- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 sierpnia 2023, 06:46
Cześć. Jak obliczyć kaloryczność surowego mięsa w paczkach z Biedronki po przygotowaniu? Mięso smażę, a następnie gotuję w sosie. Na paczkach jest podana kaloryczność surowego mięsa. Np. produkty Krainy Mięs podudzie z kurczaka, filet z piersi kurczaka, mięso mielone z łopatki wieprzowej itp.
23 sierpnia 2023, 07:45
Tak samo jak każdego innego przygotowywanego dania: zsumować kaloryczność użytych produktów.
23 sierpnia 2023, 11:34
Kaloryczność mięsa znasz. Dodajesz kaloryczność tłuszczu na jakim smażysz (2 łyżki, 5 łyżek czy ile tam bo tłuszcz w dużej mierze się wchłonie w mięso). No i do tego kaloryczność sosu - to też najpierw musisz wiedzieć ile kalorii ma cały garnek tego sosu a potem ile mniej więcej nałożyłeś sobie na talerz i zjadłeś.
24 sierpnia 2023, 05:59
Sos liczę osobno. Czy do zupy powinienem wliczać rzeczy, których nie zjadam np. włoszczyzna i mięso? Nawet jeśli nie jem mięsa z zupy, to do niej wytapia się z niego tłuszcz. Jak to policzyć? Do sosu też się wytapia tłuszcz z mięsa.
Czasami po usmażeniu zostaje tłuszcz z patelni. Mam to odlewać i ważyć i do tego jeszcze przed nalaniem ważyć butelkę oleju przed i po?
Edytowany przez Cwiczeniawdomu 24 sierpnia 2023, 06:02
27 sierpnia 2023, 00:50
Sos liczę osobno. Czy do zupy powinienem wliczać rzeczy, których nie zjadam np. włoszczyzna i mięso? Nawet jeśli nie jem mięsa z zupy, to do niej wytapia się z niego tłuszcz. Jak to policzyć? Do sosu też się wytapia tłuszcz z mięsa.
Czasami po usmażeniu zostaje tłuszcz z patelni. Mam to odlewać i ważyć i do tego jeszcze przed nalaniem ważyć butelkę oleju przed i po?
to już obsesja, paranoja, jakieś OCD
policz sobie składniki zupy, zsumuj i jeśli jesz tylko czysty wywar, to odlicz te warzywa i mięso, już nie przesadzaj, albo po prostu zjedz to mięso i warzywa, albo ugotuj bez wkładki,
czysty wywar to naprawdę malutko kalorii, owszem jest tłuszcz i jakiś smak warzyw i przypraw, ale głównie to sól z przypraw woda i trochę tłuszczu z mięcha, chociaż jeśli gotujesz co najwyżej godzinkę, to serio, sama woda z solą ☺️
pij i nie zaglodz sie