Temat: Papryka - kolory i wartości odżywcze

Chciałam zapytać czy właściwości i wartości odżywcze papryki różnią się w sposób istotny w zależności od koloru.
Do pytania tego skłonił mnie fakt, ze w planie posiłków mam przede wszystkim paprykę czerwoną i zieloną.
Może dlatego, że pozostałe gatunki są obecne w sklepach przez bardzo krótki czas w roku a może nie maja dużej wartości odżywczej?
Czy warto jeść również paprykę pomarańczową, żółtą i białą?
Pasek wagi
biała papryka? nigdy takiej nie widziałam.Proszę o zdjęcie białej papryki
Ona jest taka bardzo blado- żółta. Natomiast na etykietach w sklepach zawsze jest opisana jako biała.


Pasek wagi
aha,dzięki za zdjęcie,bo takiej papryki,to ja akurat nigdy nie widziałam,ale fakt,że rzadko chodzę do sklepu,a za papryką przed rozpoczęciem diety w ogóle nie przepadałam.
Warto jeść każdą paprykę, bo jest to warzywo o dużej wartości odżywczej. W Planie proponujemy tylko te 2 rodzaje papryk, ponieważ są one najczęściej spotykane i najbardziej wartościowe. Jeśli jednak od czasu do czasu chciałaby Pani zamienić proponowany kolor papryki na inną, to nie widzę problemu.

Generalnie najbogatszą w składniki jest papryka czerwona. Z papryk zawiera ona najwięcej witaminy C, A, folianów oraz potasu. Jest ona też niemal 2-krotnie bardziej kaloryczna od papryki zielonej. Jednak warto ją wprowadzać do swojego codziennego menu. Pozostałe papryki mają nieco mniej cennych składników, co nie oznacza, że nie można w nie od czasu do czasu wzbogacać diety. Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.