- Dołączył: 2007-08-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 232
5 lipca 2010, 08:57
Chciałam zapytać czy właściwości i wartości odżywcze papryki różnią się w sposób istotny w zależności od koloru.
Do pytania tego skłonił mnie fakt, ze w planie posiłków mam przede wszystkim paprykę czerwoną i zieloną.
Może dlatego, że pozostałe gatunki są obecne w sklepach przez bardzo krótki czas w roku a może nie maja dużej wartości odżywczej?
Czy warto jeść również paprykę pomarańczową, żółtą i białą?
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
6 lipca 2010, 11:32
biała papryka? nigdy takiej nie widziałam.Proszę o zdjęcie białej papryki
- Dołączył: 2007-08-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 232
6 lipca 2010, 20:51
Ona jest taka bardzo blado- żółta. Natomiast na etykietach w sklepach zawsze jest opisana jako biała.
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
6 lipca 2010, 21:10
aha,dzięki za zdjęcie,bo takiej papryki,to ja akurat nigdy nie widziałam,ale fakt,że rzadko chodzę do sklepu,a za papryką przed rozpoczęciem diety w ogóle nie przepadałam.
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
8 lipca 2010, 10:42
Warto jeść każdą paprykę, bo jest to warzywo o dużej wartości odżywczej. W Planie proponujemy tylko te 2 rodzaje papryk, ponieważ są one najczęściej spotykane i najbardziej wartościowe. Jeśli jednak od czasu do czasu chciałaby Pani zamienić proponowany kolor papryki na inną, to nie widzę problemu.
Generalnie najbogatszą w składniki jest papryka czerwona. Z papryk zawiera ona najwięcej witaminy C, A, folianów oraz potasu. Jest ona też niemal 2-krotnie bardziej kaloryczna od papryki zielonej. Jednak warto ją wprowadzać do swojego codziennego menu. Pozostałe papryki mają nieco mniej cennych składników, co nie oznacza, że nie można w nie od czasu do czasu wzbogacać diety. Smacznego!