Temat: olej rydzowy

Kupiłam olej rydzowy tłoczony na zimno. Smakuje mi jako dodatek do kasz i ziemniaków (po ich ugotowaniu). Czytam dużo dobrego o tym tłuszczu. Wiem, że ważna różnorodność. Jak często mogę stosować ten olej zamiast innych tłuszczy? Czy korzystniejsze dla zdrowia są oliwa lub olej lniany?

Olej rydzowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz omega-6. Jeśli chodzi o kwasy z rodziny omega-3, pod względem ich zawartości jest zbliżony do oleju lnianego. Może więc Pani sięgać po ten olej obok innych, jednak wyłącznie dodając go an zimno do dan. Nie nadaje się do podgrzewania. Poza tym w jego trakcie traci swoje walory zdrowotne. Nie ma tutaj ograniczeń co do częstości jego stosowania.
Pasek wagi
Bardzo dziękuję. Stosuję wyłącznie na zimno.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.