Temat: Różne rodzaje błonnika

Czy rodzaj błonnika przy suplementacji diety ma znaczenie? Przy ostatniej wizycie w sklepie zauważyłam błonnik buraczany, marchwiowy, kakaowy i wiele, wiele innych. Opis na etykietach opisujących działanie suplementu był wszędzie taki sam. Czy rodzaj błonnika ma znaczenie?
Pasek wagi
Pani magdapm, komponentami błonnika pokarmowego są: celuloza, hemicelulozy, ligniny, pektyny, gumy i śluzy. Są to substancje nie trawione i nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. W różnych produktach spożywczych jest różny stosunek zawartości tych frakcji i właśnie tym mogą różnic się poszczególne rodzaje błonnika. Można przyjąć, że:
- owoce zawierają głównie pektyny i celulozę
- nasiona, ziarna zbóż, kasze - celulozę, hemicelulozę, ligniny i śluzy
- warzywa - ligniny, celulozę
Jeśli Pani celem jest utrata zbędnych kilogramów, to powinna Pani wybierać frakcje nierozpuszczalne błonnika (celuloza, ligniny), w które bogate są warzywa czy też ziarna zbóż. Owoce, które zawierają rozpuszczalną w wodzie pektynę, pomocne będą natomiast przy obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, regulowaniu gospodarki kwasów żółciowych czy też w profilaktyce nowotworów.

Pozdrawiam

Pani Marto, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.