Temat: Sól kamienna, morska i inne

Bardzo proszę o informacje czy któraś z tych soli jest korzystniejsza, czy możemy je stosować wymiennie. W szczególności czy można wyeliminować całkowicie sól kamienną na rzecz soli morskiej.
Pasek wagi
Każda z wymienionych przez Panią soli zawiera oczywiście chlorek sodu, który nadaje jej poszukiwany przez nas w niej smak. Jego zawartość jednak w owych produktach jest różna.  W przypadku soli morskiej jest go około 34% niż w tradycyjnej. Poza tym jest naturalnie bogata w jod. W jej składzie możemy znaleźć również potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, krzem jest więc bogatsza w składniki mineralne. 

Myślę, iż warto również wspomnieć o tzw. soli dietetycznej czyli o obniżonej zawartości sodu. Część chlorku sodu jest zastąpiona w niej jodkiem potasu, dzięki czemu zawartość sodu jest sporo niższa niż w przypadku tradycyjnej soli. Jest zwłaszcza wskazana do stosowania przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Wszystkie jednak rodzaje soli mogą być stosowane zamiennie w diecie oczywiście w ograniczonych ilościach. Odpowiednią dla funkcjonowania organizmu podaż sodu bowiem zapewniają już spożywane przez nas produkty spożywcze. Niżej zamieszczam link do artykułu na temat soli, zachęcam do lektury.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.