- Dołączył: 2011-04-22
- Miasto: Irlandia
- Liczba postów: 309
16 czerwca 2011, 14:05
tak jak w temacie czy moge zastapic ryz,jesli mam go 5 lyzek suchego to czy moge zastapic soczewica zielona lub quinoa i w jakich proporcjach?
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
17 czerwca 2011, 11:08
Ryż jest produktem węglowodanowym, soczewica zaś i quinoa białkowym. Nie są te produkty zatem zastępnikami ryżu. Jeśli nie przepada Pani za nim, może go Pani zastąpić taką samą ilością kaszy (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej) bądź makaronu razowego.
- Dołączył: 2008-07-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 177
17 lipca 2011, 15:10
i quinoa
Co to jest!!!!!!
;,... Jeśli nie przepada Pani za nim rzzeem, może go Pani zastąpić taką samą ilością kaszy (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej) bądź makaronu razowego.
uyupelni ya chwile
Edytowany przez MKJ35 17 lipca 2011, 15:13
[były]dietetyk Vitalia.pl
Sylwia.ja
- Dołączył: 2011-04-19
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 76
19 lipca 2011, 14:16
Quinoa to produkt zbożowy. Inna nazwa- komosa ryżowa. Zawiera ona spore ilości białka, o wysokiej wartości odżywczej, zawierającego lizynę (aminokwas ograniczający większości zbóż). Oprócz tego nie zawiera glutenu, a więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię.