- Dołączył: 2006-05-14
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 109
31 lipca 2012, 10:07
Witam,
jaka powinna być kaloryczność i jak zmniejszyć ilość pokarmu w przypadku choroby i leżenia w łóżku?
Mam 2 tyg. zwolnienia z okazji anginy/grypy i nie wiem, co z tym fantem zrobić.
Wg kalkulatora Vitalii leżąc cały dzień wydatkuję nieco ponad 800kcal - czy mam ograniczyć kaloryczność posiłków do poniżej tej wartości? Wg diety powinnam normalnie jeść ok 1600kcal dziennie (tak wynika z rozpiski).
Nie bardzo wiem, co się w takich sytuacjach zjada.
[były]dietetyk Vitalia.pl
zuza.dietetyk
- Dołączył: 2012-07-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 32
31 lipca 2012, 12:28
Jeżeli jest Pani chora proszę się za bardzo nie przejmować dietą i skupić na powrocie do zdrowia.
Na pewno nie proponuję obniżania kaloryczności poniżej tego, co ma Pani obecnie w jadłospisie. Dla osłabionego organizmu lepiej jest, jeśli w miarę możliwości dostaje więcej pożywienia, dlatego jeśli czuje się Pani głodna może Pani zjeść nawet ponad to co w diecie, a do trzymania się restrykcyjnie planu diety wróci Pani po wyzdrowieniu.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.