swoje. powodzenia!
Witam,jestem na diecie IG i nie jest dla mnie jasne dlaczego nagle z tygodnia na tydzien przeskakuje mi punktacja z 25.5 VP na 32 VP? Liczba kalorii zwieksza sie i spadek wagi mam bardzo maly,czy nie powinno byc mniej kalorii?
Pasek wagi
Pani oleska8 - odpowiedzi udzieliłam w poprzednim wątku.
Pasek wagi

A w ogóle, o co chodzi z tymi fazami? Miałam fazę natarcia, potem fazę spadku, teraz znowu fazę natarcia. A kalorii cały czas tyle samo. Nic nie rozumiem. 

Kaloryczność zawsze odnosi się do aktualnych parametrów w ustawieniach diety. Nie zależy ona od fazy. 

czy można gdzieś znaleźć opis faz? Co one oznaczają i jaki jest ich cel?

Przy okazji mam pytanie - czy śmietanę w przepisie mogę zamienić na mleko kokosowe?

Pasek wagi

Faza natarcia to początkowa faza diety, w której może dochodzić do większego spadku masy ciała niż zakładamy, bo poza tkanką tłuszczową traci się też trochę wody i oczyszczają się jelita. Później przechodzi się już do fazy spadku, czyli fazy normalnego tempa chudnięcia. W tej fazie trwa się aż do fazy utrwalania. Celem ostatniej fazy jest stopniowe zwiększanie kaloryczności diety aż do osiągnięcia kaloryczności zgodnej z zapotrzebowaniem. Dzięki takiemu powolnemu wychodzeniu z diety nie dochodzi do efektu jojo. 

Co do śmietany, to może ją Pani zamieniać na mleko kokosowe na zasadzie 1:1.

bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.