- Dołączył: 2007-11-17
- Miasto: Lublin Dartford Uk
- Liczba postów: 3084
20 listopada 2012, 10:56
Witam
Rozumiem, że kiedy w podanych składnikach nie ma przypraw, mam ich nie używać .... problem w tym, ze nie wyobrażam sobie zjeść pomidora czy jajka bez soli. Więc oczywiście dodaję ją w ograniczonych ilościach. Czy ma to jakiś znaczny wpływ na efekty mojej diety???
- Dołączył: 2007-11-17
- Miasto: Lublin Dartford Uk
- Liczba postów: 3084
22 listopada 2012, 23:11
Bardzo proszę o odpowiedź!
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
26 listopada 2012, 14:01
Nie jest najlepszym pomysłem dodawanie soli do potraw. Proszę pamiętać, że nadmiar sodu zwiększa ciśnienie krwi oraz zatrzymuje wodę w organizmie. W produktach spożywczych jest wystarczająca ilość sodu. Nie potrzeba dodawać go wraz z solą. Jeśli już musi Pani sięgnąć po sól, proszę wybierać tzw. dietetyczną o obniżonej zawartości sodu. Zachęcam również, aby sól zastępować przyprawami i ziołami np. pieprzem, ziołami prowansalskimi.
- Dołączył: 2007-11-17
- Miasto: Lublin Dartford Uk
- Liczba postów: 3084
27 listopada 2012, 17:30
Dziękuję za odpowiedź. A czy sól morska może być, bo właśnie takiej używam. Bardzo ciężko mi zrezygnować z niej jak i z cukru, którym do tej pory słodziłam herbatę, ale stopniowo staram się używać jej coraz mniej :)
- Dołączył: 2012-05-27
- Miasto: Włocławek
- Liczba postów: 32
27 listopada 2012, 17:52
Nie wyobrażałam sobie, że można nie używać soli do potraw, a jednak można. Jest tyle przypraw, które mogą zastąpić sól i nawet lepiej smakuje potrawa. Jest to rzecz gustu i przyzwyczajenia.
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
29 listopada 2012, 12:07
Sól morska jest o tyle dobra, ze jest bogata w wiele minerałów. Nadal jednak ma dużą zawartość sodu. Proszę spórbować poszukać jednak soli niskosodowej i stosować jej minimalne ilości.