- Dołączył: 2011-08-16
- Miasto: Miastko
- Liczba postów: 11
25 sierpnia 2011, 19:58
Witam! Czy zjedzenie samej ugotowanej fasolki szparagowej lub kalafiora na obiad bez żadnych dodatków jest bardzo kaloryczne? Uwielbiam te warzywa i mogłabym je jeść codziennie na obiad! Czy będąc na diecie 1200kcal można sobie pozwolić na takie obiadki?
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
29 sierpnia 2011, 15:14
Warzywa są generalnie niskokaloryczne. 100 g kalafiora to około 22kcal, a fasolki szparagowej 27 kcal. Proszę jednak pamiętać, iż nie tylko kalorie są ważne. Obiad, który jest największym posiłkiem dnia, powinien zawierać w sobie odpowiednią podaż zarówno węglowodanów, białka jak też tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych. Same warzywa poza tym będą zbyt mało energetyczne. W przypadku 4 posiłków i podaży energii na poziomie 1200 kcal, obiad powinien dostarczać do 450 kcal.
Zamiast więc zastępować cały posiłek jarzynami, może Pani w miejsce zaplanowanych warzyw wprowadzić swoje ulubione. Proszę jednak pamiętać, iż efektywna dieta musi być różnorodna.