- Dołączył: 2013-08-21
- Miasto: szczecin
- Liczba postów: 2
17 stycznia 2014, 00:06
Mam pytanko,
W przepisie na zupę pomidorową z makaronem ryżowym jest podane 90 g makaronu, to jest waga przed czy po ugotowaniu, ponieważ w przepisie jest napisane,aby go ugotować.
Chciałbym także wiedzieć czy w 'Kalkulatorze' kaloryczność ,np. grejpfruta w 100 g jest podana przed czy po obróbce, tak samo kaloryczność 100 g makaronu jest przed czy po ugotowaniu ? :)
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
21 stycznia 2014, 18:35
waga makaronu jest zawsze przed ugotowaniem, dotyczy to także kasz i ryżu.
owoce także podane przed obróbką ze skórką.
- Dołączył: 2006-06-07
- Miasto: Nordjylland
- Liczba postów: 16
24 czerwca 2014, 12:07
Czesc Karola
A powiedz mi, jesli juz mamy ugotowana kasze to jaki jest jej odpowiednik? Ja mam 60g kaszy i zawsze mierze po ugotowaniu bo wiadomo, kto gotuje tylko dla siebie????????
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
26 czerwca 2014, 12:05
Witam,
Najlepiej warzyć kaszę jeszcze przed ugotowaniem. Generalnie jednak zwiększenie objętości kaszy po ugotowaniu - zależy od wielu czynników i rodzaju kaszy. Dla przykładu kasza jaglana zwiększa swoją objętość ponad 3 razy.
Pozdrawiam.