- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 lutego 2010, 13:19
Witam,
Mam pytanie odnośnie wag produktów w dietach. Czy banany lub orzechy należy ważyć po obraniu ich ze skórki/łupiny, czy przed?
Właściwie oczywistym wydaje się, że po, jednak waga produktów zupełnie nie zgadza się z ich opisem. Np. orzechy włoskie (20g = 2 sztuki). U mnie to jest ok 4-5 orzechów, bez łupiny. To samo z bananem: 90g = 1/2 średniej sztuki. U mnie 90g to waży cała jedna średnia sztuka (sprawdzilam na kilku bananach, wiec nie jest to przypadek).
Zaczęłam się zastanawiac czy ja przypadkiem za dużo nie jem??
niebezpieczeństwo istotnego przektoczenia limitu kalorii przy orzechach jest bardzo wysokie niestety...
18 lutego 2010, 11:45
18 lutego 2010, 23:39
26 lutego 2010, 15:43
23 listopada 2010, 18:13
24 listopada 2010, 09:12
12 grudnia 2015, 08:37
Uważam , że waga bananów, pomarańczy czy orzechów powinna być podawana po obraniu, przecież ani łupiny z orzecha ani skórki z banana się nie je, co innego jabłko, gruszka.Może warto o tym pomyśleć przy tworzeniu przepisów
26 grudnia 2015, 00:45
No to jadłam za dużo orzechów. Kupuję już łuskane.