Temat: Waga produktów

Witam,

Mam pytanie odnośnie wag produktów w dietach. Czy banany lub orzechy należy ważyć po obraniu ich ze skórki/łupiny, czy przed?

Właściwie oczywistym wydaje się, że po, jednak waga produktów zupełnie nie zgadza się z ich opisem. Np. orzechy włoskie (20g = 2 sztuki). U mnie to jest ok 4-5 orzechów, bez łupiny. To samo z bananem: 90g = 1/2 średniej sztuki. U mnie 90g to waży cała jedna średnia sztuka (sprawdzilam na kilku bananach, wiec nie jest to przypadek).

Zaczęłam się zastanawiac czy ja przypadkiem za dużo nie jem??

niebezpieczeństwo istotnego przektoczenia limitu kalorii przy orzechach jest bardzo wysokie niestety...

Mnie zastanawia waga jajka, często mam w przepisie 0,7  lub 0,9 jajka ? Cięzko te jajko odmierzyć, lepiej dawać samo biało i rezygnować z żółtka?

Pasek wagi

W takiej sytuacji proszę po prostu użyć małego jajka w całości.

Pasek wagi

roksana1971 napisał(a):

No to jadłam za dużo orzechów. Kupuję już łuskane.

Też kupuję łuskane, jak chyba większość osób, dlatego też mi się wydaje, ze waga powinna być dla takich podawana. Jak zatem ją odnieść do rozpiski? Dzielić (średnio) przez 2?

Brawo! To jest po prostu totalna glupota! Zawsze podaje sie wage i kalorycznosc produktow gotowych do spozycia!

Ja też kupuję łuskane- oszczędność czasu ogromna!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.