Temat: Kaloryczność posiłków a choroba (leżenie w łóżku)

Witam,

jaka powinna być kaloryczność i jak zmniejszyć ilość pokarmu w przypadku choroby i leżenia w łóżku?
Mam 2 tyg. zwolnienia z okazji anginy/grypy i nie wiem, co z tym fantem zrobić.

Wg kalkulatora Vitalii leżąc cały dzień wydatkuję nieco ponad 800kcal - czy mam ograniczyć kaloryczność posiłków do poniżej tej wartości? Wg diety powinnam normalnie jeść ok 1600kcal dziennie (tak wynika z rozpiski).

Nie bardzo wiem, co się w takich sytuacjach zjada.

Pasek wagi
Jeżeli jest Pani chora proszę się za bardzo nie przejmować dietą i skupić na powrocie do zdrowia.
Na pewno nie proponuję obniżania kaloryczności poniżej tego, co ma Pani obecnie w jadłospisie. Dla osłabionego organizmu lepiej jest, jeśli w miarę możliwości dostaje więcej pożywienia, dlatego jeśli czuje się Pani głodna może Pani zjeść nawet ponad to co w diecie, a do trzymania się restrykcyjnie planu diety wróci Pani po wyzdrowieniu.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.