Temat: ryba z ogniska

8 lipca jestem umówiona na ognisko ze znajomymi. Oni zapewne będą wpierniczać kiełbachy i szaszłyki ociekające tłuszczykiem, ja natomiast chciałam wziąć ze sobą rybkę. I tu mam pytanie - czy na diecie niskotłuszczowej mogę bez problemu zawinąć taki filecik z, powiedzmy, mintaja w folię aluminiową i położyć obok ognia, żeby się zrobił? Jeśli nie, to czy jest inny sposób przyrządzenia ryby podczas takiego ogniska? 
Jak najbardziej może Pani wybrać chudą rybę np. dorsza, mintaja, morszczuka, lina i zawinąć ją w folie z cytryną i tymiankiem, a następnie upiec w ognisku. Podobnie może Pani postąpić z warzywami, doprawiając je ziołami. Także mięso drobiowe np. filet jest dozwolone. Unikać proszę kiełbasę oraz inne tłuste produkty. Takie same zasady dotyczą grilla.
Zachęcam do lektury poniższego artykułu dotyczącego przygotowywania potraw na grillu. Za miasto, na grilla...czyli 12 zasad zdrowego grillowania
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.