Temat: Plan posiłków - przyprawy

Witam
Rozumiem, że kiedy w podanych składnikach nie ma przypraw, mam ich nie używać .... problem w tym, ze nie wyobrażam sobie zjeść pomidora czy jajka bez soli. Więc oczywiście dodaję ją w ograniczonych ilościach. Czy ma to jakiś znaczny wpływ na efekty mojej diety???
Pasek wagi
Bardzo proszę o odpowiedź!
Pasek wagi
Nie jest najlepszym pomysłem dodawanie soli do potraw. Proszę pamiętać, że nadmiar sodu zwiększa ciśnienie krwi oraz zatrzymuje wodę w organizmie. W produktach spożywczych jest wystarczająca ilość sodu. Nie potrzeba dodawać go wraz z solą. Jeśli już musi Pani sięgnąć po sól, proszę wybierać tzw. dietetyczną o obniżonej zawartości sodu. Zachęcam również, aby sól zastępować przyprawami i ziołami np. pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Pasek wagi
Dziękuję za odpowiedź. A czy sól morska może być, bo właśnie takiej używam. Bardzo ciężko mi zrezygnować z niej jak i z cukru, którym do tej pory słodziłam herbatę, ale stopniowo staram się używać jej coraz mniej :)
Pasek wagi
Nie wyobrażałam sobie, że można nie używać soli do potraw, a jednak można. Jest tyle przypraw, które mogą zastąpić sól i nawet lepiej smakuje potrawa. Jest to rzecz gustu i przyzwyczajenia.
Sól morska jest o tyle dobra, ze jest bogata w wiele minerałów. Nadal jednak ma dużą zawartość sodu. Proszę spórbować poszukać jednak soli niskosodowej i stosować jej minimalne ilości. 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.