- Dołączył: 2007-08-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 232
20 sierpnia 2010, 18:18
Czy różnicowanie diety ze względu na grupę krwi ma naukowe uzasadnienie i czy rzeczywiście stosując zalecenia odpowiednie dla danej grupy możemy powiedzieć, że poprawiamy warunki funkcjonowania swojego organizmu?
- Dołączył: 2006-05-18
- Miasto: Efate
- Liczba postów: 3389
20 sierpnia 2010, 20:17
Nie znam się na tym, ale powiem ci, że kiedy przeczytałam, co powinnam jeść i to, co powinien jeśc mój mąż, to stwierdziłam, że jemy właśnie to, co ta dieta poleca. On lubi to, co jest zgodne z grupą 0 a ja z grupą A. I właśnie to nam najlepiej smakuje. Są oczywiście wyjątki, ale generalnie się to sprawdza.
- Dołączył: 2007-08-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 232
21 sierpnia 2010, 16:01
A u mnie jest zupełnie inaczej. Też mam grupę krwi A i dla mnie prawie całkowita rezygnacja z mięsa i znaczne ograniczenie fermentowanych produktów mlecznych jest delikatnie mówiąc niezgodna z moimi preferencjami.
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
23 sierpnia 2010, 16:12
Owszem różnimy się między sobą grupą krwi jednak poszczególny organizm ludzki nie jest odrębnym gatunkiem działającym na zupełnie innych prawach. Nasze ustroje opierają się na tych samych mechanizmach i aby mogły działać prawidłowo potrzebują takich samych składników odżywczych. Nie jest naukowo potwierdzone aby stosowanie diety zgodnej z grupą krwi było korzystniejsze dla naszego organizmu. Ustój najlepiej funkcjonuje jeśli otrzymuje dietę różnorodną bogatą w szereg składników odżywczych.
- Dołączył: 2006-05-15
- Miasto: Dąbrówka
- Liczba postów: 4
28 września 2010, 19:08
Widocznie masz inny typ metaboliczny, to on decyduje o upodobaniach kulinarnych.